Iei pilule contraceptive de capul tău? Dr. Ioan Boleac explică ce riști

Ce efecte au anticoncepționalele orale? De ce nu este indicat să fie luate fără recomandarea unui medic ginecolog?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Iei pilule contraceptive de capul tău? Dr. Ioan Boleac explică ce riști
Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog, foto: arhivă

”Contraceptivele orale combinate, pentru că acestea sunt cele mai des folosite pilule contraceptive, se numesc „combinate” pentru că ele conțin 2 feluri de hormoni: un estrogen și un progesteron. Aceștia sunt hormoni care sunt secretați în mod natural de către ovare, dar cei care se găsesc în aceste pilule sunt sintetizați în laboratoarele farmaceutice” explică medicul ginecolog dr. Ioan Boleac. Am aflat cum acționează pilulele contraceptive, până la ce vârste se recomandă și ce la ce riscuri se supun femeile care i-au pilule anticoncepționale fără recomandarea medicului.

 

CSÎD: Cum acționează pilulele contraceptive combinate?

Dr. Ioan Boleac: Efectul acțiunii combinate a celor doi hormoni este inhibarea secreției gonadotropinelor, prin acțiunea asupra hipofizei și a hipotalamusului. Acest lucru duce la împiedicarea ovulației, și astfel femeia nu mai poate rămâne gravidă.

După 40 de ani nu se mai recomandă pilulele contraceptive combinate

CSÎD: Până la ce vârstă se recomandă anticoncepționalele orale?

Dr. Ioan Boleac: Teoretic, anticoncepționalele orale pot fi luate până în momentul intrării la menopauză, adică la vârsta de 50-51 de ani, însă trebuie să menționez că fertilitatea scade în mod dramatic după vârsta de 43 de ani, și posibilitatea obținerii unei sarcini rămâne în principiu doar teoretică.

Dar pentru că există totuși această posibilitate, rămâne necesară protecția de o sarcină nedorită și după această vârstă. La femeile cu vârsta mai mare de 40 de ani trebuie însă înlocuite contraceptivele combinate cu contraceptivele ce conțin doar progesteron, înlăturând astfel efectele periculoase cardiovasculare ale estrogenilor.

Tromboză venoasă, boli de ficat, accidente tromboembolice, cancer de sân – printre riscurile la care supun femeile care i-au pilule contraceptive combinate fără să li se fi prescris de către un medic

CSÎD: Ce riscuri au femeile care iau anticoncepționale de capul lor?

Dr. Ioan Boleac: Contraceptivele orale combinate au și ele efecte sau reacții adverse, ca toate medicamentele. Printre cele mai importante reacții adverse ale acestei medicații se număra creșterea riscului de tromboză venoasă sau arterială, efectele adverse asupra profilului lipidic, creșterea riscului de cancer de sân, afectarea ficatului. Pacientele care iau contraceptive combinate fără a consulta în prealabil un medic își asumă riscuri mari, pentru că dacă nu respectă contraindicațiile acestei medicații, reacțiile adverse de genul accidentelor tromboembolice sunt chiar amenințătoare de viață.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Cele mai bune alimente pentru ficat
Cele mai bune alimente pentru ficat