Importanţa timpului pentru relaxare!

Odihna şi relaxarea sunt necesităţi vitale. Sunt tot atât de importante pentru sănătate ca şi activitatea fizică şi modul de alimentaţie. Sunt tot mai mulţi oameni care nu se odihnesc îndeajuns. Cel care plăteşte este organismul. Lipsa de odihnă şi prea puţin somn îţi pot crea dificultăţi de concentrare, irascibil în relaţiile cu cei din jur, mai puţin comunicativ şi mai puţin productiv la serviciu.
  • Publicat:
Importanţa timpului pentru relaxare!

Odihna şi relaxarea sunt necesităţi vitale. Sunt tot atât de importante pentru sănătate ca şi activitatea fizică şi modul de alimentaţie.
Există tot mai mulţi oameni care nu se odihnesc îndeajuns. Cel care plăteşte este organismul.

Lipsa de odihnă şi prea puţin somn îţi pot crea dificultăţi de concentrare, irascibil în relaţiile cu cei din jur, mai puţin comunicativ şi mai puţin productiv la serviciu.

Avantajele odihnei şi ale relaxării

Când vine vorba de starea de sănătate, somnul şi odihna trebuie să se numere printre priorităţi. Ai în fiecare zi o mulţime de activităţi de făcut şi, apoi, în timpul rămas, te odihneşti sau dormi sau te relaxezi. Încearcă însă următorul lucru: inversează ordinea. Lasă la o parte timpul necesar somnului şi relaxării şi apoi stabileşte ce treburi poţi să rezolvi în timpul rămas. Vei fi surprins de rezultat.

Există multe motive pentru care relaxarea şi somnul de noapte sunt importante pentru sănătatea organismului, şi anume:

• Scade frecvenţa cardiacă, ceea ce permite inimii să se odihnească;
• Scade tensiunea arterială;
• Creşte fluxul de sânge la principalele grupe de muşchi;
• Frecvenţa respiratorie se reduce;
• Tensiunea musculară se reduce
• Se reduc semnele şi simptomele unor boli, cum ar fi durerile de cap, greaţa şi diareea;
• Ai mai multă energie;
• Se îmbunătăţeşte activitatea de concentrare.

Trucuri pentru un somn mai bun

Dacă ai probleme cu somnul, modificări simple ale programului zilnic şi schimbarea orei de culcare îţi pot fi de ajutor. Iată câteva sugestii:

Alcătuieşte-ţi un orar de somn – mergi la culcare şi trezeşte-te aproximativ la aceleaşi ore în fiecare zi, inclusiv la sfârşit de săptămână.

Alcătuieşte şi urmează un ritual la culcare – seara, înainte de culcare, micşorează ritmul activităţilor zilnice.

Fă exerciţii fizice şi menţine-te activ – activitatea fizică sporeşte posibilitatea unui somn adânc şi odihnitor. Evită, însă, să faci exerciţii fizice înainte de a merge la culcare.

Creează în camera de odihnă o atmosferă favorabilă somnului – în dormitor trebuie să fie linişte, întuneric şi o atmosferă răcoroasă.

Nu mânca înainte de a merge la culcare – un stomac prea plin îţi poate provoca arsuri în timpul somnului.

Evită sau limitează consul de cofeină şi alcoolcofeina îţi poate alunga somnul, iar alcoolul poate produce un somn mai puţin profund însoţit de perioade de trezire.

Nu te chinui să adormi – dacă somnul nu vine pe cale naturală, încearcă să citeşti o carte, să asculţi muzică sau uită-te la televizor până când te simţi somnoros.

Sursă: Medicina naturistă. Clinica Mayo (www.all.ro)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult