Importanţa toaletei nazale la copii

Copilul dvs. se confruntă frecvent cu secreţii nazale abundente? Nu le neglijaţi deoarece pot determina inclusiv tuse cronică. Încă din primele zile de viaţă, secreţiile fiziologice din nas ar trebui aspirate o dată pe zi.
  • Publicat:
Importanţa toaletei nazale la copii

 

Copilul dvs. se confruntă frecvent cu secreţii nazale abundente? Nu le neglijaţi deoarece pot determina inclusiv tuse cronică. Încă din primele zile de viaţă, secreţiile fiziologice din nas ar trebui aspirate o dată pe zi. 
 
“Secreţiile care trenează în nas pot să dezechilibreze flora nazală a copilului şi pot să favorizeze aşa-numitele rinite cronice, pot să favorizeze scurgerea secreţiile posterior, aşa-numita rinoree posterioară” spune dr. Cristina Ivaşcu, medic primar medicină de familie.
 
Aceasta poate determina o tuse cronică a copilului. În situaţia în care cel mic are o infecţie respiratorie, mucoasa produce secreţii în exces, iar igiena nu mai este de ajuns.
 
“Este important ca în afară de o toaletă obişnuită a nasului să apelăm şi la nişte decongestive nazale pentru ca mucoasa nazală să nu mai secrete mult” spune dr. Cristina Ivaşcu, medic primar medicină de familie.
 
“Când există secreţii nazale colorate, mucopurulente, trebuie să se facă exudat nazal şi să se verifice ce conţine acel exudat şi să se continue cu tratamente locale, picături locale de dezobstruare nazală şi picături cu antibiotic” adaugă dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.
 
În felul acesta, se vindecă infecţiile din sfera ORL. De la vârsta de 2 ani e indicat ca micuţul să înveţe să îşi sufle nasul singur.
 
“Ştim că le place să sufle în lumânări de ziua lor, la tort şi putem să-i învăţăm pe acelaşi principiu să îşi sufle nasul: se ţine copilul cu mâna de gură şi se învaţă să se stingă lumânarea cu o nară, apoi cu cealaltă. Iniţial, se pune lumânarea foarte aproape de copil, apoi se depărtează” completează dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.


Văzând efectul asupra lumânării, copilul învaţă perfect cum să îşi facă singur toaleta nazală. 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”