Dar ce e fibromul?
Fibroamele uterine sunt tumori benigne comune ale muschiului neted al uterului. Ele apar la aproximativ 50% din femeile de peste 40 ani si, cel mai frecvent, sunt neproblematice. Exista o predispozitie genetica pentru fibroame uterine. Fibroamele au tendinta sa creasca sub influenta estrogenilor si sa regreseze cand nivelele de estrogeni sunt reduse. Cresterea fibroamelor este frecvent intalnita in sarcina, urmata de regresia lor dupa nastere. Dupa instalarea menopauzei, fibroamele regreseaza de regula. Contraceptivele orale cu doza mare de estrogeni pot determina cresterea lor, cele cu doza mica nu.
Terapia hormonala
In cazul terapiei hormonale a fibromului uterin (despre acest tratament este vorba in cazul terapiei non-chirurgicale a fibromului), femeia nu poate ramane insarcinata pe perioada tratamentului, dar poate cu succes sa devina mama dupa intreruperea tratamentului hormonal. „Nu exista o limita de varsta pentru aceste tratamente. Limitarea este impusa doar de situatia clinica a fibromului uterin”, spune medicul Raluca Hera. Tratamentul non-chirurgical nu este radical, ci paliativ, deci devine posibila repetarea lui dupa un interval de timp. Tratamentul chirurgical conservator (cu pastrarea uterului) are dezavantajul recidivei fibromului, iar singurul tratament radical al fibomului este histerectomia (extirparea uterului). Medicul primar ginecolog Raluca Hera ne-a descris toate posibilitatile in tratamentul fibromului.
Contraceptive orale (progestinele) – nu micsoreaza fibroamele, dar pot fi eficiente in controlul simptomelor, in special al sangerarilor.
Analogii GnRH – reduc eficient concentratia estrogenilor la valori apropiate celor din menopauza si duc la micsorarea fibroamelor. Din pacate, dupa 6 luni de tratament, cand administrarea agonistilor GnRh trebuie intrerupta, fibroamele cresc rapid din nou. Prin urmare, acesta este un tratament temporar, foarte eficient insa in utilizarea preoperatorie.
Embolizare – se introduce un cateter prin arterele uterine si se injecteaza un bolus de material plastic, care se cantoneaza in arteriolele mici care hranesc fibromul. Se reduce astfel fluxul sanguin si apare necroza. Dar pot aparea, de asemenea, complicatii severe, care pot necesita interventia chirurgicala de urgenta. Aceasta procedura nu este larg acceptata.
Terapia cu ultrasunete – cu frecventa inalta HIFU nu necesita incizie, deci e neinvaziva. Utilizeaza unde ultrasonice cu intensitate mare pentru distrugerea fibroamelor. Aceasta tehnica e relativ noua. A fost aprobata abia in 2005.
Miomectomia – consta in extirparea exclusiva a fibromului, cu conservarea restului uterului. Aceasta reprezinta optiunea cea mai buna pentru femeile care doresc pastrarea uterului. Miomectomia este frecvent o procedura mai complicata decat histerectomia, pentru ca implica recuperare postoperatorie mai lunga, riscul transfuziei de sange si al infectiei.
Histerectomia – consta in extirparea uterului in totalitate. Aceasta reprezinta singura cura permanenta a fibroamelor si care ofera un tratament definitiv. Necesita chirurgie majora abdominala, vaginala sau laparoscopica.
Nu exista simptome!
Majoritatea femeilor cu fibroame uterine nu prezinta simptome. Unele dintre ele insa pot acuza durere, presiune pelvina, incontinenta urinara, obstructie ureterala. De asemenea, poate aparea infertilitatea, menstruatia abundenta, sangerarea intre menstruatii.
Dr. RALUCA HERA, medic primar obstetrica ginecologie
Tratamentul chirurgical se impune in cazurile care prezinta simptomatologie rebela la terapia hormonala (de regula timp de 6 luni) sau in cazul fibroamelor mari (peste 5 cm diametru), in cazul fibroamelor intracavitare sau a acelora care conduc la complicatii. Optiunea initiala este de tratament chirurgical histeroscopic sau laparoscopic. In ultima instanta, se recurge la tratamentul chirurgical clasic.