Antibioticele sunt de cele mai multe ori administrate în momentul în care suferi de o infecție. Aceste medicamente sunt folosite de milioane de ani pentru diverse probleme de sănătate, ba chiar la un moment dat erau „la liber”. Din momentul în care multe țări s-au unit pentru a lupta împotriva rezistenței la antibiotice, aceste medicamente nu mai sunt folosite pentru a trata toate infecțiile și se eliberează doar cu prescripție medicală.
Antibioticele nu funcționează pentru orice problemă și ar trebui să ne punem întrebarea și cât de repede acționează asupra problemei. Din fericire, au efecte imediate, dar multe persoane le iau abia în momentul în care se simt rău pentru o perioadă de timp. Antibioticele funcționează prin prevenirea bacteriei de a se răspândi în organism sau chiar pentru eliminarea ei, dar cu toate astea, nu funcționează pentru infecțiile virale precum gripă și răceala, COVID, infecțiile din piept, infecțiile de urechi ale copiilor sau tusea și durerea în gât.
În multe situații antibioticele vor fi prescrise dacă infecția bacteriană nu dispare fără ajutorul lor sau dacă poți infecta alte persoane. Medicația trebuie administrată dacă infecția ține prea mult pentru a se vindeca de la sine sau dacă implică riscul complicațiilor serioase.
Potrivit Mike Hewitson, farmacist la Bristol, antibioticele au efecte imediate, dar poate că nu te vei simți mai bine atât de rapid. Contează mult și tipul de antibiotic care îți este administrat, dar și infecția care se tratează. Dacă primești antibiotic intravenos, acesta poate avea efecte în doar câteva ore, dar în cazul antibioticelor orale se pot vedea efectele într-o săptămână sau mai mult.
Majoritatea antibioticelor ar trebui luate timp de 1-2 săptămâni, iar tratamentele de scurtă durată funcționează doar în anumite situații. Medicul va decide durata tratamentului și tipul de antibiotic de care ai nevoie.
Poate fi destul de tentant să oprești administrarea antibioticelor imediat cum începi să te simți mai bine, dar medicii recomandă să nu faci acest lucru. Este foarte important să termini planul de tratament, chiar dacă te simți mai bine și simți că infecția nu ar mai exista în corp. Dacă tratamentul este întrerupt, infecția poate reapărea, iar astfel te poți confrunta și cu rezistența la antibiotice.
Dacă uiți să-ți iei antibioticul, nu este sfârșitul lumii, dar ia doza imediat ce îți amintești de ea și continuă planul de tratament. Dacă ești aproape de timpul în care trebuie să iei următoarea doză, poți sări peste și să urmezi programul pe care-l ai.
Nu lua niciodată o doză dublă, deoarece poți crește riscul efectelor adverse. Multe persoane se simt rău, se confruntă cu balonare, indigestie, iar altele se confruntă chiar cu diaree. Mai mult, există pacienți care pot avea reacții alergice, în special la penicilină sau alt tip de antibiotic numit cefalosporină.