În ce ţări s-a răspândit, până în prezent, coronavirusul apărut iniţial în Wuhan, China. Harta interactivă

Aproape 3000 de persoane sunt infectate cu coronavirus. 80 de pacienţi au decedat, cel mai tânăr pacient fiind o fetiţă în vârstă de 9 luni. Iată care sunt cele mai afectate ţări.
  • Publicat:
În ce ţări s-a răspândit, până în prezent, coronavirusul apărut iniţial în Wuhan, China. Harta interactivă
foto: shutterstock/În ce ţări s-a răspândit până în prezent coronavirusul apărut iniţial în Wuhan, China. Harta interactivă

Până până în acest moment, aproape 3000 de persoane sunt raportate a fi infectate cu coronavirus. 80 de  pacienţi au decedat, cel mai tânăr pacient fiind o fetiţă în vârstă de 9 luni, iar 54 de cazuri au fost declarate vindecate. Iată care sunt cele mai afectate zone.


Cele mai multe cazuri peste 1400, sunt raporate în provincia Hubei, China, unde s-au înregistrat şi cele mai multe decese – 76 de cazuri până acum. Oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, este complet izolat, la fel alte peste 20 de provincii chineze.
Deşi numărul oficial al cazurilor raportate global este de 2794, experţii internaţionali în sănătate avertizează că numărul celor infectaţi ar putea fi mult mai mare, apropiindu-se de 100.000 de mii de purtători ai virusului.

Harta interactivă, actualizată instant poate fi consultată aici

Cazurile de infecţie cu coronavirus au fost raportate şi în alte 15 ţări: Hong Kong,Thailanda, Macau, Japonia, Australia, Malaiezia, Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Vietnam, Nepal, Franţa, Canada, Statele Unite. 
Majoritatea statelor menţionate au început deja demersurile pentru evacuarea cetăţenilor proprii din China şi zonele afectate, dar acest lucru este îngreunat de faptul că în China, în multe zone, s-a instituit starea de urgenţă, atfel încât zborurile sunt anulate, iar accesul la alte mijloace de transport este extrem de restrictiv. 
Turişii sau studenţii aflaţi în diferite provincii chineze se plâng de faptul că sunt extrem de izolaţi, mulţi dintre ei neavând posibilitatea de a se alimenta sau a-şi cumpăra obiecte privind strictul necesar. În aceşasi timp, spritalele sunt supraaglomerate, panica s-a instalat în mai multe regiuni, iar oamenii se plâng că nu primesc suficiente informaţii despre această epidemie.

Ce măsuri au luat statele afectate

Primele 3 cazuri din Europa au fost identificate în Franţa, 2 dintre pacienţi fiind membri ai aceleaşi familii, iar cel de-al treilea caz, raporat recent, a contactat virusul chiar din Wuhan. Ministrul francez al Sănătăţii a precizat că toti cei trei pacienţi sunt sub supraveghere medicală şi nu există motive de îngrijoare.

Japonia a declarat coronavirusul o boală cu înalt potenţial contagios, astfel încât cetăţenii infectaţi să aibă posibilitatea de a fi trataţi pe cheltuiala statului şi să beneficieze de concediu medical. 

Malaiezia, cu 4 cazuri declarate, a instaurat deja starea de alertă maximă. Pe aeroporturi şi în punctele de intrare în ţară au fost instalate de scannere termice. De altfel, Malaiezia se află pe locul 18 în lume în ceea ce priveşte pregătirea pentru eventuale epidemii sau urgenţe medicale. Agenţiile de turism, touroperatorii şi ghizii au fost instruiţi să identifice simptomele coronavirusului şi să instruiască turiştii cu privire la această epidemie.

Şi Coreea de Sud a ridicat codul de alertă de la galben la portocaliu, iar ministerul Sănătăţii din Canada asigură populaţia ca are toate resursele pentru a ţine acest virus sub control.

Între timp, experţii mondiali spun că virusul este extrem de contagios chiar şi în perioada de incubaţie, care poate dura până la 14 zile. Astfel, un purtător de virus fără simptome poate infecta până la 10 persoane până la declanşarea bolii.

Care sunt simptomele coronavirusului

Simptomele includ nas înfundat, tuse, febră mare, slăbiciune musculară. Mai mult, specialiştii au remarcat că virusul a început deja să sufere mutaţii, ceea ce îl face mai rezistent, mai contagios şi mai greu de identificat.
Coronavirusurile sunt o mare familie de viruşi care cauzează o varietate de boli, de la banala răceală până la pneumonii grave. În momentul de faţă nu există un tratament specific, traterea pacienţilor se face punctual, în funcţie de simptome.
Virusul este extrem de contagios, iar principaliul mijloc de protecţie îl reprezintă o igienă strictă: spălatul mâinilor, folosirea batistelor de unică folosinţă, evitarea zonelor aglomerate, dezinfectarea obiectelor personale, spălarea temeinică şi prepararea termică a alimentelor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult