Daca omenirea reprezinta cel mai mare pericol la adresa planetei, ecologist inrait fara prezervativ in dotare este de neconceput. Iar aici incep controversele.
Specialistii din intreaga lume nu au reusit sa ajunga la o concluzie in privinta caracterului biodegradabil al prezervativelor din latex, intrucat acestea contin si anumiti aditivi si lubrifianti despre care nu se stie inca ce impact au asupra mediului.
Pana se va ajunge la o concluzie, avem la dispozitie prezervativele confectionate din intestine de miel: cu grija insa, protejeaza doar impotriva sarcinilor nedorite, nu si impotriva BTS.
Romanii, „micii ecologisti”
Romanii au inteles in sfarsit importanta conservarii mediului si au trecut la fapte, in masura posibilitatilor, desigur. Ne-o spune un sondaj efectuat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, in vara acestui an.
Astfel, din datele culese, reiese ca majoritatea populatiei se deplaseaza cel mai frecvent fie pe jos, fie cu bicicleta sau cu mijloacele de transport in comun, evita sa cumpere produse alimentare care au fost tratate chimic sau modificate genetic, declara ca nu arunca gunoi in spatii neamenajate si scot din priza aparatele electrice atunci cand nu le folosesc.
Sa nu ne entuziasmam prea tare insa! 28% dintre romani au adoptat comportamente eco din motive pur… functionale: sunt mai ieftine, mai la indemana etc. In plus, Transilvania si Banatul concentreaza cei mai multi ecologisti convinsi, in vreme ce in Dobrogea, cele mai multe persoane sunt indiferente la problemele mediului.
Vitamina D, scutul anti-radiatii
Calcitriolul, forma activa a vitaminei D, ne-ar putea proteja de efectele radiatiilor emise in urma accidentelor nucleare sau a atacurilor teroriste. Expertii americani au descoperit ca administrarea acestuia blocheaza distrugerea celulara si dezvoltarea tumorilor maligne in astfel de situatii.
Foto: RED DOT