Factorul proteic Rhesus (Rh) este dat de prezenţa sau absenţa unei proteine – antigen D – la suprafaţa celulelor roşii. Conform acestei trăsături, 85% din populaţie are Rh pozitiv, în timp ce restul de 15% are Rh negativ. Factorul Rh nu afectează în mod direct sănătatea. Cu toate acestea, el devine important în timpul sarcinii.
În cazul unei mame cu Rh negativ şi un tată cu Rh pozitiv, copilul va moşteni întotdeauna Rh-ul tatălui, deci va avea Rh pozitiv.
Când femeia însărcinată și fătul ei au factori Rhesus (Rh) diferiți, starea lor se numește incompatibilitate de Rh. Este cazul unei femei cu Rh negativ care poartă un copil cu Rh pozitiv.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne spune care sunt consecințele incompatibilității de Rh asupra fătului și cum poate fi tratată sau prevenită această situație.
În timpul sarcinii, travaliului sau nașterii, hematiile fătului pot trece, prin placentă, în sângele mamei. Dacă mama are Rh negativ, sistemul ei imunitar va considera antigenele fetale un pericol, declanşând producţia de anticorpi.
Aceşti anticorpi vor distruge celulele roşii ale fătului, rezultatul fiind instalarea unei anemii hemolitice severe. În general, incompatibilitatea de Rh nu se manifestă la prima sarcină, conflictul imunologic declanşându-se doar de la a doua sarcină. Explicația faptului că primul copil născut nu este afectat stă în aceea că e nevoie de timp pentru ca organismul să dezvolte acești anticorpi. Cu toate acestea, dacă mama a suferit un avort, prima sa naștere vie poate fi afectată de incompatibilitatea de Rh, explică dr. Andreas Vythoulkas.
De asemenea, femeia însărcinată mai poate fi expusă la sânge Rh pozitiv în timpul anumitor teste sau proceduri prenatale, cum este, de exemplu, amniocenteza.
Incompatibilitatea de Rh este considerată risc obstetrical crescut, motiv pentru care sarcina va fi monitorizată mai atent de către medic.
Simptomele acestei condiţii medicale se manifestă la făt prin anemie, niveluri ridicate de bilirubină (prin degradarea hemoglobinei) și hipotonie.
Concentraţiile mari de bilirubină fiind neurotoxice, este posibil să afecteze sistemul nervos central al fătului.
Simptomele incompatibilității de Rh la făt pot varia de la ușoare până la a-i pune viața în pericol. Când anticorpii îi atacă și distrug acestuia globulele roșii, bilirubina se va acumula în fluxul sanguin. Bilirubina este o substanță chimică creată prin descompunerea celulelor roșii din sânge. Prea multă bilirubină este un semn că ficatul, care este responsabil pentru procesarea celulelor sanguine vechi, are probleme, explică medicul.
Imediat după naștere, dacă nivelul bilirubinei este ridicat, bebelușul poate prezenta unul sau mai multe dintre următoarele simptome: icter (o îngălbenire a pielii și a albului ochilor), letargie și un tonus muscular scăzut.
Aceste simptome vor dispărea după finalizarea tratamentului pentru incompatibilitatea de Rh.
Tratamentul constă – în funcție de gravitate – în transfuzii de sânge, administrarea de electroliți care să regleze metabolismul și fototerapie.
Fototerapia constă în menținerea nou-născutului la lumină fluorescentă, pentru a ajuta la reducerea bilirubinei din sânge. Procedurile vor fi repetate până când anticorpii Rh negativi și excesul de bilirubină sunt îndepărtați din sângele bebelușului.
Pentru a preveni infectarea sângelui matern cu celule fetale în timpul naşterii, obstetricianul poate recomanda cezariana.
Pentru a preîntâmpina riscurile cauzate de incompatibilitatea de Rh, este necesară imunizarea femeii însărcinate. Acest lucru se realizează în săptămâna 28 de sarcină, când acesteia i se administrează un vaccin cu imunoglobulină specifică anti-D. Anticorpii injectaţi au rolul de a înghiţi rapid celulele roşii fetale care intră în sângele matern, înainte de a se declanşa răspunsul imun. Aceeași imunoglobulină va fi administrată și după 72 de ore de la naștere. Vaccinul va trebui administrat la fiecare sarcină, de asemenea şi după efectuarea unor teste prenatale de tipul amniocentezei, dar şi după un avort, conchide dr. Vythoulkas.
Știai că…
… orice femeie care are Rh negativ și este însărcinată cu un partener care este Rh pozitiv (sau cu un statut Rh necunoscut) este expusă riscului de incompatibilitate de Rh? Cu toate acestea, având în vedere procentul scăzut de persoane cu Rh negativ, acest lucru nu se întâmplă des.