Indiferent de vârstă sau de sex, infecțiile urinare sunt supărătoare. Și ne scot din ritmul normal al zilelor și noapților. Chiar și copiii pot suferi de infecții urinare. Cei mai des sunt încriminate pentru infecții urinare bacterii precum: Escherichia Coli, Klebsiella și mai rar fungi/ciuperci sau virusuri. Am aflat în ce alte circumstanțe se declanșează infecțiile urinare.
Definiția spune că infecția urinară este determinată de prezența agenților patogeni (cel mai des sunt implicate bacterii) la nivelul aparatului urinar. Infecțiile urinare pot fi: infecții urinare înalte și infecții urinare joase. Se pune diagnosticul de infecții urinare înalte atunci când sunt afectați și rinichii. Diagnosticul de infecție urinară joasă se primește atunci când sunt afectate uretra, prostata (în cazul bărbaților), vezica urinară.
Anatomic, femeile au uretra mai scurtă decât bărbații. Acest lucru “favorizează bacteriile” să ascensioneze mai ușor. Alți factori favorizanți pentru infecții urinare: lipsa hidratării, amânarea mersului la toaletă pentru a urina, igiena în exces a aparatului genital sau din contră, igiena deficitară. Alte motive pentru care mai apar la femei infecții urinare: sarcina, menopauza, mijloace contraceptive precum spermicide, diagramă. Unele medicamente precum antibioticele, dar și boli ale sistemului imunitar pot deregla activitatea aparatului urinar. Infecțiile urinare sunt des diagnosticate la femeile active sexual.
Chiar și bărbații care nu beau suficiente lichide (apă, ceaiuri, sucuri, supe) pot dezvolta infecții ale tractului urinar. Vârsta înaintată este un alt criteriu pentru această problemă de sănătate la bărbați dar și afecțiuni ale prostatei, litiaza renală. Cistita reprezintă inflamația vezicii urinare datorate infecțiilor/prezenței agenților patogeni la nivelul perineu, vagin, anal. În concluzie, vezica urinară face parte din tractul urinar și în momentul în care este inflamație la nivelul ei se pune diagnosticul de cistita.
Nu sunt ușor de identificat la copiii foarte mici, însă modificarea culorii și a mirosului urinei, febra, urinările frecvente, starea general alterată trebuie să alarmeze părinții să ceară ajutor medical. La copii, infecțiile urinare apar din următoarele motive: igiena deficitară. Mai ales la fețite-uretra este mai scurtă și în imediată vecinătate cu anusul, constipația. Micțiunile incomplete (vezica nu este golită complet) un alt motiv pentru care apar infecțiile urinare. De asemenea, diverși factori psihologici pot determina copiii să aibă probleme în sfera urinară.
Sursă: consultant de specialitate: Dr. Laura Panait, medic de familie.