Infecțiile urechii, cauzate de apa contaminată. Medic ORL: Erodează timpanul și lasă sechele pe auz

Fuga de caniculă îți poate da dureri de urechi! Medicii avertizează asupra pericolelor din apele contaminate.
Infecțiile urechii, cauzate de apa contaminată. Medic ORL: Erodează timpanul și lasă sechele pe auz
Foto: Shutterstock

Luna august este o perioadă în care mulți oameni se bucură de vacanță și în care încearcă să scape de efectele caniculei, însă medicii avertizează asupra pericolelor pe care le ascunde o simplă baie răcoritoare.

Dr. Anca Covaci, medic primar ORL, detaliază care sunt cele mai frecvente simptome determinate de infecțiile urechii, sursele de contaminare, dar și metodele prin care ne putem proteja.

Durerile de urechi ascund otita externă 

Apa mării, o piscină care nu a fost corect igienizată sau apele râurilor sau lacurilor pot deveni rapid o sursă de infecție care ne pot transforma o vacanță într-un adevărat coșmar. După o bălăceală într-o apă improprie pot apărea diaree și alte probleme digestive, infecții și iritații ale pielii, ochi roșii, infecții respiratorii, precum și infecții ale urechilor.

În această perioadă, medicii ORL se confruntă frecvent cu patologii ale urechii externe (aceasta este compusă din pavilion auricular și conduct auditiv extern, timpanul reprezentând granița dintre urechea externă și cea medie).

Amatorii de distracții acvatice vin mai ales cu otită externă bacteriană, frecvent apărută ca urmare a pătrunderii apei contaminate în canalul urechii în timpul scufundărilor sau înotului în apa din piscină sau din mare care poate conține bacterii, viruși și alte microorganisme nocive.

Din cauza umidității ridicate și a căldurii din timpul verii, mediul umed și cald al canalului urechii devine propice dezvoltării microorganismelor.

„Otita de piscină poate provoca disconfort și durere de ureche, uneori extrem de intensă și care apare mai ales la atingere, cu roșeață și îngustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzația de ureche înfundată, secreții din ureche și reducerea auzului. În unele cazuri, pot apărea și febră și umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii”, explică dr. Anca Covaci.

Infecția fungică netratată poate lăsa sechele pe auz

Infecția micotică (fungică) a urechii externe este de asemenea favorizată de umezeală și se manifestă în primul rând cu mâncărimi, dar și cu ureche înfundată, secreții.

„Netratată la timp, în cazul tulpinilor fungice mai agresive există cazuri când erodează timpanul și deci lasă sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scăderea auzului și chiar cu durere”, explică medicul ORL.

Pericolul bețișoarelor de urechi

În plus, specialistul reiterează pericolul pe care îl reprezintă obiceiul de a utiliza bețișoarele de urechi sau alte obiecte ascuțite în canalul urechii, deoarece acestea pot provoca mici leziuni și astfel favorizează pătrunderea bacteriilor.

De multe ori împingem ceara cu bețișorul și facem ca un eventual dop de cerumen să apese pe timpan, provocând durere sau să îl tasăm și va fi mai dificilă scoaterea lui.

Să nu uităm totuși că ceara este un factor de protecție pentru urechea noastră și nu trebuie îndepărtată din conduct mai adânc de zona până unde putem pătrunde cu degetul.

Folosiți dopuri de urechi și soluții dezinfectante

Pentru a nu vă pune în pericol sănătatea și nici vacanța, specialistul recomandă în primul rând să alegeți piscine și zone de înot curate și bine întreținute. În cazul mării, asigurați-vă că intrați în apă în zone autorizate și supravegheate.

„Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au în istoric mai multe episoade de otită, se recomandă dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor în prevenirea pătrunderii apei în canalul urechii. Există variante disponibile la comerciant sau puteți apela la unele personalizate, realizate de către audioproteziști.

Cei care au primit în prealabil avizul medicului specialist pot pune în ureche, la ieșirea din apă, soluții dezinfectante și cu efect desicant, precum alcoolul boricat.

Cel mai important, după fiecare ședință de înot, asigurați-vă că vă uscați urechile cu atenție folosind o cârpă moale/colțul de la prosop sau șervețele de hârtie. Înclinați-vă capul pe o parte și trageți ușor de pavilion pentru a permite apei să se scurgă din ureche”, recomandă medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Anca Covaci - Medic primar ORL
Dr. Anca Covaci este medic primar ORL, cu studii complementare în Endoscopie și Atestat Audiologie, în cadrul Clinicii Medikali.  A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” București în anul 2004. Experiență: 2022 - prezent, Medic primar ORL, Clinica Medikali ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”