De ce reapar infecțiile urinare? Greșeli majore pe care le fac multe femei

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce reapar infecțiile urinare? Greșeli majore pe care le fac multe femei
De ce reapar infecțiile urinare? Greșelile majore pe care le fac multe femei. Foto: Shutterstock

Peste 50% dintre femeile active sexual se confruntă cu cel puțin un episod de infecție urinară pe parcursul vieții. Dintre acestea, aproape un sfert se confruntă cu infecțiile urinare recurente, adică cel puțin 3 episoade de infecție într-un an.

Infecțiile urinare sunt mai des întâlnite în rândul femeilor şi mai cu seamă în cazul celor care sunt active sexual. Acest lucru este explicabil prin felul în care este poziţionată uretra la femei. Aceasta este situată mai aproape de rect și, prin urmare, e mai predispusă la colonizarea cu bacterii, de regulă E.coli, în special după contactul sexual. Iată, așadar, motivul pentru care medicii recomandă întotdeauna să urinăm după sex – pentru a curăța uretra de eventuale bacterii.

Totuși, dacă infecțiile urinare reapar frevent, e cazul de analize mai amănunțite, eventual și de o ecografie care să aducă lămuriri suplimentare în privinţa motivului recurenţelor infecţiilor urinare.

Citește și: ➤➤➤ Soluții naturale pentru infecțiile tractului urinar

De ce reapar infecțiile urinare

Două sunt greşelile importante în cazul infecţiilor urinare:

  • administrarea de antibiotice (fie iau medicamentul nepotrivit, fie nu îl iau pe întreaga durată recomandată)
  • administrarea de remedii naturiste (acestea ajută la ameliorarea simptomelor, dar nu și la eliminarea cauzei)

În ambele cazuri, când astfel de tratamente sunt luate fără recomandarea unui medic, infecțiile urinare vor reveni, pentru că e posibil să se producă numai dispariţia temporară a simptomelor, nu şi eradicarea cauzei.

Un studiu publicat recent în revista Nature Microbiology arată însă că infecțiile urinare recurente ar putea modifica ADN-ul celulelor epiteliale care căptușesc tractul urinar. Astfel, celulele se micșorează și încep să prezinte „defecte”, ceea ce determină declanșarea unui răspuns imun care predispune la reapariția infecțiilor urinare, explică savanții.

În consecință, cu cât o femeie are mai multe episoade de infecție urinară, cu atât tratamentul e mai probabil să nu dea rezultate, pentru că problema este la nivel celular.

Citește și: ➤➤➤ Ce-i prea mult strică! Vitamina care, în exces, favorizează calculii renali

Infecțiile urinare: simptome

Infecţiile urinare se manifestă prin:

  • disconfort şi usturime la urinare
  • senzaţie de urinare foarte frecventă
  • o cantitate mică de urină eliminată
  • în cazurile netratate la timp, este posibil să apară şi febra

Diagnosticul se pune de către medicul specialist cu ajutorul unui sumar de urină şi a unei uroculturi – care dă indicii despre tipul de antibiotic ce trebuie folosit.

Citește și: ➤➤➤ Remedii naturale pentru cistită sau răceală la ovare

Remedii naturiste pentru infecții urinare

Ceaiurile şi celelalte remedii naturiste folosite destul de des sunt numai adjuvante în tratamentul infecţiilor urinare. Așadar, administrarea lor nu face în niciun caz să dispară cu adevărat infecţia urinară, ceea ce înseamnă că problemele reapar din moment ce nu sunt tratate corespunzător.

Chiar şi medicii recomandă administrarea de astfel de tratamente adjuvante (ceaiul de merişoare este cel mai des întâlnit astfel de remediu şi cel cu cea mai bună eficacitate dovedită), dar nu ca tratament în sine, ci doar ca adjuvant.

Citește și: ➤➤➤De ce este important să urinezi după ce faci sex?

Pericolul infecţiilor urinare repetate la bărbaţi

La bărbaţi, infecţiile urinare nu apar cu aceeaşi frecvenţă ca la femei, însă pot determina infecţii la prostată. Acestea se numesc prostatite şi au aceleaşi simptome ca infecţiile urinare: usturimi, arsuri la urinare.

În cazul prostatitelor acute poate să apară febra. Statistic vorbind, până la vârsta de 45 de ani, prostatita este cam singura problemă urologică la bărbaţi.

Evident, şi bărbaţii trebuie să se prezinte la medicul specialist, cu atât mai mult cu cât aceste inflamaţii repetate în cazul lor pot să atragă după sine infertilitate masculină. 

Hiperplazia de prostată sau, simplu spus, prostatita este o afecţiune benignă, dar care trebuie atent monitorizată. De cele mai multe ori, ea nu este o afecţiune gravă, dar schimbă viaţa pacienţilor, şi nu în bine, iar acest lucru din pricina urinării frecvente a unei cantităţi mici de urină.

Citește și: ➤➤➤Sexul în cadă poate fi periculos. Ce boli riști să faci dacă îl practici?

Apa ţine la distanţă infecţiile urinare

Atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi este important de reţinut un aspect foarte simplu: o persoană care consumă o cantitate mare de apă este mult mai puţin expusă riscului de infecţii urinare.

Igiena locală adecvată şi riguroasă şi consumul mare de apă sunt modalităţile prin care infecțiile urinare pot fi prevenite. Şi asta pentru că, chiar dacă microbul a fost contractat, el poate fi eliminat din uretră cu ajutorul unei cantităţi mari de apă, în special în cazul femeilor.

Surse: urologyhealth.org, healthline.com, medicalnewstoday.com, clevelandclinic.org, nature.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult