De la zi la zi, de la o naştere la alta, creşte semnificativ numărul femeilor care aleg anestezii pentru a-şi aduce pe lume pruncii. În conformitate cu cercetările efectuate de către Departamentul de Anestezie de la Universitatea din Colorado, tot mai multe femei profită de tehnologia modernă şi aleg să folosească analgezice şi anestezie pentru ameliorarea durerii în timpul naşterii. Doar un procent mic de femei, aproximativ 6-10%, optează pentru naşterea naturală. Cu toate acestea, despre injecţia epidurală circulă o serie de mituri. Iată câteva dintre cele mai cunoscute.
Un studiu mediatizat de Dr. Cynthia Wong, un profesor asociat de Anesteziologie de la Şcoala de Medicină, Universitatea Northwestern Feinberg, demonstrează contrariul. Studiul desfăşurat pe o perioadă de trei ani a fost realizat pe 750 de mame care au primit medicamente împotriva durerii atunci când acestea au fost dilatate mai puţin de 4 centimetri. Jumătate dintre participanţi a primit pastile, iar cealaltă jumatate a primit o injecţie epidurală. În cadrul studiului, procentul de femei care a primit injecţia epidurală în travaliul timpuriu a avut o rată de cezariană puţin mai mică decât grupul care a primit calmantele. Nu numai că rata de cezariană a fost mai mică, dar travaliul în sine a fost mai scurt.
Ar fi frumos să putem spune că acestea funcţionează întotdeauna, dar, la fel ca orice procedură medicală, lucrurile nu se întâmplă întotdeauna aşa cum este plănuit. Ocazional, medicamentul din anestezie nu este inserat decât parţial în corp. Când se întâmplă acest lucru, pacientul poate simţi o uşoară stare de relaxare, dar, cu toate acestea, durerile nu vor înceta. Acest lucru se întâmplă doar într-un procent mic de pacienţi, în jur de 5%, şi poate fi în mod normal corectat de către anestezist (de multe ori fără a fi nevoie să se repete procedura).
Există un oarecare adevăr în acest mit. E posibil să nu se simtă nevoia de a împinge dacă v-a fost injectată o epidurală. Cu toate acestea, există mai multe lucruri care se pot face pentru a vă ajuta să naşteţi. Cea de a doua etapă a travaliului începe atunci când uterul se dilată 10 cm, iar atunci puteţi începe încordarea muşchilor abdominali pentru ca bebeluşul să iasă. Este posibil să fiţi sfătuită să împingeţi cât mai repede, chiar dacă nu simţiţi această dorinţă. De asemenea, anestezistul poate ajusta epidurala, astfel încât să puteţi simţi nevoia de a împinge.
Puteţi beneficia de o injecţie epidurală oricând doriţi, cu condiţia ca acest serviciu să fie disponibil, (dacă vă este refuzată injecţia epidurală, acest lucru se datorează cel mai adesea indisponibilităţii unui anestezist de a ajunge la spital suficient de rapid pentru a administrarea ei.) Motivul principal pentru care nu se recomandă aşteptarea până aproape de naşterea propriu-zisă nu se datorează faptului că nu se poate obţine o epidurală, ci pentru că aceasta are nevoie de puţin timp pentru a-şi face efectul şi pentru a vă scăpa de durerile pe care nu doriţi să le mai simţiţi.