Injecțiile intraoculare: ce sunt, indicații, ce probleme oftalmologice pot rezolva

Dr. Alina Gheorghe ne vorbește despre injecțiile intraoculare, care sunt indicațiile pentru efectuarea acestora și ce probleme oftalmologice pot rezolva.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Injecțiile intraoculare: ce sunt, indicații, ce probleme oftalmologice pot rezolva
Injecțiile intraoculare: ce sunt, indicații, ce probleme oftalmologice pot rezolva

Autor: dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe

În ultimii 10 ani, injecțiile intraoculare (cunoscute și sub numele de „injecții intravitreene”) au devenit o opțiune validă în tratamentul pentru multe boli ale retinei.

Injecțiile intraoculare: ce sunt?

O astfel de injecție este o procedură efectuată pentru a introduce medicamentul direct în („intra-”) centrul ochiului (‘-vitrean’). Chiar dacă la prima citire, poate suna terifiant, în realitate, pentru un medic specialist este foarte simplu de efectuat, durează mai puțin de 10 secunde și este practic nedureros.

Această procedură este efectuată de un specialist oftalmolog, nu necesită internare și pacientul își poate relua programul uzual.

Injecțiile intraoculare sunt de obicei necesare pentru a trata multe afecțiuni grave ale retinei care pot duce la pierderea ireversibilă a vederii. Din această cauză, acestea trebuie efectuate în timp util pentru a ajuta pacienții să își păstreze acuitatea vizuală deja existentă și să stopeze progresia bolii.

“Aceste proceduri sunt menite să completeze intervenția chirurgicală. Sunt, practic, terapii farmacologice, care, prin injecții intraoculare, acționează local în interiorul ochiului, în special asupra retinei și chiar mai specific, în maculă (zona centrală a retinei responsabilă pentru vederea detaliată).

Injecțiile intravitreene sunt utilizate pentru a trata o varietate de afecțiuni retiniene asociate cu pierderea vederii, inclusiv degenerescența maculară umedă, retinopatia diabetică și ocluzia venei retiniene. Deoarece retina este țesutul care acoperă interiorul spatelui ochiului, picăturile de ochi plasate pe suprafața ochiului nu pot ajunge în această zonă în mod eficient. De aceea injecțiile sunt folosite pentru a plasa medicamentul direct țintit la locul afectării”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Medicamentele administrate în ochi includ:

Medicamentele anti-VEGF (inhibitori pentru formarea noilor vase de sânge) sunt utilizate pentru a inhiba creșterea vaselor de sânge anormale predispuse la sângerare sau a activitatii metabolice cotidiene deficitare, care sunt caracteristice retinopatiei diabetice, degenerescenței maculare și a ocluziilor venei retiniene.

Steroizii pot fi administrați pentru a trata afecțiunile inflamatorii ale ochilor.

Medicamentele anti-bacteriene, antivirale și antifungice pot fi administrate direct în ochi pentru a trata infecțiile.

Cum se efectuează injecțiile intraoculare? Sunt dureroase?

Deși gândul de a insera un ac în ochi sună terifiant pentru majoritatea oamenilor, este o procedură aproape nedureroasă care durează mai puțin de 10 secunde.

Este posibil să simțiți o ușoară presiune, dar fără durere, în timpul injecției. Acul este atât de mic încât nu lasă cicatrici sau leziuni vizibile, deoarece locul injectării se reface imediat.

O soluție salină ușoară este utilizată pentru a spăla soluția de betadină care a fost folosită pentru a vă dezinfecta ochii și, de asemenea, pentru a vă lubrifia ușor ochiul. Dupa interventie vi se vor prescrie picaturi cu antibiotic pentru 5-7 zile, de către oftalmolog.

Unii pacienți pot observa in aria vizuala câteva puncte mici , mobile , care se vor estompa în următoarele zile de la administrare, odata cu resorbtia substantei injectate.

Cum mă voi simți după o injecție oculară?

Aceasta este o procedură relativ ușoară pentru marea majoritate a pacienților. Cele mai frecvente simptome raportate după acest tratament sunt disconfortul ușor și iritarea timp de câteva ore după dispariția anesteziei – poate apărea senzația de nisip în ochi.

Disconfortul, dacă este prezent, este de obicei gestionat adecvat cu o administrare de antiinflamatoare. Majoritatea pacienților revin la activitățile lor obișnuite în ziua următoare procedurii.

Unii pacienți descriu o senzație de mâncărime a ochiului, după injectare. Este foarte important să evitați frecarea ochilor după această procedură, deoarece vă puteți zgâria ușor suprafața oculară! Picăturile de ochi anestezice și soluția de betadină folosite pentru vă pot usca uneori suprafața ochiului (corneea), făcându-o vulnerabilă la zgârieturi ușoare.

Deși o zgârietură la suprafață nu este periculoasă și se vindecă în decurs de 24 de ore, poate fi foarte dureroasă și provoacă roșeață, poate și vedere încețoșată temporară. Din fericire, acest lucru se întâmplă rar, doar la aproximativ 5% dintre pacienți.

Există complicații sau riscuri cu administrarea unei injecții oculare?

Complicațiile în urma unei injecții oculare sunt extrem de rare – unul din două mii de pacienți poate avea o reacție adversă. O complicație mai frecventă, dar nu gravă, se întâmplă la aproximativ 10% din injecții, care este o mică zonă de sângerare pe albul ochiului în apropierea punctului de intrare al acului (hemoragie conjunctivală).

Este doar o vânătaie mică din ac, la fel ca o vânătaie pe braț după o extragere de sânge. Deși pare alarmant, nu este dăunător pentru ochi și, de obicei, dispare în decurs de o săptămână.

Cele mai grave riscuri în urma unei injecții oculare includ:

  • Infecție intraoculară
  • Inflamatie la nivelul ochiului
  • Sângerare
  • Decolare retiniană

Injecțiile intraoculare: de câte voi avea nevoie?

Medicamentele administrate în interiorul ochiului s-au dovedit a fi foarte eficiente în gestionarea multor boli pentru care anterior nu exista tratament (cum ar fi degenerescența maculară umedă).

Din păcate, aceste medicamente sunt active în ochi doar o anumită perioadă de timp, de obicei 4-8 săptămâni, după care efectul lor dispare și trebuie adăugate medicamente suplimentare pentru tratarea retinei. Din acest motiv, injecțiile pot fi necesare de câte ori o dată pe lună, atâta timp cât boala este active.

Programul pentru injecții și timpul dintre tratamente sunt determinate pentru fiecare pacient în funcție de boala specifică, de către oftalmolog. Este extrem de important să respectați programul de tratament pentru a evita întârzierile în administrarea acestuia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Alina Gheorghe - Medic primar oftalmolog
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale, șef lucrări și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie și ...
citește mai mult