Dacă ai de-a face cu insomnia de întreținere a somnului, este o idee bună să cauți motive potențiale pentru care este posibil să te trezești în toiul nopții de nenumărate ori. Necesitatea de a folosi baia, un fascicul de lumina soarelui dimineața devreme care strălucește prin fereastra ta sau sunete puternice sunt câteva dintre cauzele potențiale.
Studiile au descoperit că între 10 și 60% dintre oameni suferă de insomnie. Insomnia este incapacitatea de întreținere a somnului sau dificultatea în adormire.
Uneori, trezirea în miezul nopții este inevitabilă. A avea o strategie care să te ajute să adormi înapoi te poate ajuta să minimizezi timpul pe care îl petreci privind fix în tavan. Iată câteva metode și sfaturi care ar putea fi de folos:
Atunci când te trezești în miezul nopții, încearcă să reziști impulsului de a verifica e-mailul sau rețelele sociale. Lumina albastră emisă de electronice interferează cu somnul, potrivit cercetărilor de la Harvard. Dacă totuși nu reziști tentației, măcar folosește telefonul ca pe un ajutor în a adormi mai rapid. Folosește aplicațiile de meditație care se pot instala ușor pe orice dispozitiv. De obicei, vei adormi înapoi fără să îți dai seama. Dacă iPad-ul, computerul sau telefonul tău sunt lucruri de care nu te poți lipsi înainte de culcare, asigură-te că cel puțin atenuezi intensitatea luminii ecranului. Acest lucru te poate ajuta să rămâi adormit până dimineața.
Insomnia în mijlocul nopții este adesea cauzată de suferință emoțională, anxietate sau o minte ocupată. Pe parcursul nopții, intrăm în cicluri de somn. Pe măsură ce intrăm în fiecare ciclu, ne trezim puțin, dar de obicei nu ne amintim și adormi din nou. Dacă ești stresat, acele treziri pot deveni o trezire completă, iar mintea ta devine foarte ocupată. Atunci când te trezești frecvent în miezul nopții, specialiștii recomandă să creezi un mediu liniștit și întunecat în dormitorul tău. Dacă locuiești într-un oraș zgomotos și nu poți dormi din această cauză, zgomotul alb este de ajutor. Un ventilator funcționează de minune sau poți încerca o dispozitiv de zgomot alb care include sunete ale naturii. Poți încerca, de asemenea, dopuri de urechi și o mască pentru ochi, dacă există prea multă lumină ambientală pe parcursul nopții.
Te întrebi cum să adormi din nou? Nu sta doar într-un singur loc. Fă ceva liniștitor. Spre exemplu, poți încerca să faci exerciții de respirație profundă, exerciții de relaxare sau să asculți muzică liniștitoare. Dacă partenerul tău sforăie, utilizează un dispozitiv de zgomot alb pe partea ta de pat. Și niciodată să ai un ceas cu alarmă în fața ta în timp ce încerci să dormi. Dacă este foarte greu să-ți odihnești creierul, citește, dar nu aprinde toate luminile. Și nicidecum nu începe o activitate care să te trezească și mai mult, cum ar fi urmărirea știrilor la televizor.
Alcoolul este un deprimant cunoscut pentru că îi face pe oameni să adoarmă rapid, dar poate fi și motivul pentru care te trezești în a doua jumătate a nopții, când somnul tău ar trebui să fie cel mai profund. Înlocuiește alcoolul cu ceaiul de mușețel și vei constata că vei fi mai calm și mai capabil să dormi. De asemenea, te vei trezi simțindu-te mai puțin deshidratat și mai împrospătat. Dacă te trezești în miezul nopții, nu folosi alcool ca ajutor pentru somn. Încearcă să sorbiți puțină apă sau bea, în schimb, o ceașcă de ceai de plante.
Știi deja că fumatul este rău pentru sănătatea ta, dar știai și că îți poate afecta negativ ritmul circadian natural, făcând ca somnul să apară mai greu? Fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta apnee în somn, adorm mai ușor decât nefumătorii, dar se trezesc mai des în miezul nopții.
Dacă ești în căutarea unui alt motiv pentru a renunța la fumat, insomnia este unul dintre acestea. Discută cu medicul tău despre strategiile care te pot ajuta să renunți la fumat și amintește-ți că orice este posibil. Insomnia temporară este un efect secundar frecvent al sevrajului de nicotină.
Surse: msn.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, sleepfoundation.org