Insuficienţa cardiacă: 7 mituri detronate

De-a lungul timpul multe s-au vorbit despre insuficienţa cardiacă, dar ceea ce se aude poate să nu fie tocmai adevărat.
  • Publicat:
Insuficienţa cardiacă: 7 mituri detronate
FOTO: 123rf.com

De-a lungul timpul multe s-au vorbit despre insuficienţa cardiacă, dar sunt şanse foarte mari ca ceea ce se aude să nu fie tocmai adevărat. WebMD a întocmit o listă a miturilor legate de insuficienţa cardiacă aşadar, le împărtăşim cu voi.

Mit: Insuficienţa cardiacă înseamnă că inima nu mai funcţionează

Greştit. Inima continuă să bată, însă nu mai poate pompa cantitatea de sânge de care corpul are nevoie. Mai mult, poţi avea insuficienţă cardiacă doar pe o parte a inimii sau pe ambele. Aşadar, inima bate în continuare, dar nu la fel de puternic cum ar trebui.

Mit: Insuficienţa cardiacă nu poate fi tratată

Pastile, intervenţii, dispozitive implantate, toate acestea pot ajuta în tratarea insuficienţei cardiace. De asemenea, este foarte important să faci schimbări inteligente în stilul de viaţă cum ar fi:

  • consumul de alimente sănătoase, în special benefice pentru sănătatea inimii;
  • exerciţii fizice regulate;
  • să renunţi la fumat;
  • menţinerea unei greutăţi potrivite;
  • controlul colesterolului.

Mit: Insuficienţa cardiacă nu poate fi prevenită

La fel ca în cazurile generale ale bolilor de inimă, poţi controla anumite aspecte care sunt strâns legate de apariţa insuficienţei cardiace. Dar nu în totalitate. De exemplu, nu poţi schimba vârsta sau istoricul medical, dar poţi aduce schimbări în privinţa obiceiurilor pe care le ai.

  • Limitează canitatea de alcool pe care o consumi;
  • Nu fuma;
  • Menţine sub control alte probleme medicale;
  • Controlează stresul;
  • Urmează o dietă sănătoasă pentru inimă;
  • Fă exerciţii fizice.

Mit: Insuficienţa cardiacă este asemănătoare atacului de cord

În timpul unui atac de cord, sângele nu mai ajunge deloc către inimă, de cele mai multe ori din cauza unui cheag de sânge care blochează arterele. În schimb, în cazut insuficienţei cardiace  inima nu mai pompează cantitatea de sânge de care corpul are nevoie. Atacul de cord poate fi o cauză a insuficienţei cardiace, dar cele două nu reprezintă acelaşi lucru.

Mit: Trebuie să fii mai atent atunci când ai insuficienţă cardiacă

Atunci când descoperi că ai insuficienţă cardiacă, îţi va fi teamă să faci prea multe lucruri, dar mişcarea regulată face parte din menţinerea sănătăţii inimii. Doctorul îţi poate spune ce exerciţii ţi se potrivesc pentru a te ajuta să-ţi întăreşti muşchii inimii, să reduci simptomele şi să ajuţi circulaţia sângelui.

Mit: Doar persoanele în vârstă se confruntă cu insuficienţă cardiacă

Deşi este comună în rândul persoanelor peste 65 de ani, chiar şi copiii şi adulţii tineri se pot confrunta cu insuficienţă cardiacă. Simptomele şi tratamentul pot varia în funcţie de vârstă.

Mit: Nu există semne îngrijorătoare ale insuficienţei cardiace

Ca oricare altă afecţiune există câteva semne care definesc insuficienţa cardiacă. Chiar dacă apariţia unui singur semn nu pare mare lucru, apariţia mai multor simptome semnalează o problemă serioasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult