INTERVIU Dr. Antonio Jimenez- Abordarea integrativă în călătoria vindecării cancerului

Am stat de vorbă cu Dr. Antonio Jimenez despre unul dintre cele șapte principii, și anume nutriția în procesul de vindecare a cancerului.
  • Publicat:
INTERVIU Dr. Antonio Jimenez- Abordarea integrativă în călătoria vindecării cancerului
INTERVIU Dr. Antonio Jimenez- Călătoria vindecării în cancer

Abordările integrative în cazul pacienților cu cancer le oferă o speranță în plus când vine vorba de tratarea acestei boli tot mai frecvente la nivel global. Călătoria vindecării presupune eliminarea fricilor, dar și urmarea unor principii care să te aducă mai aproape de sănătate. Am stat de vorbă cu Dr. Antonio Jimenez, fondator și director medical al Centrelor de tratament de renume mondial Hope4Cancer, un nume de top în oncologia integrativă, cu două locații de primă clasă în Tijuana și Cancun, Mexic. Am discutat pe larg despre unul dintre cele șapte principii, și anume nutriția în procesul de vindecare.

Dr. Antonio Jimenez va fi prezent pe data de 8 septembrie 2023 la conferința „Experiențele vindecării”, organizată de Lilium Life Institute, în parteneriat cu editura Didactica Publishing House și cu Fundația Inimă pentru Inimă. Începând cu ora 10:00, la Opera Națională din București, publicul larg va putea afla informații prețioase despre subiecte de interes actual, explicate într-un limbaj accesibil oricui.

Tematica abordată se va centra pe domeniile neuroștiințelor, imunologiei, longevității, soluțiilor de avangardă în prevenția și tratamentul maladiilor neurodegenerative, autismului, bolilor autoimune și cancerului.

Mănâncă ce-ți oferă Grădina Edenului

CSID: Am citit în cartea dumneavoastră că orezul basmati este o alegere sănătoasă. Nu mă așteptam, sincer. Personal, obișnuiesc să consum orez brun. Este la fel de bun?

Dr. Antonio Jimenez: Uneori, da. Pentru că alteori este orez alb care conține coloranți. Deci ar trebui să citim eticheta. De cele mai multe ori, în Statele Unite, eticheta nu este destul de precisă, pentru că autoritățile sunt foarte indulgente cu specificațiile de pe etichetă. De exemplu, laptele organic trebuie să fie pe etichetă doar 40% organic. Restul?

CSID: Este vreodată prea târziu să începem un stil de viață sănătos sau să urmăm o dietă sănătoasă?

Dr. Antonio Jimenez: Niciodată. Dar ar trebui să începem de azi, nu de mâine.

CSID: Spuneați în cartea dumneavoastră că nu ar trebui să fie complicat să ținem diete. În acest sens, dacă oferim organismului alimentele sănătoase, se poate vindeca singur? Iar în acest context, poate fi cancerul reversibil?

Dr. Antonio Jimenez: Da, poate fi. Întotdeauna poate fi reversibil. În medicina neuropatică avem patru metode terapeutice prin care ne întoarcem la sănătate sau încercăm să recuperăm sănătatea dacă avem o boală cronică. Primul este să eliminăm obstacolele care stau în calea sănătății sau a vindecării. Ceea ce înseamnă o dietă săracă, un somn care nu este de calitate, gândurile negative.

Mai apoi, încercăm să stimulăm mecanismele de vindecare ale corpului. Pentru că organismul nostru are o capacitate excelentă de a se regenera și repara. De multe ori discutăm despre conexiunea dintre tractul gastrointestinal și creier. Mereu spun că tractul gastrointestinal este conectat la tot,  pentru că modul în care funcționează afectează creierul, dar afectează și sistemul imunitar și hormonii și multe altele.

A treia ordine terapeutică este să întărim sistemele organismului care sunt slăbite. De exemplu, dacă provocarea ta este sistemul imunitar, poate pentru o altă persoană este sistemul endocrin, hormonii. Alți pacienți pot avea nevoie să-și întărească sistemul respirator, corect? Așadar, trebuie să întărim sistemele slăbite ale organismului.

A patra ordine terapeutică este să sprijinim recuperarea sănătății, să o menținem și să ne corectăm integritatea structurală. Postura, modul în care facem exerciții, creierul și gândirea.

CSID: În cazul acesta, cancerul ar putea fi reversibil doar urmând un stil de viață sănătos și o dietă sănătoasă sau alături de alte terapii?

Dr. Antonio Jimenez: O dietă sănătoasă nu este suficientă. Cancerul este foarte inteligent și, probabil ai auzit de multe ori că zahărul hrănește cancerul. Nu este atât de ușor, pentru că dacă eliminăm toate zaharurile, cancerul nu moare. Se va hrăni din alte proteine, corect? Așa că elimini zahărul, elimini proteinele și cancerul va supraviețui în continuare. Se va hrăni cu grăsimi. Așadar, dacă elimini zahărul, proteinele și grăsimile, atunci ai o problemă pentru că organismul este malnutrit. Nutriția este componenta celor șapte principii despre care discut în carte și poate fi fundația sănătății și vindecării. Dar nu cred că doar prin nutriție cancerul poate fi reversibil.

CSID: Ați spus că zahărul hrănește cancerul. Dar dacă optăm pentru alternative precum mierea crudă?

Dr. Antonio Jimenez: Am spus că există conceptul că zahărul hrănește cancerul, dar nu toate tipurile de zahăr. Ai dreptate. Este vorba de zahărul procesat și rafinat. Zahărul natural provine din mierea crudă. Din nou, trebuie să știm să citim eticheta și să optăm pentru companii în care avem încredere și despre care ne-am informat.

Zahărul natural nu hrănește celulele canceroase. Oricum, totul trebuie să fie în echilibru, nu? În mod normal spunem că o dietă echilibrată conține 80% legume și 20% fructe. Zahărul natural ni-l luăm din miere, sirop de arțar, fructe.

CSID: Ați spus că pacienții cu cancer ar trebui să consume un plan alimentar Garden Food, adică să conțină alimente din Grădina Edenului. Care sunt beneficiile unui astfel de plan alimentar?

Dr. Antonio Jimenez: Experiența mea de mai bine de 30 de ani îmi spune că cu cât suntem mai aproape de grădină, cu atât suntem mai aproape de creația Domnului și mâncarea oferită de El, care este una sănătoasă pentru noi. De exemplu, dacă ai un măr și o plasă de suplimente, iei mai mulți nutrienți din acel măr decât ai lua din cele 1000 de suplimente. Așa că ar trebui întotdeauna să rezonăm cu alimentele de grădină. Cu toate astea, atât nutriția, cât și dieta trebuie să fie personalizate și individualizate.

De exemplu, în cazul meu, am fost vegetarian mulți ani la rând, dar pentru că eram tânăr. Acum, se pare că organismul meu are nevoie și de puțină proteină animală. Așa că am inclus peștele. Dar și în această situație trebuie să fii atent la ce tip de pește folosești. Niciodată să nu consumi pești care trăiesc pe fundul lacului sau oceanului sau crustacee și alte tipuri de fructe de mare.

Așa că odată cu înaintarea în vârstă am adăugat în dietă peștele. Este important să știi ce carențe ai sau excese, iar medicul te poate ghida în nutriție în funcție de acestea.

Dr. Antonio Jimenez

CSID: Dacă tot vorbim despre proteina animală, cât de des ar trebui să o consumăm?

Dr. Antonio Jimenez: Din nou, este personalizat, dar aș prefera să spun cât mai rar cu putință. Motivul este că organismului îi este greu să asimileze și să digere proteinele animale, iar în cazul anumitor tipuri de cancer trebuie să conservăm energia și caloriile. Așa că în loc să folosim toată energia pentru a digera și absorbi proteina animală, oferim pacienților alimente ușor de absorbit, precum proteina vegetală.

Bineînțeles, aceasta are și mai mulți nutrienți față de proteina animală. Dacă ne uităm la societățile din jurul nostru,  multe dintre ele nu sunt deloc sănătoase, pentru că se consumă proteine animale și există o incidența de boli cardiovasculare, obezitate, artrită și alte tipuri de cancer.

Așa că trebuie să ne îndreptăm spre planul alimentar Garden Food și să-l personalizăm. Dacă unei persoane îi place carnea de pui, poate fi sănătoasă dacă o consumată o dată pe săptămână și este de calitate.

CSID: Cum ar trebui să mâncăm legumele? Se spune că modul în care sunt gătite poate afecta calitatea și valorile nutriționale.

Dr. Antonio Jimenez: Din experiența mea, prefer să nu le ofer pacienților cu cancer legume crude, ci ușor la abur, pentru că sunt mai ușor de digerat și de absorbit. Varietatea legumelor este și ea importantă, la fel și a fructelor și suplimentelor.  Ai nevoie de fibre pentru a te asigura că ai un tranzit sănătos, iar asta înseamnă să ai un tranzit cel puțin o dată pe zi. Niciodată nu trebuie gătite în exces pentru că, așa cum ai spus și tu, își pierd din nutrienți. Cu cât legumele sunt mai colorate, cu atât sunt mai bogate în nutrienți.

CSID: Ce dietă ar trebui să urmeze femeile cu cancer de sân? Sunt anumite alimente pe care ar trebui să le consume?

Dr. Antonio Jimenez: Un aliment cu care trebuie să fim atenți este soia. Din păcate, multe dintre produsele cu soia sunt modificate genetic și pot dezechilibra hormonal. În cancerul de sân, unde 40% dintre pacienții noștri suferă de cancer de sân, trebuie să fim atenți la alimentele care pot crește estrogenul nesănătos. Într-o dietă echilibrată, în continuare dieta Garden Food este importantă. Un alt aspect important este rația de omega-6 și omega-3, grăsimi sănătoase. Atunci când există o inflamație în corp, te confrunți cu un dezechilibru în tractul gastrointestinal și în același timp au de suferit și estrogenul și progesteronul. Este foarte important să găsim un echilibru între omega-6 și omega-3.

Ceaiul verde, apa și cafeaua în cancer

CSID: Ce-mi puteți spune despre consumul de ceai verde, cafea și apă în cazul pacienților cu cancer?

Dr. Antonio Jimenez: Ceaiul verde este important pentru că el conține EGCG (epigallocatechin-3-gallate) și are un potențial antiinflamator. De asemenea, are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar și distruge celulele canceroase circulante. Acestea sunt acele celule care scapă din cancerul primar și circulă în sânge și sunt cele care duc la metastaze. În creier, în oase, plămâni sau ficat. Așadar, ceaiul  verde este un bun supliment. La centrul nostru, Hope4Cancer, îl administrăm atât intravenos, cât și pe cale orală.

Cât despre cafea, desi sunt născut în Columbia, nu-mi place nici gustul, nici mirosul cafelei. Așadar, n-o să auzi un medic căruia nu-i place cafeaua că-ți spune să bei cafea. În schimb, noi facem pacienților clismă cu cafea. Nu este ceva nou, se practică de ani de zile. Aceasta ajută la detoxifierea ficatului și a vezicii biliare. Zilnic, pacienților noștri le facem una sau două clisme cu cafea. Să ținem minte că unii pacienți fac chimioterapie, iau medicamente, iar ficatul lor devine toxic, iar cancerului îi place să se ducă în ficat. Așadar, în toate tipurile de cancer trebuie să protejăm întotdeauna ficatul, iar clisma cu cafea e cel mai bun mod de a face asta.

Uleiul de ricin mai este bun pentru ficat, pentru că ajută la detoxifiere. Și, bineînțeles, alimentația Garden Food. Dar cafeaua îngreunează vindecarea pacienților. O putem reintroduce mai târziu, dar asta e în funcție de pacient. Este oricum un subiect controversat, pentru că există cercetări care spun că este sănătoasă și că trăiești mai mult dacă bei cafea, dar cine plătește pentru aceste cercetări? Trebuie să luăm în calcul și asta.

CSID: Și consumul de apă? Ce ar trebui să bea pacienții cu cancer? Apă plată sau apă minerală?

Dr. Antonio Jimenez: Apa este fundamentală pentru sănătatea nostră. Întotdeauna apă plată, pentru că cea minerală este acidă. Cancerul are patru componente: este o boală acidă, este o boală inflamatorie, este o boală cu o temperatură scăzută și este o boală redusă în oxigen. Așadar trebuie să reducem aciditatea.

În anii 30-40 s-a demonstrat că această boală, cancerul, trăiește în mediu acid. Așa că formula generală s-ar traduce în opt pahare de apă pe zi. Trebuie să bem apă pe timpul zilei, încet și să nu bem apă sau alte fluide în timpul mesei. Ori înainte de masă, ori după.

Majoritatea populației este deshidratată la nivel celular și trebuie să ne reamintim că boala începe din celulă, ajunge în țesut, apoi în organe, apoi în sistem. Așadar, sănătatea celulară, funcția celulară și integritatea celulară sunt aspecte importante, iar hidratarea este esențială pentru îmbunătățirea sănătății celulare.

Traumele interioare vindecate duc la câștigarea luptei cu boala

CSID: Când aveți în față un pacient cu cancer puteți determina motivul pentru care s-a ajuns să aibă această boală? Există semne care să indice cauzele principale?

Dr. Antonio Jimenez: Știi, după atâția ani, cred că la bază este ceva traumatic sau emoțional. O să-ți dau ca exemplu o poveste pentru a fi mai ușor să vezi imaginea de ansamblu. Am avut o pacientă cu cancer de sân la sânul drept. Și nu am înțeles de ce tumora era încă acolo pentru că o tratam deja de una an, doi, trei, patru. Ea era ok, dar tumora era încă acolo. Fără metastază. Apoi am început să învăț despre posibile corelații între conflictele emoționale și traume și localizarea tumorilor. Așa am descoperit că a fost abuzată sexual. Acum are 62 de ani și mi-a povestit că la vârsta de 10-12 ani a fost abuzată sexual de tatăl, unchiul și bunicul ei. Deci trebuie să ne vindecăm mai întâi traumele. În acest caz, iată că 50 de ani mai târziu, trauma s-a prezentat sub forma unei tumori la sân. Organismul s-a oprit pe interior.

Dr. Hamer din Germania a studiat legătura dintre localizarea cancerului și traumă, lucru care a mai fost studiat și în Franța, Statele Unite și Canada. Acum știm sigur că fiecare cancer este definit de un conflict interior. Odată ce știm acest lucru, putem ajuta pacientul să scape de traumă și să ierte. Și pot să-ți spun că am văzut lucruri care par de necrezut. Cancerul pur și simplu dispare atunci când scapi de traume. Și, bineînțeles, dacă urmezi o dietă sănătoasă și toate celelalte principii. Așa că răspunsul la întrebarea ta este că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne adresăm traumei și conflictelor emoționale.

În medicina convențională totul este despre vindecare fizică, despre tumoră, despre cancer, dar uităm de persoana în sine. Așa că trebuie să lucrăm de jos în sus, mai întâi spiritual, emoțional, mental și abia apoi fizic.

Vitamine vindecătoare pentru cancer

CSID: Există anumite vitamine vindecătoare pentru cancer?

Dr. Antonio Jimenez: Da. În Europa și în Anglia studiile arată că vitamina C distruge celulele canceroase. Oamenii sunt printre puținele mamifere care nu produc vitamină C, motiv pentru care trebuie să o luăm din surse externe. Suplimentarea cu vitamina C este foarte importantă. În primul rând din alimentație, dar dacă e greu să facem asta, putem lua și suplimente.

Din nou, administrarea e individualizată, pentru că unitățile care mi se recomandă mie, îți pot face ție rău. Dacă te confrunți cu diaree, reduci doza, până ajungi la cea pe care o tolerezi. Alte suplimente sunt Omega. De asemenea, avem nevoie de suplimente pentru imunitate. Îmi place curcuma pentru că are multe beneficii extraordinare.

Un alt mineral important este seleniu, despre care s-a descoperit că poate reduce riscul de cancer. Vitamina D este și ea esențială. 80% dintre pacienți au un nivel redus și trebuie să avem între 80-100 nanograme per mililitru, iar media este de 35. Este o valoare normală, dar este redusă.

DESPRE DR. ANTONIO JIMENEZ, M.D., N.D. – MEXIC

Este fondator și director medical al Centrelor de tratament de renume mondial Hope4Cancer, un nume de top în oncologia integrativă, cu două locații de primă clasă în Tijuana și Cancun, Mexic. Înființat în anul 2000, centrul Hope4Cancer din Tijuana este un spital certificat și membru oficial al Asociației Spitalelor din Baja, California, în timp ce centrul de tratament din Cancun, fondat în 2015, deservește ambulator pacienți într-una dintre cele mai importante destinații de turism medical din lume.

De peste 25 de ani, dr. Jimenez și-a dedicat viața studiului, cercetării clinice și implementării unor strategii non-toxice și integrative pentru tratarea cancerului, infecțiilor cronice și tulburărilor autoimune. Astăzi, el este una dintre cele mai de încredere voci din lumea terapiei integrative a cancerului.

Acreditările sale includ diplomele M.D. de la Universitatea Autonomă din Guadalajara – Facultatea de Medicină din Mexic, N.D. de la Trinity School of Natural Health din Indiana, SUA și o licență medicală în Spania.

Printre cele mai semnificative proiecte ale sale, Dr. Jimenez a definit și dezvoltat Cele 7 Principii Cheie ale Terapiei Cancerului™, un cadru revoluționar pentru vindecare; din 1990, acesta a stat la baza tuturor protocoalelor sale terapeutice. Cartea sa, intitulată „Speranța în tratarea cancerului – 7 principii pentru a elimina frica și a dobândi puterea în călătoria vindecării” va fi lansată în limba română la sfârșitul conferinței „Experiențele vindecării” din data de 8 septembrie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult