Dr. Viorel Dejeu este șef departament Chirurgie Bariatrică și Metabolică, cu peste 1.500 de intervenții de chirurgia obezității efectuate anual, și doctor în medicină cu o teză despre efectele chirurgiei bariatrice. Are competențe în chirurgie laparoscopică avansată (chirurgie minim-invazivă) pentru afecțiuni abdominale precum hernii hiatale, tumori gastrice, tumori colo-rectale, hernii inghinale etc., precum și în chirurgie oncologică pentru tumori de sân, tumori de tub digestiv, tumori de sferă genitală.
Deși a avut nenumărate ocazii să rămână și să profeseze în străinătate, el a ales să se întoarcă în România și să pună bazele unei echipe de profesioniști, alături de fratele său, Dan Dejeu, care să trateze românii la cele mai înalte standarde. Spune că s-a adaptat în România creându-și propriul univers, în care pacientul este pe primul loc, iar excelența este standardul de lucru.
Despre decizia reîntoarcerii în țară și diferențele dintre sistemele de sănătate din străinătate și de la noi aflăm chiar de la dr. Viorel Dejeu, într-un interviu exclusiv pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.
CSID: De unde sunteți mai exact, ce v-a condus către medicină și către specializarea de chirurgie bariatrică?
Dr. Viorel Dejeu: Sunt născut în Oradea. Pasiunea pentru medicină s-a înfiripat treptat, în paralel cu pasiunea pentru biologie. Cred că eram la grădiniță când mi-a trecut prima dată prin minte să devin medic. Una dintre vecinele noastre fusese operată pe creier. Mi s-a părut fascinant că cineva poate să facă o intervenție pe creier. Am rămas mulți ani cu dorința de a fi neurochirurg.
În ultimul an de facultate, am fost beneficiarul unei burse de merit în Germania, loc în care am avut și primul contact cu chirurgia bariatrică. Mi-a plăcut foarte mult și, puțin câte puțin, am reușit să înțeleg despre ce este vorba. Curiozitatea inițială s-a transformat aproape într-un destin. În acest moment, operez în 99% din timp chirurgie bariatrică.
CSID: Cum ați ajuns în străinătate, în ce țări ați profesat și ați acumulat experiență?
Dr. Viorel Dejeu: A început cu bursa de merit, în ultimul an de facultate, apoi am făcut un an de rezidențiat în Munchen. Au urmat multiple stagii și schimburi de experiență în ultimii ani în centre de excelență în chirurgia obezității și chirurgie minim invazivă avansată în orașe precum Munchen, Frankfurt, New York – și am avut colaborări cu mai multe spitale din Anglia și din Scoția.
În toți acești ani, în urma tuturor acestor experiențe, am învățat enorm și m-am dezvoltat atât personal, dar mai ales profesional, apoi însă am decis să mă întorc în România și să profesez aici, să pun în aplicare ce am învățat în afară și tot ce știu mai bine, pentru pacienții noștri.
CSID: Ce v-a învățat experiența de lucru din afara țării?
Dr. Viorel Dejeu: A fost o experiență cu lecții mai ales despre transparența actului medical, despre comunicarea cu pacienții, dar și despre a profesa la nivel avansat, cu ajutorul ultimelor tehnologii și tratamente.
Marile centre medicale ajută orice medic să ajungă la un nivel mai ridicat de competență și mă bucur că am avut ocazia să lucrez peste hotare în acel moment al carierei mele. Și acum particip la congrese și fac schimburi de experiență constant, pentru a fi la curent cu noutățile din domeniu. Învățarea continuă este un lucru necesar în acest domeniu.
CSID: La ce capitole stăm bine, la ce mai puțin bine, făcând o comparație cu sistemul / sistemele de sănătate din afara României?
Dr. Viorel Dejeu: Avem numeroși pacienți din alte țări. Pe de o parte, este vorba de români care au emigrat și care apelează la servicii medicale din țară pentru că au costuri mai accesibile sau pentru că aici au un sistem de sprijin mai solid, adică familie și prieteni cu care pot sta după o procedură medicală.
Dar, pe de altă parte, sunt și cetățeni ai altor țări care vin pentru prima oară aici pentru că au auzit de calitatea înaltă a serviciilor medicale. Acest fenomen mă face să cred că, cel puțin în sistem privat, avem numeroase puncte tari și suntem comparabili cu alte țări europene. Există echipe formate din medici și personal auxiliar care încearcă să ofere o experiență cât mai plăcută pacienților, dând dovadă de empatie și de profesionalism.
La nivelul sistemului de stat, din păcate, ne luptăm cu numeroase lipsuri încă. Din punct de vedere logistic, spitalele vechi nu se ridică la nivelul așteptărilor pacienților și nici ale medicilor, iar personalul insuficient face față cu greu numărului mare de pacienți. Acestea sunt doar câteva probleme dintr-o listă lungă și complicată.
CSID: Cât de repede / greu v-ați adaptat sistemului românesc de sănătate după mai mulți ani de a profesa în afară?
Dr. Viorel Dejeu: Mi-am dorit să îmi creez în România o echipă proprie și un mod de lucru care să țină cont de feedbackul primit de la pacienți de-a lungul timpului și, în scurt timp, am reușit. M-am adaptat în România creându-mi deci propriul univers, în care pacientul este pe primul loc, iar excelența este standardul de lucru.
Echipa mea oferă servicii complete, de la consult, la operații sau proceduri noninvazive, cum ar fi instalarea unui balon gastric pe cale orală, până la suport psihologic și sfaturi de nutriție.
Suntem alături de pacienți, la un telefon distanță, din momentul în care ne adresează o întrebare, până când au ajuns la starea de sănătate și/sau greutatea dorită. Evident, este foarte important ca pacienții să înțeleagă informațiile primite și să respecte toate recomandările, pentru ca rezultatele să fie cele dorite.
CSID: Iubiți România într-atât încât acesta să fi fost motivul pentru care ați refuzat toate ofertele din afară, de la clinici de renume, pentru a profesa în țară? De ce ați decis să vă întoarceți aici?
Dr. Viorel Dejeu: Am simțit să mă întorc în țară, poate pentru că și știam că pot, împreună cu fratele meu, dr. Dănuț Dejeu, să lucrăm la visul nostru, să ne construim o echipă bine sudată aici și să ne facem profesia așa cum ne dorim, la standarde înalte. Când ești înconjurat de oameni profesioniști, care au același țel, de a trata pacienții așa cum știu mai bine, e simplu.
În plus, am vrut să încerc să dau o șansă României, să facem și aici lucrurile să arate mai bine, să creștem calitatea serviciilor medicale.
CSID: De curând ați primit recunoașterea și acreditarea internațională de Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică, de la Surgical Review Corporation, o certificare pe care puțini medici din România o au. Ce reprezintă mai exact aceasta?
Dr. Viorel Dejeu: Statutul de chirurg acreditat de SRC înseamnă că am îndeplinit standardele recunoscute la nivel internațional, o evaluare care s-a desfășurat pe parcursul unui an întreg și a ținut cont, printre altele, de amploarea intervențiilor chirurgicale, echipamentul unității, metodele clinice aplicate și procedurile de operare standardizate, dar și de aspecte precum educarea pacientului și evaluarea continuă a calității actului medical. A fost un proces extrem de amplu și de riguros, o analiză a tuturor aspectelor și detaliilor care țin de îngrijirea unui pacient.
Practic, această certificare recunoaște angajamentul și standardul înalt de furnizare a unor servicii de îngrijire a pacienților, precum și o preocupare deosebită, a mea și a întregii mele echipe, pentru siguranța și confortul lor.
Nu am cum să nu mă bucur de această recunoaștere internațională, ea îmi certifică faptul că metodele de lucru pe care le punem în practică și abordarea pacienților noștri sunt realizate cum ne-am și dorit, la cele mai înalte standarde de calitate.
CSID: Care este cea mai mare satisfacție a dvs ca medic?
Dr. Viorel Dejeu: Cea mai mare satisfacție este să pot face un bine cuiva. Când pacientul vine cu încredere, îți oferă sănătatea și viața lui.
Se întâmplă acolo o sinergie, o conexiune sau o experiență specială, din care ambii ies altfel decât au intrat. Pacientul, mai sănătos și mai bucuros, iar medicul, satisfăcut că și-a îndeplinit menirea.
CSID: Cum este să lucrați în aceeași echipă cu fratele dvs.? Alături de dvs, câți alți medici mai sunt și unde vă desfășurați activitatea, în ce oraș(e)?
Dr. Viorel Dejeu: Dan mi-a mărturisit că a știut dintotdeauna că eu mă voi întoarce până la urmă acasă, chiar dacă aveam oportunități deosebite în Europa de Vest. Ne completăm în ceea ce facem, lucrăm bine împreună, ca drept dovadă că abia aștepta să mă întorc în țară și să putem construi aici un proiect, să clădim o echipă medicală dedicată, profesionistă, ceea ce s-a și întâmplat și suntem bucuroși că putem să ne facem datoria de medici și munca așa cum știm mai bine, mai frumos, în ritmul nostru.
Echipa noastră a crescut frumos și sănătos, având aproape de noi alți specialiști chirurgi, nutriționiști, psihologi și medici de alte specialități. De principiu, ne desfășurăm activitatea la Oradea, Arad, Sibiu și București, așadar suntem aproape peste tot, încercând să ajutăm cât mai mulți pacienți.
CSID: Cât de importantă este pentru dvs, ca medic, educația medicală continuă, pentru a fi la curent cu noutățile în domeniul chirurgiei minim invazive și aplicabilitatea ei în diverse probleme de sănătate?
Dr. Viorel Dejeu: În medicină, trebuie să fii la zi cu ultimele noutăți, altfel riști să devii irelevant sau să nu poți oferi pacientului ceea ce e mai bun pentru el. Din fericire, accesul la informație este mult mai ușor acum. De asemenea, accesul la congrese sau la schimburi de experiență și la supraspecializări e mult mai facil.
E bine să nu faci de toate, ci să te concentrezi și să aprofundezi domeniul tău, așa cum facem noi cu chirurgia bariatrică. Există foarte multă informație și e nevoie de un nivel foarte înalt de specializare, încât să știi că îi oferi pacientului intervenția corectă și bine executată.
CSID: Cu ce valori și principii vă identificați?
Dr. Viorel Dejeu: Mi-am dorit să fiu printre cei mai buni în specializarea mea și să pot ajuta cât mai mulți pacienți, căutând întotdeauna să nu mă abat de la principiile și valorile după care mă ghidez și eu, dar și echipa mea, și anume: profesionalism, seriozitate, dedicare, transparența actului medical, excelență în tratarea pacienților, sinceritate în relația cu ei și disponibilitate 24/7. Suntem mereu alături de pacienții noștri și ei trebuie să știe asta, să simtă că oricând au nevoie de ajutor, de un sfat, de un consult, le suntem aproape.