INTERVIU EXCLUSIV Prof. Dr. Kezban Berberoglu. Terapia cu lutetium în cancerul de prostată

Am stat de vorbă cu Prof. Dr. Kezban Berberoglu, profesor în medicină nucleară, despre terapia cu lutetium în cancerul de prostată.
  • Publicat:
INTERVIU EXCLUSIV Prof. Dr. Kezban Berberoglu. Terapia cu lutetium în cancerul de prostată
Foto: Prof. Dr. Kezban Berberoglu

În luna femeii, cei mai reputați specialiști în oncologie din Turcia au fost prezenți în România pentru a prezenta la seminarul oncologic cele mai noi abordări terapeutice în tratarea cancerului. Am stat de vorbă cu Prof. Dr. Kezban Berberoglu, profesor în medicină nucleară și directorul departamentului de Medicină Nucleară al Clinicii Anadolu, care ne-a vorbit în exclusivitate despre terapia cu lutetium în cancerul de prostată, cum funcționează, care sunt beneficiile, dar și ce complicații pot apărea.

CSID: Cum funcționează terapia cu lutetium în cancerul de prostată?

Prof. Dr. Kezban Berberoglu: Pentru cancerul de prostată există o scanare PSMA, o scanare moleculară. PSMA este o celulă moleculară. Celula țintă. La eradicarea cancerului de prostată, când căutăm care sunt tipurile de tratament, cum putem să intervenim, noi facem PET-CT-ul cu PSMA. Dacă vedem că substanța aceea țintă se duce și se depune în țesuturile bolnave, atunci facem un tratament cu lutetium, un tratament cu o substanță radioactivă, foarte puternică, pe care o administrăm intravenos. Avem celula moleculară țintă împreună cu substanța aceea de lutetium și trimitem exact la celula tumorală tratamentul.

Asta face ca țesutul tumoral să moară. Efectele adverse sunt foarte puține în acest tratament, pentru că, de exemplu, chimioterapia dacă se face are efecte în tot corpul, iar în tipul tratamentului cu radioterapie, toată zona aceea este radiată, dar tratamentele la țintă cu radionuclizi se duc doar la locul țintit, la locul bolnav. Chiar dacă pacientul este bolnav, chiar dacă starea lui clinică nu este atât de bună, i se poate administra acest tip de tratament fără să i se întâmple absolut nimic și fără efecte adverse.

CSID: Care ar fi timpul de recuperare după acest tratament?

Prof. Dr. Kezban Berberoglu: În literatură se spune că întâi trebuie să se administreze șase cure de tratament. O dată la șase săptămâni se va face o cură. O dată la două cure noi facem o evaluare pentru a vedea dacă pacientul a beneficiat în urma acestui tratament, dacă putem să stopăm mai devreme de șase cure sau cât la sută a beneficiat pacientul în urma acestui tratament.

În funcție de asta se pot face schimbări. Când pornim la drum, în mod normal, șase ședințe sunt plănuite. Am un pacient, un singur exemplu, care după o singură cură de lutesium boala a dispărut, iar acum doar îl monitorizăm. Mai am un pacient care a făcut același tip de tratament. Într-adevăr, boala a dat înapoi, dar nu a scăzut atât de mult cât ne-am fi dorit noi, încă există celule tumorale acolo. La acest pacient s-a administrat a zecea cură de lutetium, iar acum continuăm să îl monitorizăm, dar boala este sub control de foarte mult timp.

Bineînțeles că tratamentul clasic este de șase cure o dată la șase săptămâni, dar fiecare pacient este tratat individual. Tratamentul este personalizat și fiecare pacient este evaluat la fiecare două cure.

CSID: Ar trebui să se pregătească pacientul în vreun fel înainte de terapia cu lutetium?

Prof. Dr. Kezban Berberoglu: Înainte să facem tratamentul facem analizele de sânge. Avem nevoie să știm dacă enzimele ficatului și enzimele rinichiului sunt bune. Dacă este vorba doar de o insuficiență renală sau obstrucție renală, nu se poate administra tratamentul.

Nu există o pregătire specială pentru acest tip de tratament. Noi chemăm pacientul cu o zi înainte, îi facem analizele de sânge și îl evaluăm, iar a doua zi i se administrează tratamentul cu lutetium. Dacă starea clinică a pacientului este bună atunci i se administrează tratamentul ambulatoriu.

În funcție de starea pacientului, acesta poate fi și internat și să urmeze tratamentul internat. A doua zi este chemat pacientul pentru a vedea tratamentul dat, dacă substanța a ajuns în locurile dorite, mai exact unde s-a depus, iar în a treia zi pacientul poate pleca acasă. Nu este un tratament în care pacientul necesită să stea foarte mult în spital. În două-trei zile pacientul poate pleca acasă.

CSID: Pot apărea complicații în urma tratamentului?

Prof. Dr. Kezban Berberoglu: Bineînțeles, dacă boala este într-un stadiu foarte avansat și toate celulele din sânge au fost afectate, atunci valorile sângelui pot scădea foarte mult. Iar pentru asta trebuie mult mai îndeaproape minitorizat și analiza de sânge făcută mult mai des. La fel, din cauză că este o substanță care afectează glandele salivare, pot fi afectate și poate să împuțineze saliva.

În timpul tratamentului cu lutetium, mai puțin întâlnim tipul acesta de efect advers, dar când este vorba de actinium, cealaltă substanță nucleară, atunci îl întâlnim mai des. Actinium este o substanță mult mai puternică decât lutetium. La fel, este o substanță nucleară cu energie alfa. În funcție de cum vedem rezultatele tratamentului putem să schimbăm sau să jonglăm cu aceste două substanțe. Eu sunt un doctor norocos pentru că am aceste substanțe la îndemână și pot lucra cu ele.

CSID: Ați spus că după ce se termină terapia, pacientul trebuie să vină la monitorizare. Mai trebuie să facă altceva privind stilul de viață, de exemplu?

Prof. Dr. Kezban Berberoglu: Nu sunt legate în mod direct de substanțele pe care le administrez eu, dar am câteva recomandări pentru pacienții cu cancer de prostată. În primul rând, dieta. La pacienții care consumă foarte multă carne, această boală este întâlnită mult mai des. De aceea, pacienții care îmi cer părerea cum trebuie să se hrănească le spun că trebuie să urmeze o dietă mediteraneană, fără carne roșie.

Al doilea lucru important este să consume cel puțin 2L de apă și, să meargă o jumătate de oră pe zi. Pentru că cei care își lucrează foarte bine musculatura corpului vedem că trec mai departe peste tratamentul acestor boli.

CSID: În afară de cancerul de prostată se mai poate trata și alt tip de cancer cu terapia cu lutetium?

Prof. Dr. Kezban Berberoglu: Al doilea tip de cancer sunt tumorile neuroendocrine. Dacă la tipul de cancer de prostată foloseam acea țintă cu PSMA, aici folosim substanța cu DOTA, înăuntrul  tumorii. Este una dintre primele tipuri de tratamente care se aplică în cazul tumorilor neuroendocrine. Avem un caz cu tumoră neuroendocrină, sunt cazuri destul de rare, tratat cu lutetium. Existau și metastaze la plămâni și toate s-au șters. Acum este sub control și vine doar la evaluări. Pentru un pacient bolnav cu o boală precum cancerul este un tratament ideal pentru că fără a avea efecte adverse, acest tratament se duce direct la țintă, la celula tumorală și se tratează mult mai ușor față de celelalte tipuri de cancer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult