INTERVIU: Radioterapia, mai ușoară pentru pacienții oncologici, dacă e făcută cu tehnologia potrivită

Radioterapia în sine este un tratament ce presupune utilizarea unor doze de radiații controlate asupra zonei tumorale.
  • Publicat:
INTERVIU: Radioterapia, mai ușoară pentru pacienții oncologici, dacă e făcută cu tehnologia potrivită
INTERVIU: Radioterapia, mai ușoară pentru pacienții oncologici, dacă e făcută cu tehnologia potrivită

Tratamentul oncologic este esențial pentru bolnavii de cancer, iar radioterapia se numără printre terapiile indicate în schema de tratament. Radioterapia în sine este un tratament ce presupune utilizarea unor doze de radiații controlate asupra zonei tumorale, cu scopul de a distruge celulele canceroase, fără a afecta țesuturile sănătoase. Evident, tehnologia joacă și ea un rol important, iar cu cât este mai avansată, cu atât planul de tratament se simplifică atât pentru pacient, cât și pentru medicul oncolog: dozele sunt mai mari, sesiunile de tratament sunt mai scurte, iar precizia tratamentului este mai mare. Despre noile tehnologii și avantajele pe care le au am discutat pe larg cu DR. GÖRKEM TÜRKKAN, specializat în oncologie radioterapeutică.

CSID: Povestiți-mi mai multe despre această nouă tehnologie și cum este diferită de celelalte tipuri de radioterapii. 

DR. GÖRKEM TÜRKKAN: Dispozitivele de radioterapie au fost inventate la sfârșitul anilor 1970, iar principalele dispozitive de radioterapie utilizate în întreaga lume sunt Linux, adică acceleratoare liniare. Aceste dispozitive de acceleratoare liniare produc radiații artificiale. Acum avem tehnologii mai bune deoarece am îmbunătățit Linux și le-am combinat și cu opțiuni de imagistică, capacități de imagistică de înaltă calitate. Acum folosim dispozitive MRI-LINAC. Cu dispozitivele Linux folosim imagistica CT și, da, putem vedea tumorile într-un mod bun, dar cu dispozitivele MRI-LINAC putem vedea aceste tumori mult mai bine în comparație cu celelalte. Putem urmări tumora în timpul tratamentului și putem face tratamente adaptate pe baza anatomiei zilnice a pacientului.

Pentru că organele se pot deplasa în comparație cu ziua de ieri, iar tumora și organele în sine pot avea poziții diferite în fiecare sesiune de radioterapie. De asemenea, unele tumori, cum ar fi cancerul de colon sau rect, cancerul de prostată și știți că zona abdominală este dificilă, deoarece vezica urinară poate fi plină sau goală, sau intestinele pot fi pline sau goale. Poziția tumorilor și a organelor de risc poate varia. Această nouă tehnologie recunoaște unde se află tumora și organele și face un nou plan de radioterapie bazat pe anatomia zilnică a pacientului. Putem vedea tumora și celelalte organe în timp real, secundă cu secundă. 

CSID: Am înțeles că nu există probleme dacă pacientul respiră sau se mișcă în timpul tratamentului.

DR. GÖRKEM TÜRKKAN: Da, da, da. Nu avem nevoie de tehnici de reținere a respirației. Uneori le putem prefera, dar cu aceste dispozitive MRI-LINAC nu avem nevoie de proceduri invazive, deoarece cu alte sisteme uneori avem nevoie de unele semne pentru a vedea mai bine tumora. Dar calitatea imaginii MRI este foarte bună și avem un dispozitiv MRI-LINAC de 1,5 Tesla, deoarece există și dispozitive MRI-LINAC de 0,35 Tesla în lume. Dar calitatea imagisticii din centrul nostru MRI-LINAC este foarte bună. Așadar, nu avem nevoie de niciun semn pentru tumoră, astfel încât să putem vedea tumora exact, secundă cu secundă, în timpul tratamentului. 

Folosim dispozitive MRI-LINAC în special pentru pacienții cu cancer de prostată, cancer rectal, carcinom pancreatic, cancer renal sau cancer de glandă suprarenală, precum și pentru tumori cerebrale, cancere ale capului și gâtului. Și, de asemenea, pentru toate tipurile de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar și cancerul de sân. 

CSID: Este bun și în tratamentul cancerului la copii?

DR. GÖRKEM TÜRKKAN: Nu, pentru copii nu contează, deoarece poți face tratamentele lor și cu MRI-LINAC sau LINAC. Dar copiii pot avea nevoie de anestezie. Da avem opțiunea de anestezie, dar în dispozitivele MRI-LINAC zona este semi-închisă ca și dispozitivele MRI. Așadar, preferăm în principal dispozitivele LINAC pentru copii, deoarece MRI-LINAC nu are mai multe beneficii în principal. Deoarece durata tratamentului pe zi este puțin mai lungă în MRI-LINAC comparativ cu LINAC convențional. În fiecare zi de tratament cu radioterapie obținem un nou MRI și durează aproape 15 minute mai mult decât celelalte dispozitive, deoarece noua tehnologie necesită mai mult timp pentru a vedea mai bine tumora. 

CSID: Ce îmi puteți spune despre efectele secundare? Sunt mai puține efecte secundare date de radioterapia cu această tehnologie? 

DR. GÖRKEM TÜRKKAN: De fapt, efectele secundare sunt asociate cu localizarea tumorilor, lungimea tumorii și diametrul și volumul tumorii. Dar pot spune că pentru pacienții cu malignități intraabdominale, dispozitivele MRI-LINAC sunt mult mai sigure și riscul de complicații este mult mai mic în comparație cu dispozitivele LINAC. Pentru că dacă vezi mai bine tumora și organele de risc aproape de tumoră, atunci poți proteja mai bine țesuturile sănătoase și te poți concentra pe tumoră, iar precizia tratamentului tău va fi mult mai bună. Pentru că dacă vezi mai bine tumora, poți da radiații într-o zonă mai mică. Dacă nu, nu ar trebui să ratezi tumora. Deci, cu dispozitivele cu capabilități de imagistică mai mici, dăm radiații pe câmpuri mai mari. De aceea putem reduce riscul de complicații cu tehnicile noastre normale, cum ar fi MRI-LINAC. 

Radioterapia cu o tehnologie avansată permite scurtarea sesiunilor de tratament

CSID: În acest sens, ce îmi puteți spune despre rezultatele oferite de radioterapia cu această tehnologie? Pacientul are nevoie de mai puține sesiuni de tratament?

DR. GÖRKEM TÜRKKAN: Uneori, de exemplu, dispozitivele MRI-LINAC sunt utilizate în principal pentru pacienții cu cancer de prostată.

Sugerez tratamentele MRI-LINAC pentru toate tipurile de pacienți cu cancer de prostată deoarece, în prezent, dăm 40 de sesiuni de radioterapie pacienților cu cancer de prostată. Și putem reduce numărul de sesiuni de tratament la pacienții potriviți până la 5 sesiuni. Putem da tratamente precise la pacienții potriviți pentru radioterapia cancerului de prostată. Și putem finaliza toate tratamentele de radioterapie cu MRI-LINAC în doar 2 săptămâni și jumătate. Deoarece dacă dăm 5 sesiuni, atunci dăm două sesiuni pe săptămână. Durează aproape 2 săptămâni și jumătate. Dar în celelalte tehnologii, toate tratamentele de radioterapie pentru prostată durează de la 6 până la 7 săptămâni, aproape 2 luni. Și astfel putem da doze mari de radioterapie pe sesiune și putem reduce timpul total de tratament cu această recunoaștere înaltă.

CSID: Am vorbit despre beneficiile pentru pacient, dar acum vreau să-mi spuneți care sunt beneficiile pentru dumneavoastră în practica medicală? 

DR. GÖRKEM TÜRKKAN: Ca radiolog și oncolog sunt mult mai sigur acum că dau radiații tumorii pentru că o pot vedea și are și un dezavantaj pentru mine. Dacă fac ceva greșit, greșeala poate fi văzută. Așa că mă gândesc doar ce făceam înainte de această tehnologie. Este foarte greu pentru mine să lucrez cu tehnologiile anterioare acum. Așadar, suntem dependenți de tehnologie. Departamentul nostru este foarte dependent de tehnologie. Acum pot oferi pacienților informații mult mai precise cu ajutorul acestei tehnologii, datorită calității înalte a imaginii. 

CSID: Această tehnologie, unde poate fi găsită în Europa?

DR. GÖRKEM TÜRKKAN: De fapt, dispozitivele MRI-LINAC au fost inițial investite în Olanda, la Utrecht în 2018. Și cred că în România nu există dispozitive MRI-LINAC. În țara noastră, avem 5 dispozitive în toată țara, în Turcia. 4 dintre ele sunt în Istanbul și 1 dintre ele este în Ankara. Lucrez cu dispozitive MRI-LINAC de mai bine de 3 ani. Așadar, am început în 2021 și de atunci lucrez doar cu aceste dispozitive, dar și cu alte dispozitive Linux. Dar mă concentrez în special pe MRI-LINAC.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian