Intoxicația cu paracetamol: ce se întâmplă dacă iei două pastile de paracetamol și în cât timp iese din organism?

În ciuda utilizării acestui medicament pentru a ameliora durerea și febra, consumat în exces poate duce la intoxicația cu paracetamol.
  • Publicat:
Intoxicația cu paracetamol: ce se întâmplă dacă iei două pastile de paracetamol și în cât timp iese din organism?
Intoxicatia cu paracetamol: ce se întâmplă dacă iei două pastile de paracetamol și în cât timp iese din organism?

În urma unui studiu realizat de Universitatea din Edinburgh s-a descoperit că paracetamolul poate avea efecte semnificative asupra ficatului. În ciuda utilizării acestui medicament pentru a ameliora durerea și febra, consumat în exces poate duce la intoxicația cu paracetamol. Adulții ar trebui să limiteze consumul de paracetamol la 1000mg/doză și 4000mg/zi, mai ales dacă se știu cu probleme de ficat.

Paracetamol: ce este și pentru ce se ia?

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune medicamente pentru durere, febră, durere de cap sau chiar stări de rău. Cele mai comune doze sunt de 500 și 650, iar pentru copii acesta vine și sub formă lichidă.

Acest medicament a fost sintetizat prima oară în 1893 de Joseph von Mering, iar în anii 1950 a devenit comercial în Statele Unite, iar mai târziu în restul lumii. Încă de atunci, paracetamolul a rămas marketat ca fiind cel mai potrivit medicament pentru dureri, atât pentru copii și adulți, cât și pentru femeile însărcinate.

Paracetamolul este disponibil sub formă de tablete și se administrează pe cale orală pentru a ameliora durerile de cap, durerile menstruale, durerile de măsea, durerile de spate, osteoartrita, durerile date de gripă sau răceală și pentru a ameliora febra.

Intoxicația cu paracetamol: cum se manifestă și ce se întâmplă dacă iei două pastile de paracetamol?

Un adult nu ar trebui să consume mai mult de 1000mg de paracetamol la o singură doză și nu mai mult de 4000mg/zi. Dacă ai probleme de ficat, doza va fi redusă după sfatul medicului. De obicei, doza recomandată pentru adulți este de 500-1000mg la intervale de 4-6 ore, fără a depăși limita de 4000mg pe zi.

Dacă iei două pastile de paracetamol conform dozei recomandate, probabil nu vei întâmpina probleme majore. Doza recomandată de paracetamol poate varia în funcție de greutate, vârstă și probleme de sănătate.

Administrarea oricărui medicament în exces poate avea consecințe severe. Dacă suspectezi supradozajul, anunță de urgenta medicul.

Intoxicația cu paracetamol: simptome și tratament

Simptomele în cazul intoxicației cu paracetamol sunt:

  • diaree
  • pierderea poftei de mâncare
  • greață
  • vărsături
  • crampe sau dureri abdominale
  • transpirații intense

Dozele mai mari de 10g la adulți și 150 mg/kg corp la copii, pot provoca afectarea gravă și ireversibilă a ficatului. Simptomele pot apărea și după 24-48 de ore de la ingestia medicamentului devenind mai grava după 2–7 zile, odată cu instalarea insuficienței hepatice.

În cazul intoxicației cu paracetamol, tratamentul trebuie inițiat în primele 8 ore de la supradoza de paracetamol. Poate fi tratată la spital prin:

  • Medicamente care să contracareze efectul paracetamolului (N-acetilcisteina)
  • Laxative
  • Administrare de fluide intravenoase
  • Cărbune activ
  • Intubare sau ventilare mecanică
  • Spălaturi gastrice (evacuarea conținutului din stomac)

În cazul pacienților la care funcția hepatică a fost grav afectată, tratamentul poate include transplant de ficat.

În cât timp iese paracetamolul din organism?

Paracetamolul are un timp de înjumătățire plasmatică de două ore, dar poate dura până la 17 ore la pacienții cu disfuncție hepatică. Acesta este metabolizat de ficat, unde este conjugat cu metaboliți netoxici, solubili în apă, care sunt excretați în urină.

Foto: shutterstock

Surse de documentare:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult