IRITAȚIA între picioare: de ce apare, cum se tratează?

Află de ce apare iritaţia între picioare, ce remedii o ameliorează şi cum poate fi evitată.
  • Publicat:

Partea interioară a coapselor este adesea predispusă la apariţia unor iritaţii mai mult sau mai puţin severe. Din cauza frecării dintre picioare, mai ales în cazul persoanelor supraponderale, pielea dintre picioare este mai expusă la alergenii din materiale sau detergenţi, astfel încât riscul de eczeme este mult mai crescut. De asemenea, transpiraţia excesivă poate favoriza apariţia şi răspândirea bacteriilor şi fungilor.

Iată care sunt principalele simptome care însoţesc iritaţia dintre picioare şi posibilele cauze ale acestei probleme, precum şi  metodele de prevenire şi tratament.

Iritația între picioare: ce alte simptome pot apărea

Pe lângă apariţia unei zone roşii, iritate, pe piele, persoana afectată poate prezenta:

  • vezicule pline cu lichid
  • senzaţie de arsură
  • durere
  • disconfort
  • mâncărime
  • coşuri sau furuncule care pot supura

Cauzele iritației între picioare

Există mai multe posibile cauze ale iritaţiei dintre picioare, care includ:

Iritaţia cauzată de transpiraţie (căldură) – aceasta se manifestă prin apariţia unor mici coşuri pe partea interioară a coapselor, care cauzează mâncărime intensă. Problema este cauzată de blocarea glandelor sudoripare, ca urmare a transpiraţiei excesive dintre picioare. Se estimează că circa 20% din populaţie se confruntă cu o astfel de iritaţie, în special bebeluşii, copiii mici şi persoanele supraponderale, care transpiră abundent.

Citeşte şi: Transpiraţia între picioare: cauze şi soluţii

Pitiriazis rozat – este o erupţie cutanată necontagioasă cauzată de o infecţie virală, care se manifestă prin apariţia la nivelul pielii a multor leziuni mici, solzoase, de regulă rotunde, care pornesc din zona inghinală şi se pot extinde către coapse. Potrivit Colegiului American de Dermatologie, această iritaţie apare cu precădere primăvara şi toamna şi afectează în special tinerele femei. Deşi cauza nu este în totalitate cunoscută, se speculează că pitiriazul rozat este asociat cu infecţia cu virusul herpetic uman (HHV) tip 7.

Dermatita de contact – este cauzată în principal de contactul pielii cu un alergen, precum anumite substanţe din detergenţii chimici, agresivi. Din cauza frecării dintre picioare, pielea de pe coapsele interioare este mai sensibilă şi se poate inflama cu uşurinţă. De aceea se recomandă folosirea unor detergenţi bio şi clătirea temeinică a hainelor înainte de a fi purtate.

Micoza genitală (tinea cruris) – este o afecţiune frecventă în rândul bărbaţilor, cauzată în principal de transpiraţia excesivă şi care se manifestă prin apariţia unor iritaţii în zona genitală, însoţite de mâncărime şi senzaţie de arsură, care se pot extinde pe partea interioară a coapselor. O astfel de iritaţia poate fi contagioasă, în sensul că bacteriile sau fungii care se dezvoltă pot fi transmişi mai departe unei alte persoane care foloseşte acelaşi prosop sau aceleaşi produse de îngrijire intimă, precum şi prin contactul piele pe piele.

Frecarea dintre picioare – fricţiunea repetată dintre picioare poate duce la apariţia iritaţiilor şi a veziculelor. Acest lucru se întâmplă în special în rândul femeilor care poartă rochii sau fuste fără dresuri, dar şi cei care fac jogging se pot confrunta cu această problemă, deoarece pantalonii scurţi se pot ridica în timpul alergării, favorizând frecarea pielii dintre picioare. Aplicarea unei creme antiiritaţii, rezistentă la transpiraţie şi la apă, reduce apariţia iritaţiilor – o puteţi găsi în magazinele cu profil sportiv.

Hidradenita supurativă (hidrosadenita) – este o afecţiune cutanată cauzată de blocarea foliculilor de păr în zonele predispuse transpiraţiei excesive, cum ar fi axilele, regiunea inghinală sau coapsele interioare. Aceasta se manifestă prin apariţia unor pustule dureroase sub piele, care se pot inflama şi supura. Deşi cauza acestei afecţiuni nu este pe deplin cunoscută, specialiştii sunt de părere că moştenirea genetică, dezechilibrele hormonale, fumatul şi obezitatea sunt factori de risc implicaţi în apariţia acestei probleme. Cert este însă că afecţiunea nu este contagioasă şi nu este cauzată de igiena precară, dar poate recidiva, iar tratamentul este de lungă durată.

Arsura şi iritaţia cauzate de lama de ras – acestea pot fi consecinţe ale folosirii unor lame de ras uzate, care adăpostesc bacterii, sau ale folosirii incorecte a lamei de ras, cum ar fi presiunea prea mare exercitată asupra aparatului, care poate duce la tăieturi în timpul bărbieritului, ceea ce poate favoriza pătrunderea bacteriilor în piele.

Boli cu transmitere sexuală – deşi sunt cauze mai rar întâlnite ale iritaţiei dintre picioare, herpesul genital şi sifilisul secundar pot duce la apariţia unor eczeme, pustule sau vezicule dureroase pe organele genitale, pe fese sau pe zona interioară a coapselor.

Factori de risc ce duc la iritația între picioare: sexul (bărbaţii sunt mai predispuşi la apariţia iritaţiilor), greutatea excesivă, transpiraţia abundentă, diabetul, purtarea de lenjerie intimă strâmtă, din materiale sintetice, sistemul imunitar deficitar.

Cum se tratează iritația între picioare

Tratamentul iritaţiei depinde de tipul acesteia, dar şi de cauză. De exemplu, iritaţiile cauzate de infecţiile fungice se ameliorează cu ajutorul unguentelor şi spray-urilor pe bază de clotrimazol, ketoconazol, econazol, miconazol sau oxiconazol.

Pielea iritată din cauza frecării dintre picioare sau a diferitelor alergii poate fi tratată cu antihistaminice sau cu unguente topice care calmează inflamaţia, mâncărimea şi senzaţia de arsură.

În cazul iritaţiei cauzate de pitiriazisul rozat nu este necesar tratamentul, deoarece afecţiunea se vindecă spontan, în scurt timp.

Compresele cu apă rece şi băile cu ovăz sunt, de asemenea, eficiente împotriva iritaţiilor dintre picioare.

Cum pot fi prevenite iritaţiile între picioare

Pentru a reduce riscul de iritaţii între picioare se recomandă:

  • Uscarea pielii cu un prosop curat de bumbac după duş
  • Purtarea unor haine din materiale naturale, care nu reţin transpiraţia
  • Schimbarea de hainele ude după mersul la sală
  • Purtarea unor haine adecvate temperaturilor
  • Evitarea duşurilor fierbinţi
  • Scăderea în greutate (de regulă, iritaţiile survin în pliurile pielii, specifice persoanelor supraponderale)
  • Evitarea folosirii la comun a obiectelor de igienă personală (lamă de ras, prosop, haine etc.)

Deşi sunt comune, iritaţiile între picioare pot fi uşor prevenite, dacă urmăm aceste sfaturi simple. Dacă iritaţiile se agravează sau nu se ameliorează cu tratamentele menţionate, vizita la medic este obligatorie!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”