O hemoragie nazală apărută din senin poate fi consecința excesului de cafeină. De cele mai multe ori, hemoragia nazală este cauzată de uscăciunea pasajelor nazale, care survine în caz de umiditate nepotrivită, praf, dar și ca urmare a consumului excesiv de băuturi care conțin cafeină, potrivit American Academy of Family Physicians.
Printre aceste băuturi cu cafeină ce pot cauza hemoragie nazală dacă sunt consumate excesiv se numără cafeaua, anumite ceaiuri, sucuri răcoritoare, dar și energizantele.
Potrivit studiilor, excesul de băuturi bogate în cafeină deshidratează organismul, lucru valabil și în cazul mucoasei nazale. Atunci când pasajele nazale sunt uscate, vasele de sânge se inflamează și pot duce la hemoragie.
Se recomandă consumul a maximum 3 cești de cafea zilnic pentru a preveni astfel de efecte neplăcute, conform National Institutes of Health.
De asemenea, pentru a preveni uscăciunea la nivelul nasului folosește un spray cu apă de mare, bea mai multă apă, respiră adânc atunci când faci duș fierbinte și folosește un umidificator în cameră, mai ales în lunile reci de iarnă, pentru a menține umiditatea în limitele normale.
Loviturile la nivelul feței, traumatismele locale prin joacă și scobitul în nas sunt printre cele mai frecvente cauze ale hemoragiilor nazale. Alergiile sezoniere, virozele respiratorii (gripă, răceală) și consumul excesiv de alcool sunt alte posibile cauze pentru care îți curge sânge din nas.
Apoi, poate fi vorba despre un cheag de sânge, o tulburare de coagulare a sângelui, o tumoră la nivelul nasului sau boli precum insuficiența cardiacă, leucemia sau hemofilia, dar astfel de situații sunt mai rar întâlnite.
Sângerarea nazală (epistaxis) în timpul verii poate fi în schimb cauzată frecvent de tensiunea arterială crescută, diverse alergii sau umiditatea scăzută. Mucoasa nazală se poate usca excesiv în lunile cu temperaturi caniculare, cauzând o scădere a producției de mucus și, implicit, sângerare, scrie pentadocs.com.
Alte posibile cauze ale sângerărilor nazale pot fi: anumite medicamente (anticoagulante, aspirină), suflarea cu putere a nasului, folosirea excesivă a spray-urilor nazale, carența de calciu, zinc sau vitamina C, efortul fizic intens, insolația sau expunerea la substanțe chimice iritante.
În cazul în care îți curge sânge din nas sau o persoană se confruntă cu această problemă, iată care sunt măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le cunoști: