Îți curge sânge din nas? Trucul simplu care oprește sângerarea nazală. E interzis să stai cu capul pe spate!

Iată tot ce trebuie să știi când îți curge sânge din nas: care sunt cauzele și cum oprești sângerarea nazală.
  • Publicat:
Îți curge sânge din nas? Trucul simplu care oprește sângerarea nazală. E interzis să stai cu capul pe spate!
Foto: shutterstock

Când sângele țâșnește brusc din nări e greu să nu intri în panică, dar dacă știi cum să oprești sângerarea nazală, situația devine mult mai puțin stresantă. Chiar dacă nu ești o persoană care suferă de sângerări nazale e bine să știi cum să oferi primul ajutor. Aproximativ 60% dintre oameni experimentează cel puțin o sângerare nazală în viața lor. Și oricât de dezagreabile ar putea fi în momentul respectiv, majoritatea nu sunt grave: doar 10% dintre toate sângerările nazale, cunoscute clinic sub numele de epistaxis, sunt suficient de grave încât să necesite tratament medical. Iată tot ce trebuie să știi când îți curge sânge din nas.

Sângerarea nazală este de două feluri

Sângerarea nazală apare atunci când se rup vasele de sânge mici care căptușesc interiorul nasului. Există două tipuri: anterioare și posterioare. Probabil că nu te vei gândi la tipul de sângerare nazală pe care o ai când îți curge sânge din nas, dar recunoașterea diferențelor este importantă deoarece un tip poate fi tratat acasă, iar celălalt necesită atenție medicală.

Sângerările nazale anterioare apar atunci când vasele de sânge se rup în partea frontală a nasului. Pentru că există atât de multe vase de sânge acolo, ai putea pierde mult sânge, ceea ce poate părea și arăta mai înspăimântător decât este în realitate. Sângerările nazale anterioare sunt cel mai comun tip, implică în mod obișnuit o nară și pot fi adesea tratate acasă în doar câteva minute.

O sângerare nazală posterioară apare atunci când vasele de sânge mai mari, mai adânci, din partea din spate a nasului, se rup. Acest tip este în general mai grav decât o sângerare nazală anterioară, deoarece sângele poate ajunge în gât și chiar în stomac, putând duce la greață. Dacă pierzi cantități mari de sânge, sângerezi din ambele nări sau înghiți sau tușești sânge, ai putea avea o sângerare nazală posterioară și ar trebui să mergi la camera de gardă.

De ce îți curge sânge din nas?

Sângerările nazale pot apărea din mai multe motive, iar unele persoane se confruntă cu ele mult mai des decât altele. În unele cazuri acest lucru se datorează anatomiei: persoanele cu sept deviat, în care cartilajul dintre ambele nări este îndoit, pot avea sângerări nazale mai frecvente. Dacă ai o tulburare de coagulare a sângelui, precum hemofilie sau boala von Willebrand, ai șanse mai mari să le experimentezi. Dincolo de acești factori de risc, iată câteva dintre cele mai comune cauze:

Aer uscat

Umiditatea scăzută și lipsa de umiditate sunt cele mai comune cauze ale sângerărilor nazale. Aerul uscat și cald poate usca membranele nazale (adică țesutul moale din interiorul nărilor tale), făcându-le mai susceptibile la crăpare și sângerare.

Rănirea sau scobirea nasului

Unele sângerări nazale apar atunci când o persoană suferă traume fizice la nivelul feței, cum ar fi lovirea cu o minge de fotbal sau implicarea într-un accident auto. Sângerările nazale cauzate de leziuni sunt obișnuite la copii. Ele pot apărea chiar și din cauza scobirii prea agresive a nasului, lucru pentru care copiii sunt cunoscuți să recurgă.

Inflamație și iritație

Nasul tău poate deveni inflamat sau iritat (o reacție cunoscută medical ca rinită) din cauza alergiilor, infecțiilor și a calității proaste a aerului. Boli comune pot, de asemenea, să afecteze nasul. Când te confrunți cu răceli sau gripă și există inflamație sau iritație în nas, vasele de sânge din acea zonă pot deveni puțin mai fragile.

Medicamente

Sângerările nazale sunt mai frecvente la persoanele care iau sau folosesc anumite medicamente, precum spray-urile nazale cu steroizi, antiinflamatoarele nonsteroidiene sau anticoagulantele.

Sarcină

Schimbările hormonale și creșterea cantității de sânge care circulă în tot corpul pot determina dilatarea vaselor de sânge, făcând sângerările nazale mai frecvente. În jur de 20% dintre femeile însărcinate experimentează o sângerare nazală la un moment dat.

Altitudini mari

La altitudini mari, mai puțin oxigen înseamnă aer mai uscat. Dacă ești un pasionat de drumeții montane, călătorești frecvent cu avionul sau locuiești într-un loc situat mult deasupra nivelului mării, ai putea fi mai predispus la sângerări nazale în aventurile tale, scrie Cleveland Clinic.

Droguri recreative

Pe o notă foarte diferită, drogurile recreative precum cocaina pot irita mucoasa nazală și pot contribui la sângerările nazale.

Chirurgie nazală sau sinusoidală

Dacă ai avut o intervenție chirurgicală la nivelul sinusurilor și experimentezi sângerări nazale, informează-ți medicul. Acesta poate verifica dacă vasele de sânge nu sunt afectate de procedură. Dacă ai trecut recent printr-o rinoplastie pentru a-ți schimba forma sau dimensiunea nasului, s-ar putea să ai, de asemenea, sângerări nazale postoperatorii.

Își curge sânge din nas? Cum să oprești rapid sângerarea nazală

Ia câteva șervețele, puțină gheață și, dacă ai la îndemână, spray nazal decongestionant, apoi urmează aceste sfaturi propuse de Cleveland Clinic pentru a opri sângerarea nazală:

Înclină-te înainte ținând un șervețel sau o cârpă sub nas

Așază-te și înclină-ți capul înainte, cu bărbia în jos, astfel încât sângele să curgă în față pe material, în loc să se întoarcă în gât.

Suflă ușor nasul

Acest lucru ar trebui să elimine eventual orice cheaguri minore care s-ar fi format în pasajele nazale.

Opțional: Ia un decongestionant nazal fără prescripție medicală

Utilizarea unui spray decongestionant înainte de a aplica presiune pe nas, ar putea ajuta, de asemenea, la încetinirea sângerării. Poți să pulverizezi decongestionant în nas în timp ce sângerează. Poți, de asemenea, să îmbibi un bumbac cu spray nazal și să-l introduci în nările care sângerează. IMPORTANT! Spray-ul nazal nu ar trebui utilizat cu regularitate, pentru că poate avea efectul opus și poate provoca mai multe sângerări nazale dacă este folosit în mod frecvent.

Strânge partea moale a nasului

Pune presiune directă asupra părții bombate a nasului, strângând puternic pentru a opri sângerarea (acest lucru constrânge vasele de sânge și întrerupe fluxul sangvin). Menține această presiune timp de cel puțin 10 minute, sau până la 30 de minute dacă sângerarea nu s-a oprit în primele 10 minute.

Dacă ai la îndemână, aplică un pachet de gheață pe podul nasului

Dacă sângerarea nu s-a oprit după strângerea nasului, poți aplica un pachet de gheață pe podul nasului, ceea ce ar putea ajuta la încetinirea sângerării.

Șterge-ți nasul

Tot sângele acela se poate usca și poate deveni inconfortabil, așa că umezește un prosop de hârtie curat și șterge ușor sângele în exces. După ce sângerarea se oprește, fi blând cu nasul tău pentru câteva zile. Nasul tău va fi sensibil după o sângerare nazală, deci nu-l sufla sau freca prea mult sau prea tare.

Surse: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13464-nosebleed-epistaxis#management-and-treatment

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult