Modul în care privim viața poate fi un indicator al stării de sănătatate psihică. Depresia este o afecțiune larg răspândită la persoanele de toate vârstele, inclusive la copii poate apărea. Trebuie făcută diferența între a te simți deprimat (a te simți trist) și episoadele depresive.
Se consideră că o persoană suferă de depresie dacă pe parcursul a cel puțin 14 zile, în cea mai mare parte a zilei manifestă simptome de genul: dispoziție depresivă, stare de rău, lipsa plăcerii în activitățile în mod obișnuit plăcute, lipsa poftei de mâncare sau din contră creșterea apetitului alimentar. Și somnul este tulburat în depresie, pot apărea: insomnie, dar și hipersomnie. Alte simptome: tulburări de concentrare, oboseala, fatigabilitate, lipsă de energie, inhibiție (uneori neliniște) psihomotorie, ideație cu conținut negativ, ideație suicidară. Depresia are un impact negativ atât asupra calității vieții, asupra vieții de familie, asupra vieții personale, dar și asupra sănătății organismului. Cum este de așteptat chiar și discursul intern al persoanelor care au episoade depresive este modificat.
”Sunt formulări din zona neputinței, a lipsei de direcție, de sens, poate chiar de valoare a propriei persoane. ”Oricum nu contează”, ”n-o să facă nicio diferență”, ”ce cens are?”, ”e degeaba”, poate chiar ”sunt degeaba”. Mai sunt întrebările de tip ”de ce…[problemă]?”. ”De ce nu sunt în stare?”, ”De ce mi se întâmplă mie”? Generalizările și declarațiile cu valoare absolută: ”niciodată nu-mi iese”, ”întotdeauna fac așa”, ”nimeni nu… mă vede/ aude/ poate înțelege”, a explicat Camelia Păduraru, trainer NLP.
Cum se poate schimba acest tip de dialog interior? ”Schimbarea începe cu a conștientiza dialogul și a începe să pui întrebări în jurul lui. Chiar nimeni? Chiar niciodată? Chiar întotdeauna? Transformă ”De ce?”-ul în ”Cum?”. De la ”Ce ce nu-mi iese?” la ”Cum pot face să-mi iasă?” În plus, discursul intern tinde să se schimbe o dată cu procesarea amintirilor și emoțiilor stocate din trecut prin prisma cărora experimentăm acum prezentul” a mai completat Camelia Păduraru.