Junghiul în spate: cum se simte și afecțiuni în care apare

Junghiul este definit ca o durere ascuțită, pătrunzătoare, de scurtă durată, cu manifestare bruscă, ce poate apărea la nivelul spatelui, coastelor sau pieptului.
Junghiul în spate: cum se simte și afecțiuni în care apare
Junghiul în spate: cum se simte și afecțiuni în care apare

Suntem mereu pe fugă și nu acordăm atenție detaliilor care ar putea face diferența între un spate sănătos și un spate cu…junghiuri. Când spunem detalii care ar putea face diferența gândiți-vă numai de câte ori vă aplecați să ridicați un obiect mai greu și cum faceți mișcările necesare; cumva în majoritatea cazurilor aveți spatele îndoit și genunchii întinși sau în timpul ridicării obiectului spatele e drept și genunchii flexați?! Sau care este poziția adoptată frecvent la calculator?

Cum se simte un junghi în spate?

Junghiul este definit ca o durere (nevralgie) ascuțită, pătrunzătoare, de scurtă durată, cu manifestare bruscă, ce poate apărea la nivelul spatelui (în orice regiune a spatelui), coastelor (junghi intercostal) sau pieptului.

Fiind cauzat în majoritatea situațiilor de probleme minore precum tensiunea musculară sau întinderile musculare, cauze frecvent întâlnite în viața de zi cu zi, junghiul este printre cele mai comune simptome cu care ne putem confrunta cel puțin o dată în viață. Senzația de junghi în spate poate scădea sau limita mobilitatea zonei afectate și în momentul în care se declanșează, persoana afectată poate manifesta o reacție de protejare a zonei respective. Durerea rezultată este localizată într-o zonă anume, dar în funcție de cauză aceasta poate radia spre alte zone (ex. junghiurile date de hernia de disc pot fi urmate de durere ce coboară pe picior).

Cauza care declanșează apariția unui junghi în spate este „responsabilă” de intensitatea durerii resimțite.

Cauze și factori de risc pentru junghiul în spate

După cum spuneam mai sus printre principalele cauze ce stau la baza apariției junghiului în spate este adoptarea posturii incorecte în diferitele activități zilnice.

Totodată răsucirile bruște care odată efectuate produc micro-rupturi la nivelul ligamentelor și mușchilor sunt cauze pentru declanșarea junghiului în diferite zone ale spatelui.

Exercitarea unei presiuni prea mari la nivelul spatelui poate determina tensionarea musculaturii spatelui, ceea ce este o altă cauză pentru resimțirea junghiului în spate.

Printre potențialele cauze ale junghiului se numără și sarcina. În sarcină pe măsură ce copilul se dezvoltă, corpul mamei se adaptează și ca urmare se poate confrunta cu durere de spate unilaterală ce poate fi surdă, constantă sau ascuțită (junghi).

Alte cauzele care contribuie la creșterea tensiunii musculare urmată de junghiuri în spate sunt stresul și anxietatea.

Ca factori de risc trebuie să avem în vedere diferitele afecțiuni ce sunt însoțite frecvent de senzația de „cuțit în spate„:

  • afecțiunile renale;
  • hernia de disc;
  • osteoporoza;
  • endometrioza;
  • tumori la nivelul coloanei vertebrale;
  • spondilolisteza (afecțiune ce presupune alunecarea unei vertebre din poziția sa normală pe vertebra de sub ea);
  • fracturile vertebrale;
  • spondilita anchilozantă;
  • anevrismul aortic.

Cele mai frecvente afecțiuni în care apare junghiul în spate

Afecțiunile renale (infecțiile renale, pietrele la rinichi)- poate vă întrebați ce legătură există între rinichi și junghiurile/durerile în partea inferioară a spatelui. Răspunsul e simplu: pietrele la rinichi sau calculii renali pe parcursul deplasării provoacă dureri intense ce pot da inclusiv junghiuri, iar infecțiile renale, însoțite de febră și discomfort la urinare provoacă durere și junghiuri în zona lombară a spatelui.

Osteoporoza– aceasă afecțiune constă în degradarea progresivă a calității oaselor; odată cu avansarea bolii acestea devin fragile și cu risc crescut de fracturare. Coloana vertebrală este una din zonele cele mai predispuse fracturării- fracturi de compresie vertebrală. Acest tip de fractură provoacă o durere intensă la nivelul spatelui, durere ce poate fi urmată de scăderea în înălțime sau căpătarea unei posturi cocoșate.

Hernia de disc– 6 din 10 adulți cu vârsta peste 40 de ani suferă de această afecțiune. Hernia este determinată de formarea unor leziuni care apar la nivelul discurilor intervertebrale odată cu înaintarea în vârstă sau în urma unui efort fizic intens efectuat brusc. Junghiurile de spate din hernia de disc sunt asociate cu dureri ce radiază în picior.

Endometrioza– creșterea țesutului similar cu cel ce căptușește interiorul uterului (endometrul)  în afara acestuia. Durerile din endometrioză (caracterizate ca fiind sporadice, ascuțite) pot fi resimțite precum crampele sau junghiurile în zona pelvină și în regiunea lombară a spatelui.

Tumorile coloanei vertebrale– mase anormale de țesut dezvoltate în interiorul coloanei vertebrale sau în apropierea acesteia. Indiferent de natura lor (benigne sau maligne) ele exercită presiune asupra oaselor, discurilor intervertebrale, nervilor rezultând durere ascuțită de tip junghi sau durere surdă, persistentă. Durerile de tip junghi date de tumori sunt agravate la anumite mișcări în urma cărora se exercită presiune pe zona afectată.

Semne clinice ale junghiului în spate

Junghiul în spate este el însuși un simptom al diferitor afecțiuni și poate fi însoțit de alte semne clinice precum:

  • amorțeală sau furnicături;
  • inflamație a zonei afectate;
  • durere la mișcarea gâtului sau spatelui;
  • mișcare greoie a spatelui;
  • slăbiciune musculară;
  • durere în zona toracică (zona pieptului);
  • dificultate în respirație.

Intensitatea durerii sau a altor semne clinice este dată și de activitatea fizică în care este implicată zona afectată sau chiar de poziția corpului.

Diagnosticare junghi în spate

Dacă aveți junghiuri în spate și frecvența de apariție crește este cazul să vă faceți o programare la medic. Acesta va face anamneza pentru a afla detalii despre durata, natura și localizarea durerii.
Anamneza este urmată de examinarea fizică a zonei afectate pentru a vedea dacă există inflamație, deformare sau dacă mobilitatea este restricționată. Ce mai poate identifica medicul în cadrul examinării fizice? Asimetriile în postura pacientului evaluat fizic sau punctele dureroase pot fi întâlnite frecvent la pacienții cu junghiuri în spate, recurente.

În funcție de informațiile obținute în urma anamnezei și a examenului fizic medicul poate recomanda efectuarea unor teste de laborator și a unor teste imagistice pentru a exclude anumite afecțiuni sau pentru a confirma diagnosticul.
În funcție de diagnosticul pacientului poate fi necesară monitorizarea evoluției acestuia pe parcursul tratamentului; de exemplu în situația în care pacientul este diagnosticat cu osteoporoză medicul va recomanda efectuarea unui test de densitate osoasă.

Metode de tratament ale junghiului în spate

Tratamentul junghiurilor în spate este ales în concordanță cu afecțiunea ce determină declanșarea lor.

Ca și măsuri generale de tratament pacienții cu junghiuri în spate pot apela la:

  • odihnă- dacă junghiurile apar ca urmare a unei suprasolicitări a mușchilor spatelui. Se evită efortul fizic care ar putea agrava durerea.
  • terapia cald- rece- se aplică comprese calzi/ reci pentru a reduce inflamația și durerea. Compresa caldă are rolul de a relaxa musculatura, iar cea rece de a reduce inflamația.
  • administrarea de medicamente antiinflamatoare (ex. ibuprofen)- cu rol în scăderea inflamației și intensității durerii;
  • sedințe de fizioterapie- au ca scop întărirea musculaturii spatelui și creșterea flexibilității și a mobilității;
  • ședințe de acupuncturăcontribuie la reducerea tensiunii musculare și ameliorează durerea;
  • tehnicile de respirație profundă și relaxare pot contribui, de asemenea, la reducerea tensiunii musculare și a disconfortului.

Tratamentul medicamentos

În funcție de natura și de cauza durerii medicul poate prescrie:

  • antiinflamatoare nesteroidiene-pentru reducerea durerii și inflamației;
  • relaxante musculare- în cazul spasmelor musculare.

Tratamentul injectabil

Dacă durerea este cauzată de inflamația nervilor (ex. hernia de disc) se pot recomanda injecții epidurale (zona epidurală este situată între măduva spinării și peretele canalului vertebral) cu steroizi- ce au ca scop ameliorarea rapidă a durerii.

Tratamentul chirurgical

Când celelalte metode terapeutice nu dau rezultate, iar junghiurile în spate continua să apară se poate apela la tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical este recomandat și în cazul în care există semne de leziuni ale nervilor.
În cazurile grave de hernie de disc se recomandă discectomia- intervenție în cadrul căreia se îndepărtează o porțiune a discului intervertebral care comprimă un nerv.
În cazurile în care structurile osoase ale coloanei vertebrale comprimă măduva spinării sau rădăcinile nervoase se recomandă îndepărtarea unei părți a osului vertebral- laminectomie.

Când apelați la medic

Avem tendința să învățăm să trăim cu junghiurile în spate (prin automedicație de cele mai multe ori) sau să le ignorăm, dar în momentul în care frecvența acestora ajunge să ne afecteze activitatea zilnică este clar că ar fi necesară o consultație medicală.
Alte semnale de alarmă care vă pot mobiliza să apelați la medic ar fi:

  • stări de amorțeală și furnicături (inclusiv la nivelul membrelor, dacă durerea dată de junghi are tendința să radieze către mâini/ picioare);
  • slăbiciunea musculară;
  • febra;
  • scăderea în greutate bruscă- fără a schimba nimic în stilul de viață și în cel alimentar;
  • probleme de control ale vezicii sau probleme intestinale.

Prevenirea junghiurilor în spate

Soluțiile pentru prevenirea apariției junghiurilor în spate și a durerilor de spate, în general, sunt la îndemâna noastră, a tuturor și trebuie doar să ne propunem ca începând de acum (nu de mâine sau de săptămâna viitoare) să le punem în aplicare:

  • menținerea și adoptarea unei posturi corecte a corpului (la birou, în timpul somnului sau în timpul efectuării exercițiilor fizice, etc.);
  • efectuarea unor exerciții fizice ce au ca scop întărirea musculaturii spatelui (exerciții de întindere pentru mușchii spatelui și exerciții de consolidare a musculaturii);
  • menținerea unei greutăți corporale adaptată fiecărei etape din viață. Cum puteți afla intervalul de greutate sănătos pentru dumneavoastră? Prin calcularea indicelui de masă corporal și menținerea acestuia în intervalul 18,50- 24,99;
  • adoptarea unui stil alimentar sănătos;
  • consum cât mai mic de alcool sau deloc în cazurile ideale;
  • renunțarea la fumat.

În prevenirea junghiurilor în spate un rol esential îl joacă inclusiv alegerea pernei și a saltelei și a scaunelor de birou (mai ales în cazul locurilor de muncă sedentare, statice).

Masajul efectuat cu scopul de a: îmbunătăți fluxul sangvin (crește oxigenarea mușchilor), întări musculatura, relaxa mușchii tensionați poate fi util în prevenirea junghiurilor de spate.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult