Kilogramele acumulate rapid: 10 motive care duc la îngrășare

  • Publicat:
Kilogramele acumulate rapid: 10 motive care duc la îngrășare
Sursa foto: Shutterstock

Fluctuaţiile în greutate sunt o experienţă normală pentru majoritatea persoanelor. De-a lungul vieţii, modificările survenite în organism duc la acumularea a 2-3 kilograme, pe termen mediu şi lung. Însă o creştere rapidă în greutate, fără o cauză clară, este un semnal că trebuie să mergeţi la medic.

Cauze comune ale creşterii în greutate

Dacă nu se aplică niciuna din cauzele comune menţionate mai sus, iată 10 motive medicale pentru acumularea rapidă a kilogramelor.

1. Medicamentele

Medicamentele care ar putea face oamenii să crească în greutate rapid sunt cele care sunt recomandate în tratamentul convulsiilor, diabetului, hipertensiunii arteriale, depresiei şi tulburărilor psihice.

Schimbarea schemei de tratament se face doar cu acordul medicului, care poate recomanda ajustări ale dietei.

2. Renunţarea la fumat

Nicotina suprimă pofta de mâncare, iar perioada imediat următoare supune organismul unui stres suplimentare, ceea ce poate duce la mâncatul excesiv, pentru a compensa lipsa nicotinei.

Cercetările au arătat că în prima lună după renunţarea la fumat, creşterea medie în greutate este de 1 kg. După 6 luni, organismul se adaptează, iar creşterea în greutate încetineşte.

Cu toate acestea, modificările în greutate ca urmare a renunţării la fumat pot varia în funcţie de persoană. Acelaşi studiu  a descoperit că 16% din cei care au renunţat la fumat au pierdut în greutate în primul an, în timp ce 13% au câştigat peste 10 kg.

3. Sindromul ovarelor polichistice

Persoanele cu sindrom de ovare polichistice  acumulează kilograme în special în zona taliei şi a abdomenului. Această afecţiune determină ovarele să producă niveluri anormal de mari de hormoni sexuali masculini.

Alte simptome ale sindromului ovarelor polichistice includ: menstruaţie neregulată, excesul de păr pe spate, piept sau abdomen, subţierea sau căderea părului, acnee, petele întunecate de piele în jurul axilelor, sânilor sau gâtului.

Odată stabilit diagnosticul, medicul poate recomanda modificări ale stilului de viaţă, cum ar fi mai multă mişcare şi consumul unei diete sănătoase, care pot reduce simptomele. Tratamentul de substituţie hormonală poate ajuta, de asemenea, la controlul simptomelor.

4. Insuficienţă cardiacă

Creşterea rapidă în greutate sau umflarea în anumite zone ale corpului se poate datora retenţiei de lichide şi poate fi un semn al insuficienţei cardiace.
Potrivit American Heart Association, o creştere în greutate de peste 2-3 kilograme  în 24 de ore sunt semne ale unei funcţionări deficitare a inimii.

Zonele unde apar umflături sunt gleznele, gambele sau abdomenul.

Alte simptome ale insuficienţei cardiace includ: colectarea de lichide în interiorul plămânilor (edem pulmonar), tuse frecventă, dificultăţi ale respiraţiei, ameţeli sau confuzii.

5. Probleme renale

Atunci când rinichii nu funcţionează corect, corpul poate reţine lichid, ceea ce duce la creşterea în greutate. Rinichii nu mai sunt capabili să elimine deşeurile şi lichidele din organism în mod corespunzător, astfel încât acestea se acumulează în ţesuturi.

Umflarea din cauza problemelor renale afectează de obicei gleznele gambele. De asemenea, problemele renale pot cauza cearcăne adânci şi tumefierea feţei.

Alte simptome care pot indica o problemă cu rinichii includ: oboseală, urinat rar, urină care arată spumoasă, mâncărime, crampe musculare, dureri articulare, dureri de cap, dificultate de concentrare sau confuzie.

6. Ciroza

Un abdomen mărit anormal şi glezne umflate pot fi semnele unei ciroze. Ciroza este o afecţiune a ficatului,  în care ţesutul cicatricial înlocuieşte ţesutul sănătos şi poate duce la acumularea de lichide în cavitatea abdominală.

Această acumulare anormală de lichid se numeşte ascită. Cei care au fost diagnosticaţi cu ascită şi primesc tratament ar trebui să se adreseze medicului dacă iau în greutate mai mult de 1 kg pe zi, timp de 3 zile la rând.

7. Turburări ale tiroidei

Hipotiroidismul (sau tiroida leneşă) încetineşte metabolismul, ceea ce poate duce la creşterea în greutate. Problemele tiroidiene pot determina, de asemenea, organismul să reţină lichid, din cauza efectelor hipotiroidismului asupra rinichilor.

Alte simptome ale hipotiroidismului pot include: oboseală constantă, senzaţie accentuată de frig, pielea, părul şi unghii fragile şi uscate, articulaţiile rigide, dureri musculare, constipaţie.

8. Excesul de cortizol sau sindromul Cushing

Dacă organismul produce prea mult cortizol de o perioadă lungă de timp, apare sindromul Cushing. Cortizolul secretat în exces este un semn că organismul a trecut prin perioade de stres major sau suferă de o afecţiune gravă pentru care se ia tratament cu glucocorticoizi: artrita reumatoidă, astm, lupus eritematos.

Sindromul Cushing determină acumularea de kilograme şi retenţia de lichid în zona feţei, gâtului, partea superioară a spatelui. În schimb, braţele şi picioarele rămân la un aspect normal. Apar oboseala, slabiciunea musculară, ciclul menstrual neregulat la femei, disfuncţie erectilă la bărbaţi, echimoze.

9. Acromegalie

Dacă glanda hipofiză produce prea mult hormon de creştere, la vârsta adultă, apare acromegalia. Semnele principale ale acromegaliei sunt mărirea extremităţilor membrelor: pantofii nu se mai potrivesc, iar inelele nu mai încap pe degetele mâinilor.

De asemenea, dimensiunile limbii, ale nasului şi buzelor se pot modifica.

Acromegalia poate da dureri articulare, îngroşarea vocii, erupţii pe piele, transpiraţie în exces, apnee obstructivă de somn şi sforăit. Acromegalia poate fi cauzată şi de o tumoră benignă pe glanda pituitară.

10. Cancerul ovarian

Balonarea frecventă şi persistentă fără cauze alimentare, creşterea în greutate fără modificări ale dietei pot fi semnele unui cancer ovarian.
Alte simptome includ dureri în abdomen sau pelvis, nevoia frecventă sau urgentă de a urina, pierderea poftei de mâncare sau senzaţie de plin rapid, ciclu menstrual neobişnuit, indigestie.

Orice femeie care se confruntă cu dureri anormale în regiunea pelvină trebuie să vorbească cu un medic. Diagnosticarea cancerului într-o etapă incipientă duce în general la rezultate mai bune ale tratamentului.

În concluzie, orice modificare survenită rapid în greutate, dacă persistă câteva zile, trebuie investigată la medic. Acumularea de kilograme este întotdeauna un semn că ceva nu funcţionează cum trebuie în organism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult