La ce trebuie să fii atent când cumperi un decongestionant nazal

Inhalații, spray-uri, creioane nazale mentolate, ceaiuri calde – voi ce metode mai știți pentru congestia nazală, „tradiționalul” nas înfundat care ne dă bătăi de cap odată cu venirea sezonului rece?
  • Publicat:
La ce trebuie să fii atent când cumperi un decongestionant nazal

Dacă în privința remediilor pe care le avem prin casă am devenit experți, nu același lucru putem spune despre decongestionantele nazale, care se găsesc în farmacii sub diverse denumiri și cu ingrediente care nu prea ne sunt familiare.

Așa că vom detalia în articol cum se folosește corect și cum acționează un decongestionant nazal, ce ingrediente trebuie să se regăsească, dar și să lipsească din compoziția acestuia. În plus, vom afla care sunt cele mai frecvente cauze ale congestiei nazale.

Din ce cauză se înfundă nasul

Congestia nazală sau nasul înfundat este deseori un simptom al răcelii, gripei sau al unei infecții sinusale (sinuzita), care se ameliorează în decursul a 1-2 săptămâni.

Totodată, congestia nazală poate surveni și pe fondul fluctuațiilor hormonale din timpul sarcinii, în special în primul trimestru de sarcină, dar și în timpul ciclului menstrual, precum și în cazul folosirii contraceptivelor orale.

Și folosirea deodorantelor de cameră sau a produselor de curățenie care conțin substanțe chimice puternice poate duce la înfundarea nasului.

Congestia nazală persistentă poate ascunde însă diverse afecțiuni, cum ar fi alergiile, rinita alergică, polipii nazali, deviația de sept sau sinuzita cronică.

În astfel de situații trebuie tratată cauza, nu efectul. În consecință, se impune un control medical amănunțit pentru identificarea precisă a cauzei și instituirea tratamentului corect.

Ce ingrediente conține și cum acționează un decongestionant nazal eficient

Compusul principal dintr-un decongestionant nazal cu adevărat eficient este clorhidratul de xylometazolină, o substanță activă bine tolerată de organism care reduce în doar 5 minute inflamația membranei mucoase și te ajută să respiri mai ușor până la 10 ore.

Acest ingredient-cheie, prin activarea receptorilor a-presinaptici, duce la vasoconstricție – îngustarea vaselor de sânge, pe înțelesul tuturor – și, astfel, crește tensiunea vaselor de sânge și dispare inflamația, cea care se face vinovată de senzația de nas înfundat.

Un alt ingredient esențial care trebuie să se regăsească în compoziția unui decongestionant nazal este acidul hialuronic sau hialuronatul de sodiu.

Acesta are un puternic efect hidratant și ajută la menținerea umidității la nivelul mucoasei nazale, eliminând totodată senzația de uscăciune nazală și mâncărimile. De asemenea, are acțiune regeneratoare, analgezică, antivirală și bactericidă, protejând astfel cavitatea nazală de diverse bacterii și virusuri.

Spre deosebire de soluțiile nazale cu apă sărată, un decongestionant nazal sub formă de spray care conține acest duo de ingrediente are acțiune rapidă și eficientă împotriva congestiei nazale însoțite de secreții nazale, asociate cu răceala, gripa sau sinuzita.

În plus, formulele de top nu conțin conservanți care pot irita mucoasa nazală.

De precizat faptul că spray-ul nazal este de preferat în detrimentul picăturilor, deoarece este mult mai igienic și beneficiază de tehnologii care garantează sterilitatea soluției, chiar și după utilizări repetate.

Cum se folosește corect decongestionantul nazal

Spray-ul nazal decongestionant se recomandă a fi folosit de 3 ori pe zi (câte un puf în fiecare nară), timp de maximum 7 zile, cu respectarea următoarelor reguli:

  • Se scoate capacul protector și se amorsează flaconul înainte de utilizare apăsând de mai multe ori până când spray-ul iese cu un jet constant.
  • Se introduce duza în nară și se apasă pompa o dată – în momentul pulverizării trebuie să inspiri pe nas.
  • Se repetă procesul pentru cealaltă nară.
  • După utilizare, duza se clătește cu apă, apoi se acoperă cu capacul de protecție – atenție, produsul trebuie utilizat de o singură persoană, pentru a reduce riscul de transmitere a infecțiilor.

Trebuie ținut cont că decongestionantul nazal este utilizat pentru tratamentul pe termen scurt al congestiei nazale. În cazul în care simptomele persistă, este indicat consultul medical pentru identificarea cauzei și tratamentul țintit al acesteia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult