Nu neglijaţi consultul ginecologic de rutină şi examinările obligatorii pentru sănătatea femeii nici chiar în timpul pandemiei. Am stat de vorbă pe acest subiect şi am primit informaţii complete de la dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog
CSÎD: Ce teste şi analize necesare sănătăţii femeii chiar şi în timpul pandemiei?
Dr. Iosif Niculescu: Pentru că în acest moment situaţia s-a îmbunătăţit, dovadă fiind relaxarea restricţiilor, cred că este important ca pacientele noastre să se gândească şi la consultaţiile de rutină. Acele paciente care suferă şi de boli cardiovasculare, obezitate, hipertensiune, boli pulmonare şi autoimune, adică boli cu risc pentru infecţia Covid, pot eventual amâna controlul ginecologic de rutină, nu mai mult de 1-2 luni.
CSÎD: Care sunt totuşi simptomele şi semnele care trebuie să trimită femeile de urgenţă la un consul ginecologic?
Dr. Iosif Niculescu: Simptomele care ar trebui să trimită femeile la medicul ginecolog, indiferent de vârstă, sunt: durere pelvină, tulburări menstruale, modificări ale secreţiei vaginale.
Dr. Iosif Niculescu: Examenele medicale de rutină, trebuie să se facă la 1, maxim 2 ani.
Între 20 de ani – 40 de ani: PAP (1 dată la 1-2 ani), examen ginecologic clinic anual, cu ecografie trans-vaginală (la nevoie).
Începând cu 30 de ani, în plus faţă de PAP, ecografie trans-vaginală, la care se adaugă palparea sânilor şi eventual ecografie mamară.
După 50 de ani – PAP, examen clinic ginecologic cu palpare sâni, tuşeu rectal, hemoragii oculte în scaun şi examenul atent al pielii, screening mamografic, completat cu ecografie de sân. La 2-3 ani se vor face şi teste de sânge, la recomandarea medicului. Un stil de viaţă sănătos, precum şi grija pentru sănătate sunt importante.
CSÎD: Cum se desfăşoară o consultaţie ginecologică în timpul pandemiei?
Dr. Iosif Niculescu: Toate consultaţiile se desfăşoară cu respectarea normelor igienico-sanitare impuse de autorităţi. În primul rând există puţine paciente în sala de aşteptare, iar spaţierea dintre consultaţii este mai mare. Există un loc de aşteptare şi la intrarea în clădire, pentru cazul în care în sala de aşteptare se află mai mult de şase paciente. Nu sunt admişi însoţitorii în sala de aşteptare (parteneri, rude), până la modificarea recomandărilor oficiale.
Pacientele trebuie să poarte obligatoriu mască, pe care o oferim dacă nu au, trebui să se dezinfecteze pe mâini, la sosire şi la plecare. Toate pacientele completază formulare de Covid, şi le este măsurată temperatura. Dupa fiecare consultaţie în parte, cabinetul este igienizat foarte atent şi se aeriseşte.
Toate aceste măsuri duc la un flux mai mic de paciente, dar şi de medici care consultă în acelaşi timp.
CSÎD: Ce este considerată urgenţă ginecologică în această perioadă?
Dr. Iosif Niculescu: Simptomele care ar trebui să trimită femeile la medicul ginecolog, indiferent de vârstă, sunt: durere pelvină, tulburări menstruale, modificări ale secreţiei vaginale. Desigur, acum pentru că măsurile sunt mai relaxate, femeile trebuie să se prezinte la medic pentru oricare dintre aceste simptome. De asemenea, sarcina este o stare specială şi femeile gravide trebuie să nu ezite să contacteze medicul curant.