În urmă cu ceva ani, la apariția sa, laparoscopia era o procedură chirurgicală revoluționară pe care și-o dorea și o prefera orice persoană care avea nevoie de o operație. Doar că, vorbind de începuturi, nu era accesibilă în toate spitalele.
Astăzi însă, această tehnică a devenit una obișnuită și poate fi folosită și în ambulatoriu, inclusiv pentru a diagnostica infertilitatea sau pentru a trata o problemă de fertilitate. Cu precizarea că laparoscopia nu este o intervenție de rutină și că de obicei se efectuează numai după ce au fost finalizate alte teste de infertilitate sau dacă simptomele justifică acest tip de intervenție.
Despre modul în care ajută laparoscopia la diagnosticarea afecțiunilor ce pot influența fertilitate și avantajele acestei proceduri ne spune mai multe Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Laparoscopia presupune efectuarea a una, două sau trei incizii foarte mici în abdomen, prin care medicul introduce un laparoscop (un tub subțire, din fibră optică, prevăzut cu o lumină și o cameră) și instrumente chirurgicale specializate. În acest fel el va putea vizualiza interiorul corpului.
Când procedura este folosită pentru testarea fertilității, medicul evaluează structurile sistemului reproducător, inclusiv ovarele, trompele uterine și uterul. De asemenea, laparoscopia permite medicului nu doar să vizualizeze interiorul abdomenului, ci și să preleveze probe pentru biopsie din excrescențe sau chisturi suspecte, explică dr. Vythoulkas.
Laparoscopia poate ajuta un medic să diagnosticheze multe afecțiuni care pot influența fertilitatea, cum ar fi:
În acest fel, medicul poate identifica condițiile care împiedică obținerea sarcinii și care altfel sunt nedetectabile.
Laparoscopia mai poate ajuta, de asemenea, atunci când o femeie are o infertilitate inexplicabilă. Acesta este diagnosticul care se pune atunci când în ciuda faptului că rezultatele altor teste diagnostice sunt normale, femeia nu poate rămâne însărcinată, detaliază specialistul în infertilitate.
Înainte de efectuarea procedurii pacienta este anesteziată, pentru a nu simți durere.
După instalarea efectului anesteziei, medicul va introduce un ac în abdomen și va injecta un gaz pentru a facilita vizualizarea organelor și structurilor.
Acul este mai apoi scos și, printr-o incizie mică, este introdus laparoscopul, adică acea cameră mică. Se va practica o a doua incizie, prin care se va introduce un instrument mic numit sondă.
Cu ajutorul camerei vor fi examinate structurile din abdomen. Sonda va fi folosită pentru a muta sau ridica organe din calea laparoscopului, așa încât vizibilitatea să fie optimă.
În funcție de ceea ce se constată, mai pot exista și alți pași. De exemplu injectarea de colorant prin trompele uterine pentru a vedea dacă acestea sunt deschise (permeabile), pentru ca spermatozoizii și ovulele să poată circula.
Tot cu ajutorul laparoscopului, în timpul examinării pot fi și rezolvate unele probleme care reprezintă cauza infertilității, respectiv deblocarea trompelor uterine înfundate, îndepărtarea țesutului cicatricial sau a aderențelor ori corectarea anomaliilor.
Medicul ar putea face o a treia incizie în abdomen pentru a introduce instrumentele cu care va efectua aceste proceduri suplimentare. La finalul intervenției instrumentele vor fi extrase și inciziile se vor sutura, explică dr. Andreas Vythoulkas.
După intervenție pacienta va trebui să rămână sub observație timp de câteva ore, medicul asigurându-se că nu există complicații și că recuperarea merge bine.
Complicațiile apar rar, în foarte puține cazuri, și includ apariția febrei, sângerări vaginale abundente, durere severă, înroșirea, inflamarea și infectarea inciziilor, detaliază medicul.
Laparoscopia este, așadar, o tehnică mai puțin invazivă comparativ cu alte proceduri chirurgicale, cu un risc mai mic de infectare, cu cicatrici mai mici și cu o recuperare mai ușoară.
De asemenea, dacă problema care a cauzat infertilitatea este rezolvată în timpul procedurii, șansele ca pacienta să rămână însărcinată fără tratamente suplimentare cresc imediat. Este vorba despre îndepărtarea unui fibrom sau de țesut cicatricial ori deblocarea trompelor uterine.
Dacă după câteva luni de la intervenție pacienta nu a reușit să obțină o sarcină, medicul va putea recomanda tratamente de fertilitate.