Laptopul, riscuri pentru sănătate

E cel mai bun prieten al meu, dar astăzi trebuie să îl numesc şi duşman. Pentru că, ne place sau nu, specialiştii sunt tot mai convinşi că există pericole în cazul calculatorului portabil. Cu alte cuvinte, câştigăm confort, rapiditate şi acces uşor, dar putem pierde mult la capitolul sănătate.
  • Publicat:
Laptopul, riscuri pentru sănătate

E cel mai bun prieten al meu, dar astăzi trebuie să îl numesc şi duşman. Pentru că, ne place sau nu, specialiştii sunt tot mai convinşi că există pericole în cazul calculatorului portabil. Cu alte cuvinte, câştigăm confort, rapiditate şi acces uşor, dar putem pierde mult la capitolul sănătate.

A intrat în vieţile noastre prin anii ’80 şi ceva, ’90 şi a devenit obiectul fără de care omul modern nu îşi mai poate imagina ziua de lucru (sau chiar de vacanţă). Laptopul ne-a scăpat de scaunul de care eram legaţi ca să putem lucra la calculator şi ne-a dat o libertate inimaginabilă. Chiar şi acest articol vă este scris de pe un balcon, cu vedere la mare şi briza în faţă. Sună prea bine toate avantajele calculatorului portabil, nu? Suntem tentaţi să întrebăm, ca englezii „where’s the catch?” – „unde este capcana?”.

Capcana este în urmările medicale nefaste pe care le poate avea utilizarea laptopului. Unele minusuri sunt aceleaşi ca în cazul oricărui calculator, portabil sau nu – vezi problema cu ochii. Altele sunt exclusiv ale acestui dispozitiv pe care îl ţinem toată ziua bună ziua în braţe – vezi infertilitatea pe care o abordăm mai jos. Aşadar, ştim cu toţii bunele, să vedem şi relele cu care a intrat în vieţile noastre calculatorul-Umblă-peste-tot. Nu sunt toate dovedite clar, căci şi laptopul este destul de tinerel şi studiile nu pot fi de nezdruncinat. Sunt avertismente şi temeri ale lumii medicale, pe care alegem singuri dacă le ascultăm sau ignorăm.

Laptopul şi sindromul pielii prăjite

Copiii pe care timpul i-a uitat în faţa monitorului jucându-se ori pur şi simplu tineri care nu se pot rupe de site-urile de socializare au ajuns la spital cu pielea decolorată după ce au stat excesiv cu laptopul în poală. Presa a tratat pe larg cazul unui băieţel de 12 ani (al zecelea caz în ultimii ani) care s-a ales cu piciorul stâng afectat după ce a jucat jocuri pe calculator câteva ore zi pe zi vreme de câteva luni. El a spus că deşi băgase de seamă că laptopul se încinsese, nu l-a mişcat de pe picior. O studentă din Virginia a ajuns la medic la fel – cu pielea decolorată pe ambele picioare, iar specialistul care a tratat-o a descoperit că partea de jos a laptopului ei, pe care îl ţinea câteva ore zilnic în poală, atingea peste 50 de grade Celsius atunci când se încălzea.

Un dermatolog din Cleveland a explicat faptul că acest sindrom al pielii prăjite este vechi şi era folosit până la apariţia laptopului pentru cei care stăteau vreme îndelungată în preajma unui foc – efectele erau acelaşi. Doi cercetători elveţieni merg însă şi mai departe cu avertismentele şi leagă cancerul de piele de această situaţie. Un laptop încins ţinut vreme îndelungată pe pielea picioarelor o poate afecta până la cancer. Se întâmplă extrem de rar, dar se întâmplă, susţin ei. Nu citează un caz concret şi recunosc că este un risc mai mult ipotetic, dar ne sfătuiesc să nu-l neglijăm. Ce înseamnă asta? Să luăm un suport special pentru calculatorul portabil şi în nici un caz să nu-l mai ţinem cu orele, cald, pe piele.

Laptopul şi infertilitatea
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din New York există o legătură directă între utilizarea laptopului şi temperatura crescută în jurul scrotului („sacul” din jurul testiculelor). Laptopurile încinse cresc temperatura în această zonă cu 2 grade peste temperatura normală a corpului – 37 de grade. Iar această creştere are un efect dăunător dovedit pentru producerea spermei.

Acest efect dăunător poate merge până la infertilitate, din moment ce unele cercetări au arătat că bărbaţii fani laptopuri produc şi cu 40% mai puţină spermă. Din nou revine sfatul – nu puneţi calculatorul direct în poală şi nici pe o pernă căci nu se va mai ventila şi se va încinge cumplit, cumpăraţi un suport special.

Laptopul şi alte necazuri medicale
Pomeneam mai sus problemele cu ochii, ele sunt serioase. E drept, le aveam şi pe vremea calculatorului neportabil, însă dacă de pe un scaun ne mai ridicam căci înţepeneam, şi automat ne făceam un bine ochilor, acum, cu laptopul care ne poate urma pretutindeni, ne ţinem privirile pironite ore întregi în ecran.

Ochii au nevoie de odihnă, iar cristalinul trebuie şi el să se relaxeze, numai că atunci când suntem în faţa monitorului, muşchii care controlează cristalinul rămân în poziţie statică. Încercaţi să priviţi des şi obiecte din depărtare, ca să permiteţi relaxarea ochilor. Şi luminozitatea ecranului e importantă – una prea puternică poate dăuna retinei (care nu e altceva decât o colecţie de celule senzitive care colectează informaţii şi le trimite la creier care le transformă în… vedere).

Un alt subiect de îngrijorare este cel al urmărilor asupra sănătăţii copiilor care folosesc laptopuri cu wi-fi. BBC citează experţi care sfătuiesc să nu mai lăsăm calculatoarele cu internet wireless în poala celor mici până nu vom avea nişte rezultate precise ale studiilor pe această temă. Antenele de wi-fi sunt similare cu cele de telefon mobil, doar că sunt mai slabe ca putere. Copiii sunt mult mai sensibili la radiaţiile UV şi, din moment ce există recomandarea să nu îi lăsăm la vârste fragede cu mobile, trebuie să ţinem cont şi de cea privind contactul cu laptopul.


Citeşte şi: Tehnologia şi pielea

Laptopul şi sindromul „pielii prăjite”

Ne hrănim laptopul cu zahăr şi grăsimi?
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Cele mai performante lasere
Cele mai performante lasere