Legătura dintre anumite conformații ale corpului și riscul de cancer colorectal

Persoanele cu obezitate sau care sunt înalte, cu acumulare de grăsime în jurul mijlocului, prezintă un risc crescut de cancer colorectal.
  • Publicat:
Legătura dintre anumite conformații ale corpului și riscul de cancer colorectal

Studii repetate au evidențiat legătura dintre obezitate, înălțime și riscul crescut de cancer, inclusiv cancerul colorectal. De exemplu, un studiu publicat în 2022 a arătat că persoanele care sunt înalte și obeze în jurul abdomenului, precum și persoanele cu obezitate generală, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal.

Conformația corpului și riscul de cancer colorectal

O echipă de cercetători a analizat datele raportate pentru 329.828 de participanți la UK Biobank cu origini caucaziene, africane, asiatice și/sau chineze și a arătat că acest model există în toate aceste grupuri.

Pentru acest studiu, publicat în Science Advances, cercetătorii au analizat impactul înălțimii, obezității și distribuției grăsimii în corp asupra riscului individual de cancer colorectal. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri pe baza formei corpului lor, definite de înălțime și distribuția grăsimii. Au folosit date privind indicele de masă corporală, înălțimea, greutatea, raportul talie-șold, circumferința taliei și șoldului pentru a determina în ce grup se încadrează fiecare individ.

Cele patru grupuri studiate pentru riscul de cancer colorectal:

  1. Persoane general obeze
  2. Persoane înalte, dar cu masă grasă mai distribuită
  3. Persoane înalte, obeze central
  4. Persoane cu înălțime mai mică, greutate mare și IMC mai mare, dar cu măsurători mai mici ale șoldului și taliei.

S-a constatat că indivizii din grupul 1 au avut un risc cu 10% mai mare de cancer colorectal, iar cei din grupul 3 au avut un risc cu 12% mai mare de cancer colorectal, care a crescut la 18% pentru femei.

Celelalte două grupuri au prezentat o creștere mică, dar nu semnificativă a riscului de cancer colorectal.

Înălțimea mai mare, mai multe celule canceroase?

„Există dovezi solide că există un efect general al înălțimii asupra riscului de cancer,” a declarat Leonard Nunney, profesor de biologie și biolog evoluționist la Universitatea din California, care nu a fost implicat în cercetare, pentru Medical News Today.

El a efectuat anterior analize care au arătat că creșterea cu 10% a riscului de cancer văzută per fiecare 4 inch în plus în înălțime se datorează unui număr mai mare de celule în corpul persoanelor mai înalte.

Autorii studiului susțin că rolul înălțimii în riscul de a dezvolta cancer a fost supraestimat în cercetările anterioare care nu au luat în considerare raportul talie-înălțime, și, prin urmare, adipozitatea centrală.

Este înălțimea sau grăsimea un factor de risc pentru cancerul colorectal?

Nunney a explicat că nu este conștient de niciun fel de date privind dimensiunea sau cantitatea relativă de țesut colorectal pe care o au oamenii, în raport cu înălțimea lor. Este face dificil de înțeles dacă aceste constatări de risc crescut de cancer colorectal se datorează unui număr mai mare de celule sau datorită unei adipozități crescute, sau ambelor.

„Este posibil ca acea cantitatea de țesut să fie afectată nu numai de înălțime, ci și de forma corpului,” a adăugat el.

Următorul pas pentru echipa de cercetători este de a identifica genele care stau la baza relației dintre formele corpului și expresia genetică. Acest fapt va ajuta la explicarea mecanismelor care stau la baza celor mai recente descoperiri ale lor.

„Vom încerca să identificăm cum diferite conformații ale corpului afectează compoziția proteinelor din organismul nostru, ceea ce va ajuta la înțelegerea mai bună a legăturii dintre diferitele forme ale corpului și dezvoltarea cancerului,” a spus Freisling.

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/2-body-types-may-be-linked-higher-colorectal-cancer-risk

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adj1987

https://www.nature.com/articles/s41416-022-02071-3

Sursă foto: Jo Panuwat D / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
5 posibile semne ale ADHD-ului la adulți
5 posibile semne ale ADHD-ului la adulți