Legătura dintre HPV și fertilitate. Impactul infecției cu HPV asupra fertilității

Legătura dintre HPV și fertilitate. Impactul infecției cu HPV asupra fertilității
Sursa foto: Shutterstock

Papilomavirusul uman – sau HPV – este numele unui grup de virusuri ADN care cuprinde peste 100 de tipuri diferite. Dintre acestea, peste 30 infectează tractul genital și se transmit pe cale sexuală, putând să afecteze fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați.

Deși este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, aceasta poate fi dobândită și în alte moduri. Potrivit datelor statistice, 80% dintre persoane au la un moment dat în viață o infecție cu HPV, multe dintre ele fără să-și dea seama. Uneori, organismul poate lupta contra virusului și îl poate elimina în circa doi ani, fără tratament. Însă nu întotdeauna organismul elimină de la sine virusul HPV. Unele tipuri de HPV pot provoca probleme grave de sănătate, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Tratamentul infecției cu HPV poate afecta fertilitatea și capacitatea de a duce la termen o sarcină

Medicii consideră că unele tulpini prezintă un risc mai scăzut, iar altele mai ridicat. Cele două tulpini cu cel mai mare risc sunt HPV16 și HPV18, care sunt mai susceptibile de a provoca complicații grave, cum ar fi cancerul.

Netratate, multe dintre infecțiile cu transmitere sexuală duc la probleme de fertilitate. HPV intră și el în această categorie, dar într-un mod mai degrabă indirect. Mai exact, este vorba despre acele tulpini care cresc riscul de cancer de col uterin, înlăturarea acestor celule precanceroase sau canceroase afectând de fapt fertilitatea, explică Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Astfel, în situația în care se procedează la eliminarea celulelor anormale de pe colul uterin, medicul va alege una dintre următoarele tehnici:

  • crioterapia (care constă în înghețarea și eliminarea țesutului anormal)
  • conizația (recoltarea unui fragment mai mare de țesut de pe colul uterin, fragment care are formă de con)
  • sau electrocauterizarea (îndepărtarea celulelor cu ajutorul unui instrument care folosește încărcătură electrică)

În fapt, aceste proceduri pot să afecteze fertilitatea unei femei, capacitatea ei de concepție sau de a duce sarcina la termen.

Intervențiile de la nivelul colului uterin – fie că este vorba despre excizie sau îndepărtarea celulelor anormale de la nivelul acestuia – vor modifica producția de mucus cervical, adaugă dr. Vythoulkas.

În același timp, un alt efect… advers, să zicem, este stenoza și îngustarea deschiderii cervixului. Acest fenomen îngreunează pătrunderea spermatozoizilor, astfel încât aceștia nu mai pot ajunge la ovul pentru a-l fecunda.

Chiar și unele tratamentele pot pricinui neplăceri, având în vedere că acestea pot cauza și ele o slăbire a cervixului. Și nu în sensul că pacienta va avea dificultăți în a rămâne însărcinată, ci în a duce sarcina la termen, deoarece există riscul deschiderii premature a colului uterin.

Infecția cu HPV are un impact negativ și asupra fertilității bărbaților

HPV poate afecta și fertilitatea bărbaților. Potrivit unui studiu din 2018, prezența virusului în spermă afectează capacitatea de a concepe, deoarece influențează negativ mobilitatea spermatozoizilor.

În plus, dacă are loc concepția, dacă ovulul a fost fecundat cu spermă infectată cu HPV, există un risc crescut de avort spontan precoce.

În cazul cuplurilor care apelează la tehnicile de reproducerea umană asistată, cercetările arată că, dacă acestea au rezultate pozitive la testarea infecției cu HPV, este foarte probabil să aibă mai multe dificultăți în a obține sarcina, chiar și prin fertilizare in vitro sau inseminare intrauterină, comparativ cu cele HPV negativ, detaliază specialistul în infertilitate.

Lucru de altfel demonstrat de un studiu realizat în urmă cu cinci ani, a cărui concluzie a fost aceea că femeile HPV pozitive au de șase ori mai puține șanse decât cele HPV negative de a rămâne însărcinate după inseminarea intrauterină.

Prevenția prin vaccinare scutește de mari neplăceri

Probabilitatea de a contracta virusul HPV poate fi redusă în mai multe moduri, însă vaccinarea anti-HPV rămâne cea mai bună opțiune.

Pentru prevenirea contractării HPV și a oricărei alte boli cu transmitere sexuală este recomandată utilizarea prezervativului.

De o mare importanță este și testarea periodică (testul Babeș-Papanicolau) în vederea depistării infecției, dar și a prezenței tulpinilor care pot crește riscul de cancer cervical.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult