În ultimii ani a început să fie din ce în ce mai studiat impactul emoțiilor unui individ asupra pielii sale. Psihodermatologia studiază legăturile dintre piele și sistemul nervos, iar acest domeniu aflat relativ la început de drum începe să câștige din ce în ce mai mult teren.
Așa se face că, în ultimii ani, doctorii care tratează afecțiuni dermatologice au început să ia în calcul noi posibilități de tratament care includ antidepresive, consiliere psihologică sau terapie de relaxare.
„În timpul dezvoltării uterine, celulele care formează creierul și pielea fetusului sunt derivate din aceleași celule de bază, acesta fiind motivul pentru care cercetătorii consideră că legăturile dintre piele și creier sunt atât de puternice,” afirmă dr. Cecilia Ionescu, medic dermatolog.
Impactul psihicului asupra corpului nu se rezumă însă doar la declanșarea unor afecțiuni dermatologice. Spre exemplu, teoria organului țintă sugerează că stresul poate ajunge să fie „concentrat” pe anumite organe. Astfel, o persoană care suferă de stres ar putea dezvolta ulcer stomacal, în vreme ce altă persoană aflată în aceeași situație emoțională ar putea resimți anumite afecțiuni dermatologice.
În cantități reduse, stresul poate fi chiar benefic pentru creier și corp. Însă, dacă acesta persistă pentru o perioadă prea mare de timp, corpul începe să reacționeze. Din fericire, există mai multe soluții non-medicamentoase pe care le puteți adopta pentru a limita efectele stresului asupra sănătății fizice și psihice: