Legătura dintre sistemul nervos și piele. Lista bolilor care se pot declanșa

Legătura dintre sistemul nervos și piele a dus la apariția psihodermatologiei, un domeniu aflat la început de drum care este tot mai întâlnit.
  • Publicat:
Legătura dintre sistemul nervos și piele. Lista bolilor care se pot declanșa
Legătura dintre sistemul nervos și piele. Lista bolilor care se pot declanșa

În ultimii ani a început să fie din ce în ce mai studiat impactul emoțiilor unui individ asupra pielii sale. Psihodermatologia studiază legăturile dintre piele și sistemul nervos, iar acest domeniu aflat relativ la început de drum începe să câștige din ce în ce mai mult teren.

Așa se face că, în ultimii ani, doctorii care tratează afecțiuni dermatologice au început să ia în calcul noi posibilități de tratament care includ antidepresive, consiliere psihologică sau terapie de relaxare.

Care este legătura dintre piele și sistemul nervos?

„În timpul dezvoltării uterine, celulele care formează creierul și pielea fetusului sunt derivate din aceleași celule de bază, acesta fiind motivul pentru care cercetătorii consideră că legăturile dintre piele și creier sunt atât de puternice,” afirmă dr. Cecilia Ionescu, medic dermatolog.

Impactul psihicului asupra corpului nu se rezumă însă doar la declanșarea unor afecțiuni dermatologice. Spre exemplu, teoria organului țintă sugerează că stresul poate ajunge să fie „concentrat” pe anumite organe. Astfel, o persoană care suferă de stres ar putea dezvolta ulcer stomacal, în vreme ce altă persoană aflată în aceeași situație emoțională ar putea resimți anumite afecțiuni dermatologice.

Cele mai frecvente boli de piele declanșate pe sistem nervos

  • Acneea- În timpul experimentării unei perioade stresante, corpul uman începe să producă o cantitate mai mare de cortizon, hormon care face ca glandele din piele să producă mai mult sebum, responsabil de apariția acneei.
  • Eczemele- Pentru această afecțiune încă nu a fost identificată cauza exactă, însă este știut faptul că stresul reprezintă un factor care poate agrava erupțiile cutanate.
  • Psoriazis- Stresul este un factor important în apariția acestei afecțiuni inflamatorii, reducând nivelul de cortizon din corp, principalul agent anti-inflamator.
  • Ihtioza- Deși cauzele acestei afecțiuni sunt de natură genetică, stresul este un factor care poate duce la agravarea simptomelor.
  • Vitiligo- Caracterizată prin apariția unor pete albe cauzate de distrugerea celulelor care produc pigmenții pielii, cercetătorii sunt de părere că stresul este unul dintre factorii declanșatori ai acestei afecțiuni.

Prevenție și tratament

În cantități reduse, stresul poate fi chiar benefic pentru creier și corp. Însă, dacă acesta persistă pentru o perioadă prea mare de timp, corpul începe să reacționeze. Din fericire, există mai multe soluții non-medicamentoase pe care le puteți adopta pentru a limita efectele stresului asupra sănătății fizice și psihice:

  • Faceți mișcare în mod regulat
  • Meditație, exerciții de respirație, yoga sau mindfulness
  • Hidratați-vă
  • Dormiți 7-8 ore zilnic
  • Stabiliți limite în relația cu familia, prietenii sau colegii de muncă
  • Apelați la ajutorul celor din jur sau al specialiștilor în momentele tensionate
Urmărește CSID.ro pe Google News