Legătura dintre stres și diaree

Cu siguranță te-ai aflat măcar o dată în situația în care să simți nevoia urgentă de a ajunge la cea mai apropiată toaletă. Iată care este legătura dintre stres și diaree.
  • Publicat:
Legătura dintre stres și diaree
Foto: pexels

Cu siguranță te-ai aflat măcar o dată în situația în care să simți nevoia urgentă de a ajunge la cea mai apropiată toaletă. Deși credem că diareea este de cele mai multe ori o afecțiune care apare atunci când mănânci ceva ce nu-ți priește sau pentru că ai contactat un virus, aceasta este totodată un răspuns la stres sau anxietate. Așadar, iată care este legătura dintre stres și diaree.

Legătura dintre stres și diaree: de ce apar situații neprevăzute?

În sistemul gastrointestinal există un întreg sistem nervos, ceea ce înseamnă că între creier și stomac există o conexiune. Tractul intestinal mai este cunoscut și ca „creierul mic”, fiind conectat sistemului nervos central. Sistemul nervos central conține 100 milioane de celule nervoase care controlează digestia. Studiile arată că atât creierul mic, cât și creierul mare care se regăsește în cutia craniană comunică constant, iar astfel dispoziția ta afectează stomacul, iar problemele gastrointestinale îți afectează dispoziția. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Comprehensive Psysiology, stresul activează anumiți neuroni care fac ca tractul intestinal să se miște mai repede și crește și comportamentele asociate anxietății.

În aceste situații reacționăm diferit la hormonul de stres. Unele persoane se pot confrunta cu diaree, altele se confruntă cu constipația și au dureri de stomac, balonare și chiar stări de greață. Există și situația în care simptomele pot fi un amestec, iar pe lângă cele menționate să apară și diareea. Este vorba de cum răspunde organismul în astfel de situații. Hormonii de stres precum cortizolul și adrenalina fac ca resturile de mișcare să ajungă mai rapid în tractul digestiv.

Atunci când ești stresat și simți nevoia să ajungi urgent la toaletă probabil te gândești că poate suferi de probleme gastrointestinale precum sindromul colonului iritabil sau cel inflamator.

Cum prevenim diareea indusă de stres?

Din păcate răspunsul este să nu te mai stresezi, dar evident, este mai ușor de zis decât de făcut. Dacă poți recunoaște stresul și anxietatea ca declanșatori, poți lucra la prevenirea acestui mecanism și să înveți să gestionezi stresul mai bine. Poți practica meditația sau să încerci să ai obiceiuri de somn mai sănătoase, să faci sport și în general să te destresezi cât de mult posibil.

Există și anumite schimbări pe care le poți aduce care pot fi de ajutor și care pot exacerba problemele de diaree: consumul de cafea în exces poate declanșa această problemă, la fel și alimentele grase sau care conțin prea mult zahăr. Consumă fibre solubile ca cele care se regăsesc în ovăz, mere și banane și vei observa că aceste schimbări simple vor face diferențe uriașe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult