Stresul, atât de întâlnit în viața noastră de zi cu zi, are un impact negativ asupra sănătății. Pe lângă probleme cardiace, insomnii și anxietate, stresul afectează în mod direct și digestia. Astfel apar afecțiuni precum colonul iritabil, indigestia sau constipația. Nutriționistul Gianluca Mech explică de ce apare această situație și care este legătura dintre stres și problemele digestive.
„Stresul și anxietatea pot provoca o serie de probleme gastro-intestinale precum crampele, balonarea, inflamațiile la nivelul intestinului și scăderea poftei de mâncare. Creierul și sistemul digestiv sunt conectate și între ele există o comunicare constantă. Intestinul este controlat parțial de sistemul nervos central din creier și măduva spinării, având în căptușeala sa o rețea de transmițători, cunoscut sub numele de sistem nervos enteric sau intrinsec. Stresul și anxietatea pot provoca o serie de probleme gastro-intestinale precum crampele, balonarea, inflamațiile la nivelul intestinului și scăderea poftei de mâncare”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
„Sistemul nervos enteric, împreună cu cele 100 de milioane de celule nervoase care acoperă tractul gastro-intestinal de la esofag la rect, reglează procesele digestive precum înghițirea, eliberarea de enzime pentru descompunerea alimentelor sau clasificarea alimentelor ca substanțe nutritive sau deșeuri”, adaugă specialistul.
„Atunci când suntem expuși la stres, corpul eliberează cortizol. Acesta poate afecta sistemul digestiv prin apariția unor probleme precum:
În cazuri mai grave, stresul poate provoca o scădere a fluxului sanguin și a oxigenului în stomac, ceea ce ar putea duce la crampe, inflamații sau un dezechilibru al bacteriilor intestinale. De asemenea, ne putem confrunta cu probleme precum: