Legătura mai puțin știută dintre alcool și diabet. Cum te pot îmbolnăvi trei pahare de vin

În cele ce urmează vă prezentăm ce am descoperit în urma mai multor studii, privind legătura dintre alcool și diabet.
  • Publicat:
Legătura mai puțin știută dintre alcool și diabet. Cum te pot îmbolnăvi trei pahare de vin
Legătura mai puțin știută dintre alcool și diabet. Cum te pot îmbolnăvi trei pahare de vin

Alcoolul are o reputație proastă din multe motive, dar te-ai gândit vreodată că ar putea crește riscul de a dezvolta diabet? Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ stilul de viață sedentar, mai ales după vârsta de 45 de ani. Dar dacă obișnuiești să bei vin, bere sau alte băuturi alcoolice cu regularitate, oare poți dezvolta diabet? În cele ce urmează vă prezentăm ce am descoperit în urma mai multor studii, privind legătura dintre alcool și diabet.

Pentru început, trebuie să menționăm că nu există o legătură directă și clară între alcool și diabetul de tip 2. Cu toate astea, asta nu înseamnă că alcoolul nu are nicio consecință atunci când vine vorba de indicele glicemic.

Cum metabolizează organismul alcoolul

Atunci când consumăm alcool, organismul îl „pasează” în mare parte spre ficat, organul care ne permite să eliminăm alcoolul și alte substanțe toxice din organism. Acest proces necesită ceva timp, iar un consum prea mare de alcool poate fi copleșitor pentru ficat și ne poate da senzația de intoxicare.

Ficatul ajută și la reglarea glicemiei. Una dintre multele atribuții pe care le are este și aceea de depozita glucoza și de a o trimite înapoi în sânge pentru a stabiliza nivelul necesar de glicemie, în special pe timpul nopții.

Cu toate astea, ficatul prioritizează metabolizarea alcoolului. Așadar, atunci când consumi alcool, ficatul nu va trimite înapoi glucoza în sânge când ai nevoie de ea, iar ca rezultat apare glicemia scăzută.

Legătura dintre alcool și diabet

Există cercetări care arată o legătură între consumul de alcool și dezvoltarea diabetului, dar depinde foarte mult de cantitatea pe care o consumi. Într-un studiu din China, consumatorii înrăiți aveau un risc cu 29% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ persoanelor care nu consumă alcool. Autorii au concluzionat că reducerea consumului de alcool ar fi benefică privind evitarea apariției diabetului.

O limitare a cercetării ar putea fi dată de datele raportate de participanții la studiu, care poate nu au fost complet transparenți privind cantitatea de alcool pe care au consumat-o. Un alt minus al studiului a fost faptul că printre participanți, numărul femeilor era foarte mic, motiv pentru care sunt necesare cercetări de acest fel și în rândul populației feminine.

Cu toate astea, o recenzie care cuprinde 53 de meta-analize realizate asupra alimentelor și riscului de diabet de tip 2 arată că persoanele care beau cu moderație, adică 1-2 pahare de alcool pe zi, aveau o incidență cu 25% mai mică de diabet de tip 2. Alimentele asociate diabetului de tip 2 includ carnea procesată, baconul și băuturile cu zahăr.

Trebuie să reamintim că un consum de alcool în exces este asociat cirozei, care la rândul ei este asociată diabetului de tip 2. Ba mai mult, abuzul de alcool reprezintă și un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Alcoolul consumat în exces poate afecta nivelul glicemiei, sensibilitatea la insulină și contribuie la creșterea în greutate. Pentru pacienții cu diabet este foarte importantă limitarea consumului de alcool- două pahare pentru bărbați și un pahar pentru femei.

Mai mult, ficatul depozitează caloriile din alcool sub formă de grăsimi, iar acest tip de grăsime contribuie la rezistența la insulină.

Foto: envato

Surse:

  • https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html
  • https://www.niaaa.nih.gov/publications/alcohol-metabolism
  • https://www.cdc.gov/diabetes/library/features/type2-diabetes-your-liver.html
  • https://www.mountsinai.org/health-library/selfcare-instructions/diabetes-and-alcohol
  • https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-021-11681-0
  • https://www.bmj.com/content/366/bmj.l2368.abstract

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult