Atât stresul pe termen scurt, cât și cel pe termen lung pot declanșa o varietate de reacții chimice și hormonale în corp. Există o legătură puternică între piele și creier, iar afecțiunile cutanate legate de stres sunt în creștere. Stresul cronic poate avea un impact negativ asupra sănătății, deoarece modificările fiziologice pot duce la hipertensiune arterială , dureri de cap și oboseală. Dar stresul poate afecta, de asemenea, aspectul părului, unghiilor și al pielii.
Despre impactul stresului asupra pielii aflăm mai multe detalii de la Dr. Iuliana Bușilă, medic specialist dermatovenerolog.
Stimularea sistemului nervos simpatic eliberează hormoni precum adrenalina și cortizolul. Aceste răspunsuri automate pot provoca inflamații, creștere în greutate, eliberare de histamina precum și reactivitatea și sensibilitatea pielii.
Stresul are un impact asupra sistemului imunitar, afectează somnul și poate contribui la alegeri alimentare nesănătoase. În plus, stresul agravează tulburările autoimune și afecțiunile inflamatorii, cum ar fi eczema, psoriazisul și rozaceea.
În condiții de stres, afecțiunile cronice ale pielii tind să se acutizeze, agravând problemele existente, inclusiv acneea. Semnele și simptomele afecțiunilor cutanate legate de stres includ:
Stresul declanșează adesea o buclă de feedback negativ. Dacă pacientul este stresat, este mai probabil să nu mai urmeze corespunzător tratamentul și rutina de îngrijire a pielii. Chiar și faptul că nu se spală pe față seara poate agrava o afecțiune dermatologică, tocmai de aceea sunt importante rutinele:
Remediile de acasă și strategiile de autoîngrijire pot fi o primă linie de tratament, dar este necesară o vizită la medicul dermatolog dacă problemele de piele persistă.
Afecțiunile cutanate legate de stres precum psoriazisul, rozaceea, acneea și eczema necesită adesea o intervenție medicală. Astfel, medicul dermatolog poate recomanda un plan de tratament individualizat, inclusiv medicamente orale sau topice.
În plus, tot specialistul este cel care va stabili o rutină delicată de îngrijire a pielii cu produse potrivite, inclusiv creme sau unguente tratament precum corticosteroizii topici, dar și retinoizi pe bază de prescripție medicală pentru acnee sau strategii pentru a evita scărpinarea și a calma mâncărimea precum și antihistaminice.
Totodată se recomandă ca pacientul să scrie un jurnal pentru a identifica factorii declanșatori. Sursele de stres sunt variate și pot fi legate de mediu sau emoționale, financiare, profesionale, fizice și psihologice. Cunoscând factorii declanșatori, putem încerca să îi evităm.