Lenea are denumire stiintifica: tulburare tempo-congitiva

De acum, lenea are o denumire stiintifica: tulburare tempo-cognitiva.
  • Publicat:
Lenea are denumire stiintifica: tulburare tempo-congitiva
Esti lenesa? S-ar putea sa suferi de tulburare tempo-congitiva

Te muti toata ziua de pe fotoliu, pe canapea, din pat, la televizor, simti ca nu iti poti strange fortele pentru a iesi din casa nici macar pentru o intalnire cu cele mai bune prietene? De acum, lenea are o denumire stiintifica: tulburare tempo-cognitiva.

Cercetatorii americani le-au gasit o scuza medicala persoanelor mai lenese din fire, inscriindu-le „afectiunea” in Manualul de Diagnostic si Statistici al Tulburarilor Mentale (Biblia psihiatrilor), sub denumirea de tulburare tempo-cognitiva.
Nici persoanele impulsive si irascibile nu au fost ocolite, specialistii facandu-le rapid si acestora o diagnoza: tulburare exploziv-intermitenta.

Simptomele tulburarii tempo-cognitive includ pasivitate, stare de visare si lentoare. Caracteristicile ar putea fi usor confundate cu lenea, insa expertii americani sunt categorici: nu este vorba despre acelasi lucru!

Alta afectiune, nou intrata in sfera medicala, este personalitatea negativista, care se refera la comportamentul celor ce obisnuiesc sa se lamenteze continuu, sa protesteze in orice situatie.

Le acceptam sau nu?

Desigur, noile afectiuni recunoscute de manualul psihiatrilor au starnit deja rumoare in randul expertilor in domeniu, mare parte dintre acestia simtindu-se deja atinsi de confuzie.

Mai mult decat atat, exista deja voci care acuza acest demers ca fiind nici mai mult nici mai putin decat o strategie de marketing, menita a creste vanzarile industriei de medicamente.

Richard Bentall, profesor in cadrul Bangor University, Marea Britanie, e de parere ca noile afectiuni nu au „nici o baza stiintifica” si „cu cat exista mai multe afectiuni in aceasta sfera, cu atat mai multa activitate va exista in cabinetele particulare ale psihiatrilor”.

De cealalta parte, Asociatia Americana de Psihologie, organizatia care a compilat Manualul cu pricina, se mentine pe pozitii, explicand ca aparitia noilor afectiuni „reflecta schimbarile sociale”.

Citeste si: Nu-ti lasa odrasla prada trandavelii!

Sursa: Science Daily

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Fibromul uterin, imposibil de prevenit
Fibromul uterin, imposibil de prevenit