Leucemia acută la copii și persoane tinere: 15 semne și factori de risc

  • Publicat:

O treime din copiii cu vârste până la 14 ani diagnosticați cu cancer se confruntă cu leucemia acută. Aceasta, la rândul ei, poate fi mieloidă sau limfoblastică, cea din urmă fiind de 5 ori mai frecventă la vârstă tânără (85% din cazuri fiind diagnosticate cu precădere în intervalul de vârstă 0-5 ani). În schimb, leucemia acută mieloidă este mult mai frecventă la vârste înaintate (aproximativ 80% din cazuri).

Leucemia acută se caracterizează prin evoluția agresivă a bolii, care necesită tratament imediat. Din păcate, cauzele leucemiei acute nu sunt pe deplin cunoscute. De-a lungul timpului au fost însă descoperiți diverși factori care ar putea crește riscul acestei maladii, cum ar fi expunerea la radiații sau substanțe chimice, inclusiv cele din țigări, dar și anumite afecțiuni genetice ereditare.

Semne de leucemie acută la copii și tineri

Leucemia acută limfoblastică, cea mai frecventă formă de cancer de sânge la copii și tineri adulți, poate evolua silențios până să determine simptome.

Printre semnele care pot sugera leucemia acută limfoblastică – atenție, doar în urma investigațiilor se stabilește cu exactitate acest diagnostic! – se numără:

Cauze și factori de risc în leucemia acută limfoblastică

Chiar dacă o cauză precisă a leucemiei acute limfoblastice nu a fost încă identificată, cercetările și studiile observaționale au relevat că există anumiți factori care pot crește riscul de apariție a acestei maladii.

Spre exemplu, riscul de leucemie acută limfoblastică este mai ridicat în cazul celor care au afecțiuni genetice precum: sindromul Down, anemia Fanconi, ataxia telangiectasia (sindromul Louis-Bar), sindromul Bloom.

Un alt factor de risc este sistemul imunitar fragil, ca urmare a unei infecții (HIV/SIDA) sau a unui tratament imunosupresor (cum este cazul, de exemplu, după un transplant de organe). Studiile arată că riscul de leucemie este de 3 ori mai mare în astfel de situații.

Leucemia acută limfoblastică se poate instala și pe fondul mutațiilor genetice survenite pe parcursul vieții (începând din pântece), ca urmare a expunerii la substanțele chimice rezultate din fumat sau la anumite medicamente chimioterapice (ex: etopozida, tiotepa, busulfan, clorambucil).

Risc mai mare de leucemie acută prezintă și lucrătorii din anumite domenii unde sunt folosite diverse substanțe toxice, în special benzen, cum ar fi cei din industria petrolieră, chimică, farmaceutică, marochinărie-încălțăminte, imprimare, cauciuc. Cu cât timpul de expunere este mai îndelungat, cu atât riscul de leucemie este mai crescut.

Supraponderabilitatea și obezitatea pot fi, de asemenea, factori care cresc riscul de leucemie acută limfoblastică. De menționat aici riscul general asupra sănătății al greutății excesive la copii, o problemă acută în ultima decadă, ca urmare a consumului mare de alimente foarte grase, cu mult zahăr și a lipsei de mișcare.

Așadar, leucemia acută poate fi legată de diverși factori genetici, de mediu sau de stil de viață. Cu toate acestea, chiar și în cazul în care există unul sau mai mulți factori de risc, nu e obligatorie instalarea bolii, cancerul – mai precis cauza acestuia – fiind în continuare o necunoscută pe care sperăm ca știința să o elucideze în următorii ani.

Surse:

https://journals.sagepub.com/doi/10.2217/WHE.10.4

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/cancer/cancer-types-in-teenagers-and-young-adults/acute-myeloid-leukaemia-teenagers-and-young-adults

https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/leukaemia

https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/acute-lymphoblastic-leukaemia-all/risks-causes

https://www.nhs.uk/conditions/acute-lymphoblastic-leukaemia/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult