Dacă analizele de sânge indică leucocite mici (leucopenie), e foarte posibil ca organismul să se lupte cu o infecție. De asemenea, poate fi vorba despre o boală autoimună sau o problemă cu splina, dar și un indiciu că duci lipsă de anumite vitamine sau că faci exces de alcool.
Din acest motiv, dacă ai leucocite mici, medicul poate recomanda analize suplimentare pentru a descoperi cauza și a stabili tratamentul potrivit.
În mod normal, la adulții sănătoși valorile leucocitelor trebuie să fie între 4.000 și 11.00 per microlitru de sânge. Dacă analiza indică valori sub 4.000, înseamnă că ai leucocite mici și organismul nu este suficient de „echipat” pentru a lupta cu o infecție. Valoarea scăzută a leucocitelor poartă numele de leucopenie.
Dacă analizele la sânge arată că ai leucocite mici, medicul hematolog va lua în considerare simptomele pe care le prezinți și e posibil să îți recomande și alte investigații care îl pot ajuta să stabilească diagnosticul. De asemenea, e posibil să îți ceară să faci o hemogramă completă, pentru a se asigura că rezultatele sunt similare.
Pe baza simptomelor pe care le ai, ar putea fi necesare teste suplimentare de sânge sau de urină pentru depistarea infecției cu streptococi sau monococi, investigații imagistice sau chiar o biopsie din măduva osoasă.
Printre cele mai frecvente cauze ale leucocitelor scăzute se numără:
Simptomele leucopeniei pot debuta din senin sau mai lent și includ: febră, iritații pe piele (eritem), umflarea nodulilor limfatici in diverse zone ale corpului, ulcerații la nivelul gurii sau anusului.
Acestor simptome li se pot adăuga manifestările bolii de bază care a determinat leucopenia, cum ar fi tusea, diareea, oboseala, transpirațiile nocturne, dificultățile de respirație sau pierderea involuntară în greutate.
Tratamentul pentru leucocite mici depinde de cauza descoperită. Ar putea fi necesară schimbarea unui tratament pe care îl urmezi de ceva timp pentru o boală de care suferi sau inițierea altuia pentru o afecțiune abia descoperită.
Antifungicele, antiviralele sau antibioticele sunt medicamente care pot fi recomandate, în funcție de afecțiunea de bază.
Un rol foarte important îl are regimul alimentar. „Dieta neutropenică” este destinată pacienților cu leucocite mici, deci cu imunitatea fragilă, și presupune consumul de alimente foarte proaspete și gătite corect pentru a reduce riscul oricărei infecții.
Specialiștii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center recomandă evitarea consumului de:
Renunțarea la fumat și alcool, somnul odihnitor, mișcarea fizică zilnică, tehnicile de gestionare a stresului, evitarea persoanelor bolnave, purtarea măștii de protecție și spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sunt măsuri care ajută în egală măsură la prevenirea scăderii valorilor leucocitelor și ameliorarea simptomelor.