Limita de căldură admisă de corpul uman. De ce avem palpitații când ne e foarte cald?

  • Publicat:
Limita de căldură admisă de corpul uman. De ce avem palpitații când ne e foarte cald?

Vremea de afară are un rol important în declanșarea anumitor probleme de sănătate. Temperatura și umiditatea ridicate sunt cei doi factori care pot avea consecințe serioase, cu precădere în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială și afecțiuni ale cardiace.

Limita de căldură admisă de corpul uman

Canicula îi afectează pe toți oameni, însă cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni cronice (pulmonare, cardiace, renale, diabet zaharat, obezitate).

Potrivit cercetătorilor, limita de căldură admisă de corpul uman s-ar situa în jurul a 40°C și 50°C. Dar, temperatura critică se poate instala și la aproximativ 35°C, dacă umiditatea ridicată devine insuportabilă pentru corpul uman pe termen lung. Explicația? Mecanismele de răcire prin transpirație devin ineficiente, susțin specialiștii.

Conform unui studiu al Universității Roehampton din Anglia, corpul uman poate să își piardă capacitatea de a elimina căldura excesivă și de a mai funcționa optim când temperaturile externe depășesc 40 de grade Celsius.

Același studiu arată faptul că limita inferioară a zonei termo-neutre este de 28℃, sub care corpul cheltuie mai multă energie pentru a-și menține temperatura ideală.

Efectele caniculei asupra copiilor

Copiii suferă mult în zilele cu temperaturi înalte. Ei pot prezența că semne ale deshidratarii tegumente uscate, reducerea cantității de urină, uneori creșterea frecvenței respiratorii și a ritmului cardiac, agitație sau somnolență.

Pentru a evita efectele caniculei, specialiștii recomandă recomandă următoarele:

  •  Evitați ieșirea cu copilul afară la orele caniculare – recomandăm ieșirea dimineață până la ora 9 și seară după ora 20
  • Hidratați-l suplimentar cu apă și ceai, chiar dacă nu cere, evitați sucurile acidulate, bogate în zahăr
  • În cazul unei deplasări, îmbrăcăți-l în haine ușoare, de culori descise, din țesături naturale și acoperiți-i capul cu o pălărie/șapcă pentru a fi protejat de razele soarelui

Efectele nefaste ale caniculei asupra vârstnicilor sau persoanelor cu afecțiuni cronice

Pe lângă recomandările generale, este foarte util ca în perioadele caniculare, persoanele cu afecțiuni cronice cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare sau mentale să consulte medicul de familie în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

De asemenea, persoanelor în vârstă, oferiți-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian