Dacă ţi se pare că eşti epuizată şi lipsa de energie e la ordinea zilei, ei bine, s-ar putea să nu ţi se pară, ci să fie cât se poate de real. Vara poate fi epuizantă, la propriu, din cauza temperaturilor extreme care ne supun corpul la grele încercări. Desigur, lipsa de energie poate fi pusă şi pe seama numeroaselor responsabilităţi de la job, pe care te chinui să le duci la bun sfârşit pentru a te bucura de binemeritatul concediu.
Citește și: Primul ajutor în caz de infarct. De ce se recomandă să ai aspirină la îndemână
Detaliem în continuare de ce te poți confrunta cu lipsa de energie în timpul verii şi ce poți face pentru a remedia situaţia.
Nu te înşeli dacă dai vina pe caniculă pentru lipsa ta de energie. Aclimatizarea la căldură joacă un rol important în reglarea temperaturii corporale. Iar acest lucru nu se întâmplă peste noapte, ci poate dura câteva săptămâni până să ne adaptăm complet la temperaturile extrem de ridicate, explică specialiştii.
Transpiraţia ajută la răcorirea corpului şi la reglarea temperaturii interne, chiar dacă este neplăcută şi inconfortabilă. Lipsa transpiraţiei este, din contră, un semnal de alarmă.
Într-o astfel de situaţie, temperatura corporală creşte foarte mult, ceea ce duce la apariţia oboselii şi a epuizării de căldură, dar şi la un risc crescut de accident vascular cerebral.
Pentru a preveni astfel de probleme, evită expunerea prelungită la soare în intervalul 11-18 şi retrage-te într-un loc răcoros dacă simţi că te ia cu leşin sau ai stări de greaţă.
Citește și: 3 vitamine de care duci lipsă dacă amețești des și nu ai energie
Schimbarea sezonului are impact şi asupra metabolismului, care încetineşte în timpul verii. Atunci când temperaturile sunt scăzute, în timpul iernii, de exemplu, metabolismul este pus la treabă pentru a menţine temperatura optimă a corpului, ceea ce înseamnă şi un „buget” extra de calorii.
În schimb, în timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate, metabolismul încetineşte astfel încât corpul să nu se supraîncălzească. O rată metabolică mai redusă poate duce frecvent la stări de letargie, oboseală, somnolenţă şi lipsă de energie.
Cu toate acestea, este bine să menţionăm că aceste efecte negative ale încetinirii metabolismului, deşi sunt neplăcute, ne ajută de fapt să ne menţinem temperatura corporală în limitele normale.
Dacă te bate gândul să alergi în parc, să faci o drumeţie sau să mergi cu bicicleta, ţine cont că temperaturile mari pot creşte numărul caloriilor arse. Astfel, corpul va obosi mai repede, ca urmare a bătăilor mai rapide ale inimii, ce are nevoie de energie suplimentară. Altfel spus, obosim mai repede când facem efort fizic intens pe caniculă.
Un alt motiv pentru care obosim mai repede când facem mişcare vara este că sângele este distribuit neuniform în organism. Acesta este direcţionat în principal către musculatură, pentru a susţine efortul fizic, către piele, dar şi spre organele vitale – acestea primesc o cantitate mult mai mică de oxigen şi substanţe nutritive, motiv pentru care apare epuizarea.
Aşadar, sunt de evitat exerciţiile fizice intense pe caniculă!
Deshidratarea este o altă cauză importantă a epuizării şi lipsei de energie din timpul verii. Dacă transpiri abundent, pierzi foarte multe minerale.
Dacă nu restabileşti echilibrul electrolitic consumând apă, corpul se va resimţi şi apar simptome precum ameţeala, slăbiciunea, durerile de cap, letargia şi senzaţia de greaţă.
Pe timpul verii se recomandă consumul unui pahar cu apă la fiecare 20-30 de minute, indiferent că ţi-e sete sau nu.
Citește și: Băutura care te deshidratează cel mai mult vara. Ce semne îți dă corpul când ești deshidratat
Lipsa de energie specifică verii poate fi şi o consecinţă a somatizării, mai ales dacă eşti o persoană care nu tolerează deloc temperaturile crescute. Altfel spus, eşti deja setată pe ideea că „mă omoară căldura asta”, iar creierul tău nu face decât să îţi ţină isonul, chiar dacă, poate, temperaturile nu sunt insuportabile.
Cu cât te plângi mai mult de căldură, cu atât lucrurile se înrăutăţesc şi vei resimţi mai intens senzaţia de epuizare. Încearcă să îţi îndrepţi atenţia către alte lucruri sau evită pur şi simplu să ieşi afară la orele amiezii, când razele soarelui ard cel mai tare, dacă nu este neapărat necesar.