Dacă stai pe rețelele sociale, este probabil să fi întâlnit oameni care laudă beneficiile magneziului. Influencerii și chiar unii medici de pe platformele sociale susțin că magneziul poate aduce diferite beneficii organismului, de la reducerea constipației la îmbunătățirea somnului și multe altele.
Cu toate acestea, specialiștii spun că este dificil de verificat dacă aceste afirmații sunt cu adevărat reale.
Nutrienții joacă un rol vital în sănătatea noastră în general. Magneziul este un mineral esențial, fiind parte integrantă în buna funcționare a organismului nostru, conform experților. Este necesar pentru buna funcționare a nervilor, mușchilor și inimii. De asemenea, este important pentru menținerea sănătății oaselor.
Pentru bărbați adulți, cantitatea de magneziu recomandată zilnic este de 400-420 mg, în timp ce pentru femei, aceasta este puțin mai mică, între 310-320 mg pe zi. În ciuda acestui fapt, conform Cleveland Clinic, mulți oameni care suferă de deficit de magneziu nu prezintă simptome sau le prezintă doar pe cele ușoare. Totuși, unii oameni pot experimenta greață și oboseală din cauza nivelurilor scăzute de magneziu. Pe de altă parte, experții susțin că nu există riscul de a consuma prea mult magneziu prin alimentație, deoarece rinichii filtrează ușor magneziul. Această regulă nu se aplică însă în cazul suplimentelor, deoarece consumul excesiv poate cauza diaree și tensiune arterială scăzută.
Există mai multe opțiuni de suplimente de magneziu care pot ajuta la ameliorarea constipației. Oxidul de magneziu este o formă ieftină și ușor de găsit, dar nu este bine absorbit de organism. Cu toate acestea, poate fi util în susținerea tranzitului intestinal.
Un alt supliment bun pentru constipație este magneziul hidroxid, cunoscut și sub denumirea de lapte de magneziu, care poate fi achiziționat din farmacii. Experții sugerează că citratul de magneziu este, de asemenea, o opțiune eficientă pentru a trata constipația.
Conform specialiștilor, magneziul poate fi benefic în reducerea durerilor de cap cauzate de migrene. Studiile au arătat că persoanele care suferă de migrene prezintă adesea niveluri scăzute de magneziu.
De asemenea, National Headache Foundation recomandă o doză zilnică de 400-600 miligrame de magneziu pentru a reduce frecvența atacurilor de migrenă. Potrivit Fundației Americane a Migrenei, magneziul sub formă de oxid este cel mai eficient în tratarea migrenelor.
Studiile indică faptul că magneziul poate fi util pentru îmbunătățirea memoriei și a învățării. Un mic studiu la oameni a arătat că magneziul L-treonat, administrat împreună cu alte vitamine și minerale, inclusiv vitaminele C și D, a avut un efect pozitiv asupra cogniției. Cu toate acestea, nu se știe sigur dacă amagneziul în sine sau combinația cu celelalte elemente au determinat acest rezultat. Este necesară efectuarea de teste suplimentare pentru a stabili eficacitatea exactă a magneziului în ceea ce privește memoria și cogniția.
Utilizarea magneziului pentru un somn mai bun este și ea controversată. Deși există anumite dovezi în acest sens, acestea sunt limitate și se referă, în general, la adulții mai în vârstă. Studiile indică faptul că magneziul poate ajuta la adormirea mai rapidă, dar nu a crescut durata somnului în sine. De aceea, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina cu exactitate dacă magneziul este eficient în tratarea problemelor de somn.
Magneziul este un mineral esențial care poate influența diverse aspecte ale sănătății, inclusiv sănătatea mentală. Un nivel scăzut de magneziu poate afecta căile neurologice și poate duce la tulburări de dispoziție, somn și amețeli.
Studiile arată că magneziul poate fi util pentru ameliorarea simptomelor depresive, dar mai multe cercetări sunt necesare pentru a confirma aceste efecte. În general, beneficiile au fost observate mai ales la adulții în vârstă de 65 de ani și peste.
În ceea ce privește stresul, există dovezi care sugerează că magneziul și vitamina B6 luate împreună pot ajuta la menținerea sănătății mentale și la reducerea nivelurilor de stres. Cu toate acestea, un studiu a constatat că magneziul nu a fost la fel de eficient în gestionarea stresului atunci când a fost luat fără vitamina B6.
Este întotdeauna recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră despre suplimentele pe care le luați. În cazul în care medicul dumneavoastră nu este disponibil, puteți să vă adresați și farmacistului.
De asemenea, este important să nu consumați prea mult magneziu, deoarece poate apărea o varietate de simptome neplăcute, precum diaree, greață, vărsături, slăbiciune musculară, tensiune arterială scăzută și ritm cardiac anormal.
Este important să știți că suplimentele de magneziu pot interfera cu anumite medicamente pentru afecțiuni precum tulburările tiroidiene sau HIV, precum și cu anumite antibiotice. De aceea, este crucial ca persoanele cu orice afecțiune cronică să discute cu un expert în sănătate înainte de a lua magneziu.
Surse: huffpost.com, healthline.com, houstonmethodist.org