Mâinile și picioarele reci, un simț al gustului alterat și mâncărime în picioare sau brațe ar putea fi semne ale unei carențe într-un mineral esențial. Deși mulți știu că un nivel prea scăzut de fier ăi poate face să se simtă mai obosiți, există și unele semne mult mai puțin cunoscute.
Anemia prin deficit de fier apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobina, care este proteina din celulele roșii ale sângelui ce transportă oxigenul în corp. O persoană poate avea deficit de fier dacă este gravidă, nu primește suficient fier din alimentele bogate în fier, are un ulcer gastric sau pierde sânge din cauza unor probleme cum ar fi perioadele abundente.
Unele dintre cele mai comune semne legate de anemia prin deficit de fier sunt senzațiile naturale pe care le experimentăm zi de zi, cum ar fi oboseala sau lipsa de energie. De asemenea, multe dintre semnele deficitului de fier se potrivesc cu senzațiile asociate cu vremea rece, cum ar fi mâinile sau picioarele reci sau pielea care pare mai palidă decât de obicei.
Unele dintre semnele mai puțin comune ar putea include dureri de cap frecvente, un simț al gustului alterat, brațe sau picioare mâncărime, pierderea părului sau chiar dorința de a mânca obiecte necomestibile, cum ar fi gheața. Poate fi greu să îți dai seama dacă aceste senzații sunt normale sau dacă riscul de deficit de fier ar putea exista.
Un test rapid de fier poate ajuta la obținerea unor informații despre riscul de deficit de fier. De asemenea, o programare la medicul de familie poate ajuta la determinarea cauzei unei valori scăzute ale fierului.
După ce se identifică nivelurile scăzute de fier, medicul poate recomanda un tratament. Dacă un test de sânge arată că numărul de celule roșii din sânge este scăzut, de obicei se recomandă tablete cu fier pentru a înlocui fierul care lipsește din corpul tău.
Medicul poate, de asemenea, să îți recomande să incluzi alimente bogate în fier în dietă, cum ar fi carne roșie, pui, pește, fasole, linte și spanac, pentru a ajuta la reglarea nivelurilor de fier. Poate fi util, de asemenea, să limitezi anumite alimente și băuturi care împiedică absorbția fierului, cum ar fi cafeaua, ceaiul, laptele, produsele lactate și alimentele bogate în fitati, cum ar fi semințele, nucile, leguminoasele și cerealele, în timpul meselor.
Încearcă să bei ceaiul sau cafeaua între mese și să înmoi cerealele pentru a reduce conținutul lor de fitat. De asemenea, dacă nivelurile tale de fier sunt normale, dar simți că nu obții suficient fier din dietă, ai putea lua în considerare suplimente de fier. Dacă ai fost diagnosticat cu anemia prin deficit de fier, este important să urmezi sfaturile oferite de medic și să nu iei suplimente de fier în plus, deoarece un consum excesiv poate fi dăunător.
Foto: shutterstock