Mamamnezia, sindromul creierului de gravidă: mit sau realitate?

  • Publicat:
Mamamnezia, sindromul creierului de gravidă: mit sau realitate?
Sursa foto: profimedia

În timpul sarcinii se petrec multe schimbări în corpul femeii, de la cele fizice și până la cele mentale care, de cele mai multe ori, pun în dificultate foarte multe mămici la început de drum. Probabil că și tu ai auzit de sindromul creierului de gravidă sau mamamnezia, așa cum o numesc specialiștii. Astăzi vom vorbi despre această afecțiune.

Mamamnezia: ce este, mai exact?

Potrivit experților, Sindromul Creierului de Gravidă este rezultatul schimbărilor hormonale și modificărilor fizice care au loc în timpul sarcinii.

Hormonii precum estrogenul și progesteronul sunt implicați în reglarea funcțiilor cognitive și emoționale, iar fluctuațiile lor în timpul sarcinii pot afecta bună funcționare a creierului.

IQ-ul ta nu se schimbă, dar prioritățile da

Hormonii pot afecta, în egală măsură, memoria spațială, cea care înseamnă a-ți aminti unde îți sunt lucrurile.

Mamamnezia, mai exact, reprezintă acea senzație de a merge într-o cameră după ceva și de a nu îți aminti pentru ce sau de ce. Iar acest lucru poate să se întâmple de la 5 până la 10 ori pe zi.

Multe femei însărcinate sau proaspetele mămici își petrec mult timp gândindu-se la schimbările pe care le va aduce un copil. Drept urmare, memoria lor pe termen scurt poate avea de suferit.

Mamamnezia: factori cauzatori

Pe lângă hormonii sarcinii care afectează funcția creierului, pot există și alți factori care să cauzeze starea de uitare sau confuzie, după cum urmează:

Oboseală

Oboseala poate contribui la o memorie defectuoasă. Iar lipsa odihnei sau a somnului de bună calitate, ambele pot face parte de cauzele principale.

Grețurile matinale

Alături de oboseală, grețurile matinale te pot face și acestea să te simți „uitucă”.

Stresul

Atunci când multe te copleșesc, e normal să fie dificil să te concentrezi. Astfel, stresul în ceea ce privește nașterea sau primele luni de viață ale micuțului te pot duce în punctul în care să simți ceea ce specialiștii numesc „ceață mentală”.

Care sunt simptomele mamamneziei?

Nu există o simptomatică declarată oficial, însă printre semnele pe care femeile însărcinate le-au scos în evidență, se numără și:

  • pierderi de memorie
  • stare de confuzie
  • dificultate în concentrare
  • dificultăți la citire
  • orientare în spațiu

Citește și: 30 de simptome de sarcină neobișnuite. Le poți avea chiar înainte să afli că eșți gravidă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult