Un simplu control al sânilor vă poate salva viața! Tot ce trebuie să știi despre controlul periodic al sânilor

Dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, ne spune cât de importantă este mamografia.
  • Publicat:
Un simplu control al sânilor vă poate salva viața! Tot ce trebuie să știi despre controlul periodic al sânilor
Un simplu control al sânilor vă poate salva viața! Tot ce trebuie să știi despre controlul periodic al sânilor

Cancerul de sân poate fi vindecat, cu o singură condiție: să fie depistat la timp! Acest tip de neoplasm este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din România, fiind, de cele mai multe ori, descoperit în stadii avansate. Doctorul Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, ne spune tot ce trebuie să știm despre investigațiile imagistice pentru prevenirea sau diagnosticarea cancerului de mamar, în special mamografia.

Cât de importantă este mamografia de sân și la ce vârstă trebuie efectuată?

Mamografia este cea mai importantă investigație radio-imagistică senologică (din cele trei consacrate : mamografia, ecografia și rezonanța magnetică), fiind singura care permite diferențierea între microcalcificărille benigne și cele suspecte pentru malignitate. Din acest motiv, este și singura metodă de screening pentru cancerul de sân. Mamografia anuală de rutină este recomandată începând cu vârsta de 40 de ani, dar dacă este necesară pentru clarificarea unui diagnostic, medicul specialist o va solicita în scris și atunci mamografia va fi efectuată oricând, chiar și înainte de 40 de ani”.

Mamografie sau ecografia mamară: una o exclude pe cealaltă?

Nu există nicio metodă senologică absolută, atât mamografia cât și ecografia și rezonanța magnetică sunt complementare. Dacă sânii dumneavoastră sunt denși, ecografia efectuată după mamografie va aduce detalii valoroase. Dacă neconcordanța dintre mamografie și ecografie este prea mare, adesea rezonanța magnetică aduce clarificări. Nu este simplă această strategie, așa că lăsați-o în seama medicului în care aveți încredere”.

Mamografia cu tomosinteză este mai relevantă decât cea standard?

Mamografia este o radiografie a sânului, o proiecție bidimensională pe care întregul sân o lasă pe un film. Cu cât sânul este mai dens și are mai multe structuri, așa cum au majoritatea femeilor tinere, cu atât imaginea mamografică a sânului este mai greu de interpretat. Din acest motiv, apariția tomosintezei a îmbunătățit mult diagnosticul sânului dens, fiindcă tomosinteza, care este o continuare a examenului mamografic, este capabilă să scaneze sânul din mai multe unghiuri și apoi să reconstruiască tridimensional întregul sân, motiv pentru care tomosintezei i se mai spune și mamografie 3D.

E ca atunci când vrei să afli câte stafide sunt într-un jeleu mare și te uiți așa la el, și zici că sunt cam 30, aceea este mamografia. Dar, dacă tai jeleul în felii, te uiți la fiecare felie în parte și știi exact câte stafide are fiecare felie, le aduni și știi precis că sunt 27. Aceea este tomosinteza”.

Dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală
Dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală

Este dureroasă mamografia?

Mamografia NU este dureroasă dacă celui care v-o face îi pasă de dumneavoastră. Sânul va fi presat lent și progresiv până când dumneavoastră veți spune „stop”, așa încât nu are cum să doară.

Cât ar trebui să dureze o mamografie corect efectuată?

Expunerea la raze X durează efectiv doar câteva secunde pentru fiecare sân. Examinarea din laborator, în întregime, de când ne spunem „Bună ziua!”, până ne luăm „La revedere!”, durează aproximativ 20 de minute. În acest interval este inclusă și discuția dinaintea expunerii, explicarea și interpretarea imaginilor.”

Este nevoie de o pregătire înainte de mamografie? Se face într-o anumită perioadă a ciclului menstrual sau se poate face în orice moment?

Dacă ați mai avut parte de alte investigații la sân, este  foarte important să i le puneți la dispoziție, de la început, medicului radiolog.

Pacientele trebuie să știe că nu este bine să programezi o mamografie în timpul menstruației, pentru că sânii sunt foarte sensibili și dureroși. Cea mai bună perioadă pentru investigarea sânilor (mamografie, ecografie și mai ales în cazul rezonanței magnetice) este în cea de-a doua săptămână postmenstrual, adică în zilele 7-14.

Ce presupune pregătirea?

  • Va trebui să vă dezbrăcați de la brâu în sus, așa încât nu este recomandat să veniți îmbrăcată în rochie, ci în două piese.
  • Evitați purtarea colierelor sau a altor bijuterii la gât.
  • Nu aplicați creme pe sâni sau în axile înainte de mamografie, pentru a evita eventuale particule metalice, care ar artefacta imaginile. Dar asta nu înseamnă că sunt contraindicate deodorantele /parfumurile prin pulverizare.
  • Dacă ai implanturi mamare, anunță-i pe tehnician și pe radiolog; mamografia se poate realiza și în cazul tău, dar aparatul va trebui setat corect în prealabil,” mai precizează dr. Narcis Cristian Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News