Vara, vara a sosit, în sfârșit. Pentru că sezonul vacanțelor este deschis, mulți turiști sunt deja la mare, în stațiuni, la munte, pe insule exotice, în mari capitale ale lumii sau chiar sunt turiști în propriul oraș. Ce poate fi mai frumos decât să te bucuri de căldură, relaxare, cultură, prieteni? Ei bine, să nu mai gătești acasă. Să mănânci în oraș este un obicei frecvent întâlnit și binevenit. Însă, mare atenție la sursele de mâncare.
Medicii atrag atenția asupra toxiinfecțiilor alimentare, afecțiune acută digestivă mai des diagnosticată în sezonul cald. Am aflat ce alimente se alterează mai ușor sub influența razelor soarelui, dar și gestul ce ajută la păstrarea sănătății. Consultant de specialitate: dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familiei, medicină general, apifitoterapie.
O înghețată delicioasă, o salată plină de legume de sezon, o friptură raw, o prăjitură cu cremă de gălbenuș sunt mereu idei bune atunci când vrei să te răsfeți și din punct de vedere culinar. Însă, unele dintre ingredientele lor sunt ușor alterabile. Și pot apărea deodată simptome precum: colici abdominale, diaree, vomă, febră. Ce sunt toxiinfecțiile alimentare? ”Sunt afecțiuni acute ce apar mai des vara, unul dintre factorii favorizanți fiind căldura. În cazuri grave, şi în special la copiii mici şi la bătrâni, se poate produce deshidratarea şi alterarea stării generale. Se necesită consult medical de urgență” explică dr. Ruxandra Constantina.
Cauzele toxiinfecțiile alimentare sunt infecția cu germeni. ”Bacterii precum: E coli, salmonela, shigela, stafilococ, listeria, virusuri – hepatitic, rotavirus, paraziţi – giardia, toxoplasma sunt la responsabile de toxiinfecțiile alimentare” a mai explicat medicul de familie.
Unele alimente se pot contamina mai ușor în timpul verii cu bacterii, paraziți, virusuri răspunzătoare de toxiinfecțiile alimentare. ”Unele alimente sunt rapid alterabile. Iată câteva dintre ele: preparate cu carne tocată, ouă, creme de brânză, maioneză, depozitate în condiţii neadecvate.
Fructe şi legumele nespălate, consumul de apă contaminată, consumul de carne, peşte, ouă insuficient preparate termic pot duce la declanșarea unei toxiinfecții alimentare.” Medicii recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des și dezinfectarea mâinilor când spălatul nu este posibil. Acest gest ajută de asemenea, la evitarea îmbolnăvirii.