Mănânci seara? Un studiu recent spune că te vei îngrăşa mai rapid

Se bănuia şi până acum, dar acest studiu recent spune clar că mâncatul seara pune mai multe kilograme într-un timp mult mai rapid. Citeşte articolul şi ia aminte!
  • Publicat:
Mănânci seara? Un studiu recent spune că te vei îngrăşa mai rapid

Poate că cel mai adesea eşti atât de grăbită de-a lungul zilei, nu apuci să mănânci aproape deloc şi ajungi în cele din urmă să iei o masă relaxantă şi mult prea consistentă, seara. Noile cercetări nu sunt deloc de acord cu această practică. Iată ce ne avertizează specialiştii: cu cât vei mânca mai târziu într-o zi, cu atât mai multe calorii se vor depune!

Studiul de faţă a evaluat mesele şi timpul de somn la pacienţi cu exces de greutate/obezitate la începutul unui program de pierdere în greutate, a spus autorul principal Dr. Adnin Zaman, medic endocrinolog de la Universitatea din Colorado School of Medicine. Echipa sa a constatat faptul că mesele consumate târziu au fost asociate cu un indice de masă corporală mai mare (IMC) şi o grăsime corporală mai mare. IMC este o măsură a grăsimii corporale bazată pe înălţime şi greutate. Pentru studiu, participanţii au fost înscrişi într-un program de pierdere în greutate, comparând limitele zilnice de calorii cu hrana restricţionată. Cu alte cuvinte, odată ce procesul a fost lansat, participanţii puteau mânca doar în anumite ore ale zilei.

90% dintre participanţi au fost femei. Vârsta medie a acestora s-a situat în jurul vârstei de 36 de ani. Cu o săptămână înainte de studiu, participanţii au fost echipaţi cu dispozitive electronice pentru a-şi monitoriza activitatea şi pentru a dormi. Aceştia au fost rugaţi să documenteze cu ajutorul fotografiilor tot ce mâncau. Fotografiile au fost marcate cu timp folosind o aplicaţie numită MealLogger. Zaman şi colegii nu au definit cu exactitate care ar fi orele cele mai nepotrivite pentru a mânca şi nu au urmărit calorii sau valori nutriţionale. Echipa a observat că participanţii care au mâncat mai târziu, au mers şi mai tâziu la culcare. Consumul de alimente al participanţilor a fost cuprins între 11 ore pe zi, ultimul număr fiind de obicei în jurul orei 8 dimineaţa. Cei care mâncau mai târziu au avut tendinţa de a avea un IMC mai mare şi implicit grăsime corporală mai abundentă, a aflat studiul. Deşi majoritatea participanţilor au fost femei, Zaman a spus ca rezultatele se pot aplica cu uşurinţă şi bărbaţilor.

De ce stocăm noaptea grăsimi?

Cei care au realizat studiul au menţionat faptul că studiul a fost pur observaţional şi este nevoie de mai multe cercetări pentru a înţelege de ce poate fi posibilă obezitatea prin consumul meselor la anumite ore de-a lungul zilei.

Lona Sandon este director de program la Departamentul de Nutriţie Clinică de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center. Uitându-se peste rezultatele cercetării menţionate anterior, ea a declarat că nu a fost deloc surprinsă. Sandon are propriile teorii cu privire la motivele pentru care consumul alimentelor la orele serii poate duce la creşterea în greutate. Atunci când mănânci mai multe calorii alimentare în timpul zilei, acestea pot fi mai probabil folosite pentru energie şi mai puţin probabil depozitate sub formă de grăsimi din cauza nivelurilor diferite de hormoni, spune ea.

„Obiceiul de a mânca mai târziu în cursul zilei, mai ales noaptea, pare să fie legat de stocarea mai multor grăsimi corporale din cauza diferenţelor hormonale în acest moment al zilei”, a adăugat Sandon al cărei principal sfat este să mănânci micul dejun şi să te bucuri de un prânz consistent! „Dacă sari peste micul dejun şi serveşti un prânz uşor, ce mai probabil te vei trezi că mânânci târziu în noapte pentru că nu ai mâncat toata ziua, şi pur şi simplu nu mai rezişti de foame”, a spus Sandon. „Făcând din masa de prânz cea mai importantă masă a zilei, alături de micul dejun consistent, vei reuşi cel mai probabil să reduci din consumul de mâncare noaptea sau să te mulţumeşti cu o cină uşoară”.

Urmărește CSID.ro pe Google News