Mâncărimile pielii pot fi cauzate nu doar de îngrijirea necorespunzătoare a pielii şi de temperaturile scăzute, ci şi de anumite afecţiuni care, aparent, nu ar trebui să dea astfel de simptome.
Două astfel de afecţiuni sunt fibromialgia şi sindromul de oboseală cronică, ambele având un impact puternic asupra sistemului nervos central.
Din cauza terminaţiilor nervoase care sunt afectate, aceste boli pot da simptome care sunt cu atât mai persistente pe măsură ce afecţiunile rămân netratate. Acestea includ:
Mâncărimile pielii care persistă sunt extrem de deranjante şi pot cauza dureri şi umflături din cauza scărpinatului excesiv, precum şi răni deschise care favorizează pătrunderea bacteriilor.
În cazul fibromialgiei, anumite terminaţii nervoase sunt deteriorate, astfel încât creierul nu mai percepe corect mesajul că senzaţia de mâncărime nu este intensă, iar persoana în cauză continuă să se scarpine, agravându-şi situaţia.
Din păcate, nu există un tratament care să vindece fibromialgia, dar sunt disponibile medicamente care pot ameliora simptomele. De asemenea, există anumite remedii naturale, terapii complementare și schimbări în stilul de viață și în regimul alimentar care ajută la prevenirea acutizării bolii.
Citește și: Tratament naturist pentru fibromialgie, boala în care simți că te doare tot corpul
Cât priveşte sindromul de oboseală cronică, specialiştii consideră că de vină pentru senzaţia de mâncărime ar fi slăbirea sistemului imunitar şi inflamaţia din organism, care conduc la neuropatie, adică la degradarea fibrelor nervoase.
De asemenea, mâncărimile pielii pot apărea şi din cauza anumitor medicamente, în special analgezice.