Mâncatul în exces poate avea consecințe grave pentru organism

Mâncarea multă poate produce inflamație cronică în organele vitale
  • Publicat:
Mâncatul în exces poate avea consecințe grave pentru organism
Ce efecte negative poate avea mâncatul în exces

Expertul în boli metabolice și nutriție, Simona Carniciu, a explicat, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, ce se întâmplă în corpul nostru dacă mâncăm în exces. Efectele se pot vedea pe termen lung! 

Ce se întâmplă în corp când mănânci prea mult

Cu siguranță avem zile în care mâncăm mai mult ca deobicei, mai ales că se întâmplă să avem preparate în fața cărora cu greu le putem rezista. Dar specialiștii trag un semnal de alarmă.

Acea senzație ușoară de sațietate este momentul în care ar trebui să ne oprim, de fapt, din mâncat. Pe termen lung, mâncatul în exces produce efecte negative în organism. În primul rând, se măreşte stomacul. Stomacul este ca un cimpoi, în care dacă sufli, se măreşte.  Dacă acea persoană are o siluetă suplă, peste vreo cinci sau zece ani, persoana respectivă va mânca de două ori mai mult”, a specificat Simona Carniciu.

După ce am mâncat prea mult, poate apărea senzațiea de balonare, digestie sau dispepsia. În plus, dacă mâncăm peste măsură, atunci aducem în organism acea inflamație cronică.

Modificările care apar în organism

În timp, mâncatul în exces poate duce la boli cronice. Spre exemplu, hipertensiune, cancer, diabet zaharat sau boli de inimă. De asemenea, ronţăitul între mese este periculos pentru organism, pentru că aducem un raport caloric pe lipide, de carbohidraţi de tot felul.

„Am putea să ne mișcăm puțin. Dacă nu reușim în seara festinului să plecăm acasă pe jos, atunci să încercăm să ne plimbăm a doua zi. Putem bea o limonadă cu ghimbir care ajută digestia. Putem să ne pregătim un suc de ananas. Ananasul este binecunoscut pentru proprietățile sale în acest sens. Este bine să sărim măcar o masă. În seriile în care abuzăm de mâncare, primul lucru la care ne gândim dimineaţa este mâncarea. Și este un paradox. Nu mâncați în special seara mult și dacă da, treceți peste acea senzație de foame care vine dimineață.”, a mai adăugat specialistul, la Antena 3 CNN.

De aceea, se recomandă o pauză de patru ore cel puțin între mesele principale și doar trei mese pe zi. Înainte de somn aveți nevoie de cel puțin trei ore în care să nu mâncați.

Citește și: Cele 7 legume foarte nutritive pe care trebuie să le consumi în februarie 2024, pentru a fi perfect sănătos

Ce efecte nocive poate avea mâncatul în exces

  • exces de grăsime corporală
  • perturbarea reglării foamei
  • crește riscul de îmbolnăvire
  • flatulența excesivă și balonarea
  • somnoros și fără putere

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News